International Booker Prize 2020: Ανακοινώθηκε η shortlist!

Περίληψη: Η πιο μεγάλη ώρα για το καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο της χρονιάς πλησιάζει! Η επιτροπή του Booker International κατέληξε στα 6 βιβλία που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο.

Πιστή στο ραντεβού της, παρά την πανδημία του κορονοϊού, η κριτική επιτροπή του Booker International Prize για το 2020 προχώρησε στην αποκάλυψη της φετινής shortlist. Το Booker International Prize είναι ελαφρώς διαφορετικό από το Booker Prize, καθώς αποτελεί το λογοτεχνικό βραβείο για το καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο της χρονιάς. Η longlist του 2020, που είχε ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, αποτελούνταν από 13 έργα. Από εκείνα, επτά «κόπηκαν» και έξι αυτά που θα διεκδικήσουν το βραβείο. Πάμε να γνωρίσουμε τους φετινούς φιναλίστ:

The Memory Police – Yoko Ogawa

Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για ένα μέλλον όπου η αστυνομία μπορεί να σβήσει πανεύκολα τις αναμνήσεις σου. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος δεν ξεχνά ποτέ;

The Discomfort of Evening – Marieke Lucas Rijneveld

Η Jas είναι η δεκάχρονη κόρη μιας βαθιάς θρησκευόμενης οικογένειας. Όταν μια μακάβρια προσευχή της εισακούγεται, η οικογένειά της βυθίζεται στο σκοτάδι.

The Enlightenment of the Greengage Tree – Shokoofeh Azar

Η ιστορία μιας οικογένειας που αναζητά την ελευθερία και την ασφάλεια, μετά την Ισλαμική επανάσταση του Ιράν το 1979. Την ιστορία διηγείται το φάντασμα της Μπαχάρ, της δεκατριάχρονης κόρης τους.

The Adventures of China Iron – Gabriela Cabezón Cámara

Σε αυτό το βιβλίο ακολουθούμε το ταξίδι της China (προφέρεται «Τσίνα») στην νοτιοαμερικάνικη πάμπα, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης σε μια εποχή που έννοιες όπως φεμινισμός και ομοφυλοφιλία σχεδόν... έλλειπαν από το καθημερινό λεξιλόγιο.

Tyll – Daniel Kehlmann

Ένα κλασικό γερμανικό παραμύθι δοσμένο μέσα από τα γεγονότα του Τριακονταετή Πολέμου. Ο Tyll δεν είναι ένας απλός άνθρωπος, όλη του τη ζωή ήταν ξεχωριστός. Μέσα στο σκοτάδι του πολέμου και της πολιτικής, όμως, μετατρέπεται σε απρόσμενο ήρωα. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, υπό τον τίτλο «Τυλ, ο σαλτιμπάγκος».

Hurricane Season – Fernanda Melchor

Σε ένα μικρό χωριό του Μεξικό μια γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη. Μην περιμένεις την κλασική φόρμουλα ενός αστυνομικού βιβλίου, καθώς το ερώτημα δεν είναι ποιος το έκανε, αλλά γιατί.

Αυτά ήταν τα έξι βιβλία που επιλέχθηκαν στη shortlist του Booker International Prize για το 2020. Ο συγγραφέας και ο μεταφραστής του τίτλου, που θα πάρει το βραβείο, θα μοιραστούν το ποσό των £50.000, ενώ όλοι οι επιλεχθέντες στη longlist θα λάβουν χρηματικό έπαθλο £1.000. Ο μεγάλος νικητής θα ανακοινωθεί στις 19 Μαΐου 2020.

Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog για όλα τα νεότερα!