Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια / Το βιβλίο - ορόσημο παίρνει μορφή graphic novel

Περίληψη: Η νέα έκδοση διατηρεί αναλλοίωτη όλη τη μαγεία του πρωτότυπου υπογραμμίζοντας το χιούμορ και την τρυφερότητα μιας ιστορίας, που δεν θα σταματήσει ποτέ να μαγεύει κάθε νέο αναγνώστη. Θα το βρεις αποκλειστικά στο Public!

Από τις περιπτώσεις που πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να γραφτεί για ένα βιβλίο, το «Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια» της Harper Lee κυκλοφόρησε το 1960, όταν η συγγραφέας ήταν ήδη 34 ετών και χωρίς καμία προγενέστερη συγγραφική κατάθεση – ή και μεταγενέστερη, καθώς χρειάστηκε να περάσουν 55 ολόκληρα χρόνια μέχρι να εμφανιστεί η υπογραφή της σε ένα δεύτερο βιβλίο, το «Βάλε Ένα Φύλακα», που και αυτό, εντούτοις, μοιάζει πιο πολύ ως επίμετρο του πρώτου της αριστουργήματος παρά ένα πρωτότυπο έργο.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που έκανε το «Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια» να χαρακτηριστεί σχεδόν αμέσως «κλασικό», να βραβευτεί με Πούλιτζερ έναν χρόνο αργότερα, να γίνει οσκαρική ταινία το 1962 και να οδηγήσει τη συγγραφέα του σε τρεις τιμητικές διακρίσεις από τρεις (!!!) αμερικανούς προέδρους (Τζόνσον-Μπους-Ομπάμα) για την προσφορά της στη Λογοτεχνία;

Ο βασικός λόγος, πέρα του ότι είναι υποδειγματικά γραμμένο, από λογοτεχνικής πλευράς, είναι η διαχρονικότητά του, καθώς καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα κατά τη διάρκεια μιας μάλλον τυπικής τριετίας της δεκαετίας του ’30 στον Αμερικανικό Νότο, αλλά μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού: η παιδική αθωότητα, η σωστή ανθρώπινη κρίση, το μεγαλείο της ηθικής ακεραιότητας, ο αγώνας κατά του κακού, η αδικία ως νομοτελειακή αδυναμία του δικαστικού συστήματος αλλά και η λύτρωση που επικρατεί, όταν εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το καλό στο τέλος κυριαρχεί, είναι τα θέματα που πραγματεύεται η Harper χωρίς ίχνος διδακτικής διάθεσης.  

O χαρακτήρας του πατέρα Άτικους Φιντς, δικηγόρου που αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός αδίκως κατηγορούμενου για βιασμό Αφροαμερικανού, παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για το τι σημαίνει να είναι ένας πολίτης ηθικός στη δυτική κοινωνία, ενώ σε πολλές Νομικές σχολές στην Αμερική για χρόνια μνημονευόταν ως παράδειγμα προς μίμηση για κάθε φέρελπι δικηγόρο. Καθόλου τυχαία έδωσε και το Όσκαρ στον Gregory Peck στην περίφημη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου.

Ίσως είναι απόλυτα λογικό το γεγονός ότι η Harper Lee πρακτικά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση αμέσως μετά την επιτυχία του ντεμπούτου της: ζούσε λακωνικά, μακριά από το φως των προβολέων, χωρίς κοινωνικές εξόδους, με μια σταθερή αδυναμία στο αλκοόλ και με άσβεστη αγάπη για τον καρδιακό φίλο της Truman Capote, τον οποίο και βοήθησε καταλυτικά στην έρευνά του για το δικό του αριστούργημα, «Εν Ψυχρώ». Δεν έδινε σχεδόν ποτέ συνεντεύξεις αλλά, καθαρά ως αναγνώστρια, διάβαζε διαρκώς βιβλία τρίτων (η πρώτη της δουλειά πριν την επιτυχία ήταν πωλήτρια σε βιβλιοπωλείο) και μέχρι το θάνατό της το 2016 επέμενε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κρατάνε κάθε μέρα ένα βιβλίο στα χέρια τους έστω για λίγο.

Για πρώτη φορά σε έκδοση graphic novel, που διατηρεί αναλλοίωτη όλη τη μαγεία του πρωτότυπου αλλά, χάρη στις υπέροχες εικονογραφήσεις του Βρετανού Fred Fordham, υπογραμμίζει το χιούμορ και την τρυφερότητα μιας ιστορίας που δεν θα σταματήσει ποτέ να μαγεύει κάθε νέο αναγνώστη, το «Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια» δεν εκμοντερνίζεται, καθώς δεν είχε ανάγκη κάτι τέτοιο, παρά φοράει έναν διαφορετικό μανδύα προκειμένου να αφηγηθεί εκ νέου τις βασικές ανθρώπινες αξίες.

Το graphic novel «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» κυκλοφορεί στα ελληνικά αποκλειστικά στο Public από τις 25 Μαΐου. Η σημαντική αυτή κυκλοφορία θα συνοδευτεί και από μια ευκαιρία να κερδίσεις ένα αντίτυπο του ξεχωριστού βιβλίου. Το Public και οι Εκδόσεις Οξύ χαρίζουν πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους (5) τυχερούς.

Η κλήρωση ολοκληρώθηκε και οι νικητές είναι οι εξής:

Κατερίνα Καραμίχαλου
Νεοκλής Πέτρου
Μαρίνα Βρανά

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!