Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις: 50% επιδότηση και όλα σε μια επίσκεψη

Περίληψη: Το επιτυχημένο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών συσκευών επεκτείνεται σε επιχειρήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες για το «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» εδώ.

Το 2022, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε λειτουργία το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή». Μέσω αυτού χιλιάδες νοικοκυριά είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν τις παλιές, ενεργοβόρες συσκευές τους με πιο ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα. Τα οφέλη προφανή: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους οικιακούς πελάτες με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας. Αυτά τα σημαντικά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν τώρα και οι επαγγελματίες καθώς το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» ξεκίνησε. Στα Public οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ενίσχυση του προγράμματος με επιπρόσθετα προνόμια, και όλα αυτά σε μία μόνο επίσκεψη!

Οι επιδοτήσεις που εξασφαλίζει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» αποτελεί μία κρατική πρωτοβουλία και έχει τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης. Μέσω αυτού μία επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει νέες, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και να αντικαταστήσει παλιές συσκευές όπως κλιματιστικά, για να επιτύχει μείωση εκπομπών. Η ενίσχυση που προβλέπει το πρόγραμμα φτάνει μέχρι και το 50% της επένδυσης, με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται ανάλογα με τον προϋπολογισμό κάθε επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση ανέρχεται σε:

  • 50% για τις μικρές επιχειρήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 20.000€ (άνευ ΦΠΑ). Σε αυτή την περίπτωση η μέγιστη ενίσχυση φτάνει τα 10.000€.
  • 40% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 25.000€ (άνευ ΦΠΑ). Άρα και σε αυτή την κατηγορία η μέγιστη ενίσχυση φτάνει τα 10.000€.

Εκτός από τα παραπάνω ποσά, προβλέπεται επιπρόσθετη ενίσχυση της τάξης των 250€ ανά συσκευή (με μέγιστο όριο τα 500€) σε περίπτωση ανακύκλωσης παλιών συσκευών.

Η επιδότηση καλύπτει την αγορά των συσκευών αλλά και τις δαπάνες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Αξιοποιώντας το πρόγραμμα, μία επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει φθηνότερα τις παρακάτω κατηγορίες συσκευών:

  • Σύστημα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 1)
  • Σύστημα ηλιακής θέρμανσης (έως 1)
  • Έξυπνους μετρητές της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως κλιματιστικά, ψυγεία, φούρνοι, και άλλες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας.

Τεράστια ποικιλία και υποστήριξη σε κάθε βήμα στα Public

Στα Public εξασφαλίζουμε ακόμα περισσότερα για τις επιχειρήσεις, κάνοντας την απόκτηση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» ακόμα πιο εύκολη. Με μία μόνο επίσκεψη στα καταστήματα “Public + home” πραγματοποιείς τις αγορές για τη συμμετοχή της επιχείρησής σου στο πρόγραμμα και παίρνεις επίσης βεβαίωση εγκατάστασης από πιστοποιημένο συνεργείο.

Τα “Public + home” είναι ο καλύτερος προορισμός για την συμμετοχή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» καθώς σε αυτά θα βρεις τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία επιλογών για την ενεργειακή αναβάθμιση της επιχείρησής σου. Τα νέα MEGA καταστήματά μας φιλοξενούν μία τεράστια γκάμα από οικιακές συσκευές για να επιλέξεις, ενώ θα βρεις επίσης και τους κατάλληλους ανθρώπους για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις κλιματιστικό, αντλία θερμότητας και ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ακόμα και μετά την αγορά είμαστε δίπλα σου όμως καθώς οι πιστοποιημένοι συνεργάτες μας αναλαμβάνουν να απεγκαταστήσουν τις παλιές συσκευές και να εγκαταστήσουν τον νέο εξοπλισμό. Έτσι μπορείς να είσαι βέβαιος πως όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση τις προδιαγραφές του προγράμματος. Από τους πιστοποιημένους τεχνικούς μας θα λάβεις και βεβαίωση εγκατάστασης των νέων συσκευών, έτσι ώστε να μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τα οφέλη του προγράμματος και να λάβεις την επιπλέον ενίσχυση σε περίπτωση ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα στην πράξη

Για να μην μιλάμε γενικά, ας δούμε πώς δουλεύει το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» με δύο παραδείγματα:

  • Παράδειγμα 1: Νέο κλιματιστικό με μόλις 131,58€. Έστω ότι θέλεις να αλλάξεις ένα παλιό κλιματιστικό με ένα νέο μοντέλο αξίας 599€ (με ΦΠΑ). Το συνολικό κόστος για αγορά, απεγκατάσταση του παλιού, εγκατάσταση του νέου, και έκδοση σχετικών πιστοποιητικών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 941,31€ (με ΦΠΑ). Με επιδότηση 50% από το πρόγραμμα, το κόστος μειώνεται και φτάνει στα 381,58€ (χωρίς ΦΠΑ). Αποσύροντας το παλιό, η επιπλέον επιδότηση 250€ για ανακύκλωση ρίχνει το τελικό κόστος στα 131,58€.
  • Παράδειγμα 2: Δύο νέα κλιματιστικά με 142,59€. Ήρθες στα “Public + home” και επέλεξες δύο νέα κλιματιστικά αξίας 549€ το καθένα (με ΦΠΑ). Αν υπάρχουν παλιά μοντέλα που θες να απεγκαταστήσεις, το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 1.593,63€ καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται απεγκατάσταση, εγκατάσταση, έκδοση πιστοποιητικών. Εφαρμόζοντας σε αυτό το ποσό την επιδότηση 50% το κόστος πέφτει στα 642,59€ (χωρίς ΦΠΑ). Μην ξεχνάς όμως και την επιπλέον επιδότηση για ανακύκλωση των παλιών μοντέλων, που ανέρχεται σε 250€ ανά συσκευή, δηλαδή 500€ σε αυτή την περίπτωση. Έτσι το τελικό ποσό ανέρχεται σε 142,59€.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Το πρόγραμμα επιδότησης «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στην επίσημη σελίδα του προγράμματος και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε αυτό. Η δυνατότητα υποβολής θα είναι διαθέσιμη μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, οπότε όσο πιο νωρίς κάνει μία επιχείρηση την αίτησή της τόσο το καλύτερο.

Αφού γίνει η αίτηση, μπορείς έπειτα να έρθεις σε ένα από τα 16 “Public + home” για να κάνεις τις αγορές σου, επιλέγοντας τις συσκευές που θα φέρουν αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα στην επιχείρησή σου. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορές θα πρέπει να ενημερωθεί το Πληροφοριακό Σύστημα με τα δικαιολογητικά της αγοράς. Έπειτα υποβάλλεται αίτημα ολοκλήρωσης της επένδυσης μαζί με τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά, και ελέγχεται η επιλεξιμότητα των σχετικών δαπανών. Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, το ποσό της ενίσχυσης αποδεσμεύεται προς τον δικαιούχο.

Οι στόχοι του «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

Τι αποτέλεσμα έχουν λοιπόν όλα τα παραπάνω; Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα επιδότησης «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 30%. Επιτυγχάνοντας αυτή τη μείωση, το πρόγραμμα θα καταφέρει αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όπως αυτό καθορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Παράλληλα με τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το πρόγραμμα θα έχει και το επιπλέον όφελος της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού οι ανάγκες για ρεύμα θα είναι μικρότερες.

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» στα Public

Στα Public είμαστε δίπλα στην επιχείρησή σου κάθε στιγμή. Γι’ αυτό συμμετέχουμε και στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» και εμπλουτίζουμε τις παροχές της κρατικής ενίσχυσης με ακόμα περισσότερο προνόμια! Μην χάσεις την ευκαιρία να αναβαθμίσεις ενεργειακά την επιχείρησή σου λοιπόν. Θα σε υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα, από την επιλογή των συσκευών μέχρι την εγκατάσταση και την έκδοση της βεβαίωσης εγκατάστασης που απαιτείται για να λάβεις την επιδότηση του προγράμματος.