Apple Studio Display: Σε τι χρησιμεύει ο A13 Bionic;

Περίληψη: Η νέα Apple Studio Display έρχεται εξοπλισμένη με τον κορυφαίο επεξεργαστή A13 Bionic και δυνατά χαρακτηριστικά. Μάθε τα πάντα για αυτήν εδώ!

Η αγάπη του Steve Jobs για τις γραμματοσειρές, τα καλαίσθητα γραφικά, και το ελκυστικό μα πάντα λογικό UI design, προσδιορίζουν εδώ και χρόνια όλα τα προϊόντα της Apple. Έτσι και οι οθόνες "με το μηλαράκι" συνήθως προσδιόριζαν το χώρο τους, με αψεγάδιαστη ευκρίνεια και ακριβή απεικόνιση χρωμάτων. Η νέα Apple Studio Display, όμως, απλά δεν είναι οθόνη.

Ο "εγκέφαλος" A13 Bionic της Apple Studio Display

Οι επαγγελματίες στο χώρο των γραφικών, της φωτογραφίας, και όσοι χρειάζονται απόλυτη ακρίβεια στην απεικόνιση λεπτομερειών και χρωμάτων, μάλλον δεν θα εγκατέλειπαν τις πολυαγαπημένες EIZO τους.

Ομοίως, οι απαιτητικοί gamers μάλλον θα προτιμούσαν μια πιο προσιτή οθόνη από την LG, την Samsung, ή οποιαδήποτε πρόταση θα παρουσίαζε γρήγορα framerates έχοντας άμεση απόκριση.

Οι Apple Studio Displays πάντα βρίσκονταν κοντινότερα στην πρώτη κατηγορία, αποτελώντας δελεαστικές προτάσεις για τον επαγγελματία. Με ανάλυση 5120x2880 στις 27'', φωτεινότητα 600 nits, και χρωματική κάλυψη DCI-P3, δεν έχουν πολλούς ανταγωνιστές. Τώρα, όμως, μεταλλάχτηκαν σε ένα νέο είδος προϊόντος. Και για αυτό είναι υπεύθυνος ο A13 Bionic.

Αν το όνομα μοιάζει γνώριμο, ο λόγος είναι πως ο A13 Bionic είναι ο ίδιος ταχύτατος επεξεργαστής που αποτελεί τον "εγκέφαλο" των μοντέλων της οικογένειας iPhone 11.

Δυστυχώς, ο Ελληνικός όρος "μικροεπεξεργαστής συστήματος σε πλινθία" μάλλον δεν εξηγεί τι πραγματικά είναι ο A13 Bionic. Ο Αγγλικός όρος για τέτοια "τσιπάκια" είναι System On a Chip, ή εν συντομία "SoC", και μάλλον είναι πιο περιγραφικός.

Το "system" αναφέρεται σε έναν τυπικό υπολογιστή, ο οποίος αποτελείται από πολλά διαφορετικά υποσυστήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, τα συστήματα ήχου και δικτύωσης, καθώς και το hardware που καθιστά δυνατή τη σύνδεση και διαχείριση άλλων συσκευών - από σκληρούς δίσκους μέχρι πληκτρολόγια.

Το "On a Chip" προσδιορίζει πως όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε ένα, και μόνο, τσιπάκι. Από μόνο του είναι ένα ολόκληρο "σύστημα-σε-ένα-τσιπάκι".

Με άλλα λόγια, η νέα Apple Studio Display είναι εξοπλισμένη με έναν ολόκληρο υπολογιστή. Και για αυτό μάλλον το να την αποκαλεί κανείς απλά "οθόνη" την αδικεί.

apple-studio-display-01

Ο A13 Bionic στην Apple Studio Display της επιτρέπει να αναβαθμίζεται, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της και αποκτώντας νέες δυνατότητες. Τρέχοντας, όμως, ένα λειτουργικό βασισμένο στο iOS, έχει εξαρχής και υποστήριξη για τη Siri, την έξυπνη ψηφιακή βοηθό της Apple.

Η σύνδεση της νέας Apple Studio Display σε έναν Mac έρχεται με αναβαθμισμένη υποστήριξη της Siri. Όταν ακούσει τη φράση "Hey Siri" από τα τρία μικρόφωνα της Apple Studio Display, ο A13 Bionic "ενεργοποιεί" τη Siri και περιμένει τις προσταγές του χρήστη. Να κρατήσει σημειώσεις, ή να ψάξει για αστείες εικόνες με γατάκια στο Internet;

Χάρη στην Apple Studio Display μπορεί κανείς να καλεί τη Siri ακόμα και σε παλαιότερους Mac mini και Mac Pro που δεν την υποστήριζαν μέχρι τώρα.

Ίσως λιγότερο εντυπωσιακό, μα σίγουρα πιο πρακτικό, το Center Stage, εκμεταλλεύεται το συνδυασμό της ultrawide κάμερας της οθόνης και του A13 Bionic. Όπως και στο iPad, όπου το είχαμε πρωτοδεί, μπορεί να αναλύει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα από τις βιντεοκλήσεις ή τη εγγραφή video, και να τροποποιεί το αποτέλεσμα ώστε να κρατά τον χρήστη στο κέντρο του "κάδρου". Η λειτουργία ενεργοποιείται κατά τη σύνδεση της Apple Studio Display σε έναν Mac, και παρουσιάζει στην οθόνη πληροφορίες για το πώς λειτουργεί.

Ο A13 Bionic "βάζει το χεράκι του" και στο θέμα του ήχου. Αυτός "οδηγεί" τα έξι ηχεία της οθόνης έτσι ώστε ο ήχος να μοιάζει να σε περικλείει. Ο ίδιος, όμως, είναι υπεύθυνος και για τον έξυπνο συνδυασμό του ηχητικού σήματος από τα τρία μικρόφωνα της Apple Studio Display, ώστε να απομονώνεται η φωνή από τους γύρω ήχους.

Η Απόλυτη Επέκταση του Mac

Σίγουρα τα χαρακτηριστικά της Apple Studio Display είναι αρκετά για να δελεάσουν και τους χρήστες PC με Windows. Για όσους έχουν Mac, όμως, μάλλον δεν είναι απλά μια νέα οθόνη, μα μια απαραίτητη αναβάθμιση.

Η νέα Apple Studio Display μπορεί να συνδεθεί με έναν Mac μέσω Thunderbolt επιτρέποντας την περαιτέρω επέκταση του μέσω των τριών θυρών USB-C που διαθέτει. Αν ο Mac είναι notebook, ακόμα καλύτερα, αφού θα μπορεί να φορτίζεται μέσω του ίδιου καλωδίου!