Ετοιμάζουμε βαλίτσα: Τα βιβλία των διακοπών μας

Περίληψη: Ετοίμασες βαλίτσα; Πού πας χωρίς βιβλίο; Πριν πακετάρεις μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημα Public ή το public.gr επιβάλλεται!

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για χαλάρωση παρέα με ένα καλό βιβλίο. Τι καλύτερο από ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που θα σε κάνει να χαθείς στις σελίδες του; Ή μήπως προτιμάς μυθιστορήματα με εθιστική πλοκή; Λίγο πριν κλείσεις τη βαλίτσα των διακοπών, ρίξε μια ματιά σε 10 βιβλία που ξεχωρίσαμε για τις φετινές μας διακοπές!

Ξεκινάμε με το νέο μυθιστόρημα του Πέτρου Μαρκάκη «Ο φόνος είναι χρήμα», όπου παρουσιάζει τις έντονες ανισότητες της Αθήνας του σήμερα. Εδώ συναντάμε ξανά τον γνώριμο ήρωα Κώστα Χαρίτο, μόνο που αυτή τη φορά ο αστυνομικός δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής. Από την ελληνική λογοτεχνία μας έρχεται και η επόμενη πρόταση, το εθιστικό αστυνομικό θρίλερ «Σώσε με» του Δημήτρη Σίμου. Τρεις αδερφές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο χωριό που μένει η μητέρα τους με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα τους. Η μία αδερφή, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το πτώμα μιας γυναίκας, παραμορφωμένο. Είναι η αγνοούμενη αδελφή το επόμενο θύμα; Στην προσπάθειά τους να την βρουν θα «πνιγούν» στο παρελθόν...

Για ανάγνωση με πιο... στοχαστική διάθεση εξαιρετική πρόταση είναι οι «Πλανήτες» της Olga Tokarczuk, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά. Η βραβευμένη με Nobel και Man Booker πολωνή συγγραφέας κάνει μια φιλοσοφική αναδρομή στην ιστορία του ανθρώπινου σώματος και της ανατομίας από τον 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα. Τεράστια επιτυχία έχει γνωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο και η Kristin Hannah, το νέο μυθιστόρημα της οποίας εξερευνά τη δύναμη της γυναικείας φιλίας. Οι «Πυγολαμπίδες» ακολουθούν την Κέιτ και την Τάλι, οι οποίες είναι αχώριστες φίλες από το σχολείο, μέχρι που η προδοσία δυσκολεύει πολύ τη σχέση τους.

Επιστρέφουμε στην αστυνομική λογοτεχνία με την «Υπόθεση Jacob» του William Landay. Η δολοφονία ενός εφήβου σε ένα προάστιο της Βοστώνης φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή του βοηθού εισαγγελέα Άντριου Μπάρμπερ, καθώς ο γιος του είναι ο πρώτος ύποπτος. Η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και δικαίου είναι δύσκολο να κρατηθεί. Το βιβλίο έχει πρόσφατα μετατραπεί και σε επιτυχημένη σειρά από το Apple TV+ - διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σκοτεινή τροπή παίρνει και η ζωή της Κρίστεν Χιλ στο βιβλίο «Τα εγκλήματα της Αλίκης». O Guillermo Martínez δημιουργεί ένα μυθιστόρημα που δίνει βάθος στην αστυνομική λογοτεχνία, ξεφεύγοντας από τα κλισέ που χαρακτηρίζουν πολλές φορές τις ιστορίες μυστηρίου, προσφέροντας έτσι μια φρέσκια και διαφορετική προσθήκη στο είδος. Αν βέβαια προτιμάς το κλασικό, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα έργα της Agatha Christie, τα οποία έθεσαν τις βάσεις για το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο για να λύσεις, μαζί με τον Ηρακλή Πουαρό, το θρυλικό «Έγκλημα στον Νείλο».

Μέχρι τώρα είδαμε κυρίως μυθιστορήματα αλλά ο ελεύθερος χρόνος των διακοπών είναι μια καλή ευκαιρία για αυτοβελτίωση με το βιβλίο «Οι κουκκίδες δημιουργούν την ζωή που ζεις» του Αντώνη Καλογήρου. Στόχος του είναι να σε βοηθήσει να «χρωματίσεις» την ιστορία σου όπως θέλεις και να μην αφήσεις τα λάθη του παρελθόντος να κυριαρχήσουν στον πίνακα της ζωής σου. Έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον θα σου δώσει και η βιογραφία του Σταμάτη Κριμιζή με τίτλο «Όλα σε μια ζωή». Η ιστορία του, από τη Χίο μέχρι το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους.

Θα κλείσουμε με ένα βιβλίο πολιτικής και πρόσφατης ιστορίας. «Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο» παρουσιάζει μια από τις σημαντικότερες στιγμές των σύγχρονων ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το επεισόδιο των Ιμίων. Το βιβλίο μιλά για τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, τις συνέπειές της αλλά και τους κύριους πρωταγωνιστές της.

Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σου είδος βιβλίων, πριν φύγεις για τις διακοπές σου, έλα να το βρεις στο Public, το μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο.