The Cat in the Hat: Το πιο γνωστό παραμύθι του Dr. Seuss έχει γενέθλια!

Περίληψη: «Βλέπω τον κόσμο από την λάθος μεριά του τηλεσκοπίου» είχε πει κάποτε...

«Βλέπω τον κόσμο από την λάθος μεριά του τηλεσκοπίου» είχε πει κάποτε ο Dr. Seuss. Ακούγεται σαν μία ακόμα έξυπνη ατάκα από αυτές που λένε οι λογοτέχνες για να εντυπωσιάσουν, θα μπορούσε όμως να είναι ο τίτλος του συγγραφικού τους στίγματος. Του χαρίσματος δηλαδή αυτού του ανθρώπου να εισχωρεί εις βάθος σε μια πραγματικότητα βαρετή για τους υπόλοιπους, η οποία μέσα από το τηλεσκόπιο της φαντασίας του γίνεται άκρως συναρπαστική.

Δημιουργός μερικών από τις πιο γνωστές παιδικές ιστορίες όλων των εποχών, όπως τα If I Ran the Zoo (1950), The Cat in the Hat (1957), How the Grinch Stole Christmas! (1957) και Green Eggs and Ham (1960), o Dr. Seuss (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Theodor Seuss Geizel) δεν υπήρξε μονάχα ένας ευφυής παραμυθάς που απελευθέρωνε τον παιδικό νου. Υπήρξε ένας άνθρωπος που «συνέβαλε για πάνω από μισό αιώνα στην εκπαίδευση και τη διασκέδαση των παιδιών της Αμερικής και των γονιών τους». Αυτά ήταν άλλωστε και τα λόγια με τα οποία συνοδεύτηκε η βράβευση του με Πούλιτζερ, πίσω στο 1984.

Φέτος είναι η χρονιά που ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια του Αμερικανού συγγραφέα, το The Cat in the Hat, γιορτάζει 60 χρόνια. Η ανθρωπόμορφη γάτα που με τις τρέλες της αναστάτωσε τις ζωές της μικρής Sally και του αδερφού της είναι ξανά εδώ, για να αναστατώσει τις καρδιές μιας νέας γενιάς αναγνωστών! Με αφορμή τη στρογγυλή επέτειο λοιπόν, το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια υπέροχη, ειδική έκδοση γενεθλίων, η οποία ενθαρρύνει την interactive συμμετοχή των παιδιών με παιχνίδια, χειροτεχνίες και μια κάρτα γενεθλίων που οι μικροί φίλοι της γάτας μπορούν να ζωγραφίσουν όπως θέλουν!

Θα ακουστεί απλοϊκό σε κάποιους, όμως ο κύριος σκοπός της γάτας στο βιβλίο είναι να κάνει τους μικρούς αναγνώστες να γελάσουν. Ο Dr. Seuss απέφευγε να βάζει προφανή ηθικά διδάγματα στις ιστορίες του. «Τα παιδιά μπορούν να μυριστούν το ηθικό δίδαγμα από χιλιόμετρα», έλεγε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παραμύθια του αποσκοπούσαν μόνο στη διασκέδαση: «Υπάρχει ένα έμφυτο ηθικό δίδαγμα σε κάθε ιστορία» υποστήριζε.

Κατά τα άλλα, το The Cat in the Hat ξεκίνησε με τον ίδιο να χτίζει μια ιστορία αρχίζοντας από τις πρώτες λέξεις με ομοιοκαταληξία που του ήρθαν στο μυαλό. Kι όμως, 60 χρόνια μετά, το παραμύθι του Dr. Seuss χαρίζει ακόμα άφθονο γέλιο σε εκατομμύρια αναγνωστών, έχοντας στο επίκεντρό του μια γάτα και ένα καπέλο.

Τα Public θα κληρώσουν τρία αντίτυπα της επετειακής έκδοσης 60 χρόνων του "Cat in the Hat" και σου δίνουν την ευκαιρία να είσαι εσύ ένας από τους τρεις τυχερούς που θα πάρουν δώρο αυτό το βιβλίο. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα που ακολουθεί και... καλή τύχη! Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η κλήρωση για τους τρεις νικητές.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Δες τους νικητές εδώ.