iPad Pro / Πώς λειτουργεί η Center Stage κάμερα & τι μπορείς να κάνεις

Περίληψη: Μπορεί την παράσταση στο νέο iPad Pro να κλέβει ο επεξεργαστής M1 όμως έχει κι άλλα καλούδια, όπως η κάμερα Center Stage, που σε κρατά στο κέντρο της προσοχής. Ας δούμε πώς λειτουργεί!

Αυτή την εποχή apps και περιφερειακά που έχουν σαν βασικό σκοπό να σε διατηρούν στο κέντρο της προσοχής καθώς κάνεις λήψη βίντεο έχουν, θα λέγαμε, ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Facebook, YouTube, Instagram και TikTok καταναλώνουν τη... μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου bandwidth. Η τάση αυτή δεν είναι κάτι παροδικό αλλά ήρθε για να μείνει. Το γεγονός αυτό δεν ξέφυγε από τους τεχνικούς της Apple, που φρόντισαν να ενσωματώσουν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και έξυπνο χαρακτηριστικό στα επερχόμενα iPad Pro, παρόμοιο με αυτό που είχαμε δει στα Facebook Portal και Amazon Echo Show 10. Το χαρακτηριστικό αυτό ονομάζεται Center Stage και θα αξιοποιεί τη νέα ευρυγώνια selfie κάμερα 12MP, που θα έχουν τα νέα iPad Pro!

Η γωνία λήψης της κάμερας έχει αυξηθεί στις 122 μοίρες προκειμένου η κάμερα να έχει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, για να μπορεί η εικόνα να κάνει αυτόματα panning.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Center Stage είναι ο εξής: Καθώς ο χρήστης κινείται μέσα στο κάδρο, η κάμερα τον κεντράρει συνεχώς και φαίνεται σαν να τον ακολουθεί με φυσικό τρόπο. Η κάμερα προφανώς δεν κινείται και το panning γίνεται ψηφιακά. Αν μπει και κάποιος άλλος μέσα στο πλάνο, η κάμερα κάνει αυτόματα zoom-out προκειμένου να τον συμπεριλάβει στο κάδρο.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό σε σημείο που νομίζεις ότι κάποιος κρατά το iPad και σε ακολουθεί με την κάμερα. Επειδή άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το βλέπεις, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Apple, για να καταλάβεις πώς ακριβώς λειτουργεί το Center Stage!

Η κάμερα περιλαμβάνει επίσης και την τεχνολογία TrueDepth, η οποία εντοπίζει και αναγνωρίζει τα αντικείμενα μέσα στο πλάνο και μπορεί να αντιλαμβάνεται το πόσο μακριά βρίσκονται. Όλα τα παραπάνω γίνονται εφικτά χάρη στις προηγμένες λειτουργίες machine learning που διαθέτει ο επεξεργαστής Μ1 της Apple. Τα πάντα γίνονται on the fly, τη στιγμή της λήψης του βίντεο και όχι εκ των υστέρων κατά την επεξεργασία.

Εφαρμογές και συσκευές που θα το αξιοποιούν

Επειδή η συγκεκριμένη λειτουργεία απαιτεί την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ και τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης του επεξεργαστή M1, δεν θα τη δούμε στα χαμηλής ισχύος μοντέλα. Όπως αναφέρει η Apple, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που θα διατεθεί αποκλειστικά στα νέα iPad Pro (τουλάχιστον επί του παρόντος).

Επιπλέον το Center Stage θα λειτουργεί και με άλλες εφαρμογές και όχι μόνο με το FaceTime. Η Apple έχει δώσει το σχετικό API στους developers και έτσι θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα αξιοποιηθεί σε όλα τα δημοφιλή video conference apps, όπως το Zoom και το Teams.