Η πρώτη Intel GPU για desktop διαθέσιμη στους κατασκευαστές!

Περίληψη: Η επίσημη είσοδος της Intel στην αγορά των ανεξάρτητων καρτών γραφικών είναι γεγονός: Η Intel DG1 κυκλοφόρησε σε desktop υπολογιστές!

Εδώ και μερικά χρόνια γνωρίζουμε πως η Intel θα επιστρέψει στην αγορά των ανεξάρτητων GPU για υπολογιστές. Πέρσι γνωρίσαμε την Iris Xe DG1 και έναν χρόνο αργότερα η επίσημη κυκλοφορία της είναι γεγονός. Όπως ανακοίνωσε η Intel, οι πρώτες DG1 GPUs είναι έτοιμες και έχουν αρχίσει να αποστέλλονται σε πελάτες. Οι πελάτες, σε αυτή την περίπτωση, είναι εταιρίες κατασκευής έτοιμων συστημάτων desktop, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα κάρτα γραφικών στα μελλοντικά τους συστήματα.

Η πρώτη επίσημα διαθέσιμη Intel DG1 GPU βασίζεται στην αρχιτεκτονική Intel Iris Xe MAX, που χρησιμοποιείται και στις iGPUs των Tiger Lake επεξεργαστών για laptop. Η νέα desktop κάρτα διαθέτει 80 EUs (execution units) και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα μέχρι και τα 1.500MHz. Αντίστοιχα η κορυφαία laptop iGPU της Intel διαθέτει 96 EUs αλλά υπολείπεται σε συχνότητα σε σχέση με το desktop μοντέλο, καθώς μπορεί να χρονιστεί μέχρι τα 1.350MHz.

Τόσο η ανεξάρτητη DG1 κάρτα γραφικών για desktop όσο και η ενσωματωμένη για laptop προσφέρουν 2,1 TFLOPS απόδοσης. Το desktop μοντέλο διαφέρει στη μνήμη, καθώς ενσωματώνει 4GB VRAM, ενώ η ενέργεια που απαιτεί είναι 30W. Και οι δύο GPU (ενσωματωμένη και ανεξάρτητη) είναι κατασκευασμένες στη μέθοδο 10nm SuperFin της Intel. Τα specs μεταξύ των δύο μοντέλων είναι πολύ κοντά και, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η απόδοση της πρώτης ανεξάρτητης κάρτας γραφικών της Intel στοχεύει το entry-level κομμάτι της αγοράς.

Ακόμα κι αν χρειάζεσαι μια οικονομική κάρτα γραφικών για το PC σου, όμως, η Intel δεν θα κάνει διαθέσιμη την DG1 σε πελάτες λιανικής. Η νέα κάρτα γραφικών προορίζεται αυτή τη στιγμή μόνο για έτοιμα desktop συστήματα από τους συνεργάτες της εταιρίας. Ενας από τους πρώτους συνεργάτες που ανακοινώθηκαν είναι η ASUS.

Η Intel δεν αναφέρει ακριβή ημερομηνία διαθεσιμότητας της DG1, μιας και κάτι τέτοιο εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των συστημάτων από τους συνεργάτες αλλά εκτιμούμε πως τα πρώτα desktop με Intel DG1 GPU θα είναι σύντομα διαθέσιμα.