Booker Prize 2019: Ανακοινώθηκε η φετινή longlist!

Περίληψη: Για κάθε λογοτέχνη που γράφει στην αγγλική γλώσσα, το βραβείο Booker είναι μία από τις...

Για κάθε λογοτέχνη που γράφει στην αγγλική γλώσσα, το βραβείο Booker είναι μία από τις κορυφαίες διακρίσεις που μπορεί να κατακτήσει. Για το 2019 δε, 13 είναι οι συγγραφείς που θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι τον Οκτώβριο, για να μάθουν αν τελικά θα είναι οι μεγάλοι νικητές.

Η φετινή λίστα των επονομαζόμενων και «Booker Dozen» περιλαμβάνει μερικά πολύ μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και λίγες εκπλήξεις. Στα περσινά βραβεία βρέθηκαν αρκετοί πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, με την Anna Burns να κερδίζει κιόλας το βραβείο με το πρώτο της βιβλίο, «Ο γαλατάς». Μεταξύ των φετινών υποψηφίων ξεχωρίζουν ο Salman Rushdie και η Margaret Atwood οι οποίο έχουν κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο και στο παρελθόν.

Ακόμα και η εμφάνιση ενός ονόματος στη λίστα των βραβείων Booker, όμως, είναι μεγάλη επιτυχία για έναν συγγραφέα, όσο επιτυχημένος κι αν είναι. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με ένα ανερχόμενο αστέρι όπως ο Max Porter, η υποψηφιότητά του «Lanny» έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το μοναδικό βιβλίο-ντεμπούτο από τη φετινή longlist είναι το «My Sister, the Serial Killer», εγκληματικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται τηνπρωτεύουσα της Νιγηρίας, από όπου κατάγεται η συγγραφέας.

Η Margaret Atwood είναι φέτος υποψήφια με το «The Testaments» τη συγκλονιστική συνέχεια του «The Handmaid’s Tale». Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσημα στις 10 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε μόνο η κριτική επιτροπή των βραβείων έχει το προνόμιο να το διαβάσει. Το «Girl, Woman, Other» της Bernardine Evaristo όμως ήδη κυκλοφορεί και μας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τη ζωή των μαύρων γυναικών στη σύγχρονη Βρετανία.

Η γυναίκα είναι στο επίκεντρο και του «10 Minutes 38 Seconds in this Strange World» της συγγραφέως Elif Shafak. Στο νέο του μυθιστόρημα καταγράφει τις τελευταίες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μιας ιερόδουλης στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν εκείνη αφήσει την τελευταία της πνοή. Στο «The Man Who Saw Everything» αφήνουμε την Κωνσταντινούπολη και ερχόμαστε στην Αγγλία και την κεντρική Ευρώπη. Η Deborah Levy κατάφερε να πάρει την τρίτη της υποψηφιότητα για τομυθιστόρημά της «The Man Who Saw Everything», το οποίο μας ταξιδεύει στη Ευρώπη του χθες και του σήμερα. Ο John Lancaster πάλι μας πάει σε έναν τελείως διαφορετικό μελλοντικό κόσμο με το «The Wall», εκεί όπου τα κλειστά σύνορα είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Το δεύτερο μεγάλο όνομα της λίστα, ο Salman Rushdie, κέρδισε την υποψηφιότητά του για το φετινόβραβείο με το «Quichotte». Εμπνευσμένος από το κλασικό «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες, ο Rushdie δημιουργεί μια ανατρεπτική εκδοχή του ήρωα στη σύγχρονη Αμερική. Παρόμοιο δρόμο ακολούθησε και η Jeanette Winterson, που με το «Frankissstein», που ενώνει σε μία ιστορία την τεχνολογία, τον έρωτα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Μια ακόμα συμμετοχή έρχεται από τη Νιγηρία, αυτή του Chigozie Obioma με το «An Orchestra of Minorities» που εξιστορεί μια σύγχρονη Οδύσσεια στην αφρικανική χώρα. Ένα ακόμα έργο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ντεμπούτο, είναιτο «Lost Children Archive» της Valeria Luiselli, το οποίο είναι το πρώτο της βιβλίο γραμμένο στα αγγλικά. Σε αυτό ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντίθεση των ΗΠΑ και του Μεξικό. Από τη μία, μια οικογένεια από τη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για διακοπές στο Μεξικό, από την άλλη, χιλιάδες άνθρωποι από την άλλη πλευρά των συνόρων ψάχνουν τρόπο για να περάσουν στις ΗΠΑ.

Τα βιβλία που συμπληρώνουν το «τυχερό» 13άρι είναι το «Night Boat to Tangier» του Kevin Barry και το «Ducks, Newburyport» της Lucy Ellmann. Το πρώτο ακολουθεί δύο γερασμένους – πλέον – gangster σε μια τελευταία αποστολή, ενώ στο δεύτερο, η Lucy Ellmann περιγράφει μια ιστορία σε πάνω απόχίλιες σελίδες - και όλο αυτό σε μία συνεχόμενη πρόταση!

Στις αρχές του Σεπτέμβρη θα ανακοινωθεί η shortlist, ενώ στις 14 Οκτωβρίου θα έχουμε την απονομή του βραβείου στο νικητή. Εσύ, όμως, δεν χρειάζεται να περιμένεις - βρες στο Public τα υποψήφια βιβλία, διάβασέ τα και βγάλε το δικό σου νικητή για το 2019!