Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος / Κάνε την καθημερινότητά σου πιο «πράσινη»!

Περίληψη: Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει σαν θέμα της την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Θες να ζήσεις κι εσύ πιο «πράσινα»; Δες μερικές από τις προτάσεις μας!

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1974 και αποτελεί μια δράση του ΟΗΕ με ξεχωριστή σημασία. Ο κεντρικός του στόχος είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου για περιβαλλοντικά θέματα και η δράση γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία της βιοποικιλότητας και πολλά ακόμα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι πλέον ένα διεθνές γεγονός, με περισσότερες από 140 χώρες να συμμετέχουν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις!

Κάθε χρονιά επιλέγεται μια διαφορετική πόλη ή χώρα που αποτελεί τον οικοδεσπότη των δράσεων ενώ το κεντρικό μήνυμα αλλάζει επίσης από έτος σε έτος. Για το 2021 η χώρα που φιλοξενεί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι το Πακιστάν. Το κεντρικό θέμα της ημέρας είναι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Η αποκατάσταση ενός οικοσυστήματος μπορεί να έχει πολλές μορφές: καλλιέργεια δέντρων, περισσότεροι χώροι πρασίνου στις πόλεις, αλλαγές στη διατροφή ή καθαρισμός ποταμών και ακτών. Ακόμα και μικρές αλλαγές σε ατομικό επίπεδο μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη!

Πάρε έμπνευση από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, λοιπόν, για να κάνεις κι εσύ πιο οικολογική την καθημερινότητά σου!

Οδηγός σου σε αυτή την προσπάθεια η εκτενής βιβλιογραφία γύρω από το θέμα. Ο Bill Gates έγραψε πρόσφατα το «How to Avoid a Climate Disaster», το οποίο κυκλοφορεί και στα Ελληνικά, όπου εξηγεί τρόπους με τους οποίους ο πλανήτης μπορεί να αποφύγει την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή. Στο βιβλίο «We Are the Weather» ο Jonathan Safran Foer μας μιλά για τον τρόπο που η διατροφή του ανθρώπου επηρεάζει τον πλανήτη και πώς μπορούμε να τροποποιήσουμε τη δίαιτά μας, για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το δικό του όραμα για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε το μέλλον έχει εκδώσει και ο David Attenborough. Ο θρυλικός παρουσιαστής του BBC και αφηγητής πολλών αγαπημένων ντοκιμαντέρ για τη φύση έγραψε το «A Life on Our Planet», ένα βιβλίο μέσα στο οποίο μοιράζεται την πολύχρονη εμπειρία του δίπλα στη φύση και τις σκέψεις του για το αύριο του πλανήτη.

Αν θες να εξερευνήσεις το θέμα της κλιματικής αλλαγής από γεωπολιτική σκοπιά, το βιβλίο «The New Map» είναι η πιο ενημερωμένη εικόνα που μπορείς να αποκτήσεις για το ζήτημα. Στο επίκεντρό του ο τομέας της ενέργειας και ο ρόλος των ισχυρότερων κρατών και βιομηχανιών στη διαμόρφωση του σημερινού κλίματος. Για την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής έχει γράψει και η πολιτική αναλύτρια Naomi Klein. Ο τίτλος του βιβλίου της «Στις φλόγες» συνοψίζει πολύ ρεαλιστικά την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Μέσα από το έργο της προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα αλλά ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον είναι ένα θέμα που κάνει συχνά την εμφάνισή του και στη μυθοπλασία πλέον. Η Maja Lunde έχει δημιουργήσει στην Τετραλογία του Περιβάλλοντος. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Η ιστορία του νερού» είναι μια ιστορία για τη δύναμη της φύσης. Με το κατάλληλο βιβλίο μπορούν και τα παιδιά να μάθουν για το περιβάλλον και την προστασία του. Στο «Μια θάλασσα πλαστικά» τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από μια ευχάριστη ιστορία τα προβλήματα που προκαλούν τα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα. Στο «Σώσε τον πλανήτη!» από την άλλγ μαθαίνουν πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν και αυτά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μια εύκολη αλλαγή που μπορείς να εφαρμόσεις καθημερινά, για να αρχίσεις να ζεις πιο οικολογικά, είναι να βάλεις τα προϊόντα της Coolbee στη ζωή σου! Αντί να παίρνεις κάθε μέρα πλαστικά μπουκάλια νερό μαζί με τον καφέ σου, για παράδειγμα, κράτα πάντα στην τσάντα σου ένα θερμός. Διάλεξε ένα όμορφο χρώμα, όπως το θερμός αλουμινίου purple ή το μπουκάλι με abstract σχέδια, έτσι ώστε να μειώσεις την κατανάλωση πλαστικού.

Μαζί με το νερό μπορείς να βάλεις τον καφέ σου σε οικολογική κούπα. Η κούπα καφέ των 400ml είναι κατασκευασμένη από σιτάρι και άρα βιοδιασπώμενη. Από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο και το φαγητοδοχείο των 1000ml. Με αυτό μπορείς να παίρνεις κάθε μέρα μαζί σου φαγητό από το σπίτι σε ένα ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον δοχείο!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ιδανική ευκαιρία για να κάνεις πιο «πράσινη» την καθημερινότητά σου. Έλα στο Public και ανακάλυψε όλα όσα χρειάζεσαι!