Η Qualcomm ετοιμάζει τον ανταγωνιστή του Apple M1;

Περίληψη: Η «μάχη» στα ARM SoC για υπολογιστές αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, αφού όλα δείχνουν ότι η Qualcomm ετοιμάζει τον Snapdragon SC8280. Τι ξέρουμε ως τώρα;

Η Qualcomm έχει μεγάλη εμπειρία στα ARM chips, με τα Snapdragon SoCs της να βρίσκονται σε εκατοντάδες smartphones. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την είσοδό της και στο χώρο των chip για υπολογιστές, με τους Snapdragon 8cx και Snapdragon 8cx 2nd Gen να χρησιμοποιούνται σε laptops με Windows για ARM. Μετά την ανακοίνωση του Apple M1, όμως, είναι προφανές ότι τα υπάρχοντα chips δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα νέα MacBook και Mac Mini σε επιδόσεις.

Έτσι η Qualcomm πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο και πιο δυνατό. Αυτό το «κάτι» δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί αλλά οι πρώτες πληροφορίες μόλις διέρρευσαν. Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της τεχνολογίας, λοιπόν, η Qualcomm εργάζεται επάνω σε ένα SoC με την κωδική ονομασία Snapdragon SC8280, το οποίο φέρεται να είναι η απάντηση της εταιρίας στον Apple M1.

Οι πληροφορίες για τον Snapdragon SC8280 είναι ακόμα ελάχιστες. Αυτό που μάθαμε, πέρα από το όνομα, είναι πως το νέο chip υποστηρίζει τόσο LPDDR4X όσο και LPDDR5 μνήμες RAM σε μεγέθη που φτάνουν τουλάχιστον τα 32GB. Επίσης ο Snapdragon SC8280 αναμένεται να έχει 5G συνδεσιμότητα, με τη Qualcomm να δοκιμάζει το X55 modem της στο νέο SoC που θα δημιουργήσει.

Το μέγεθος του chip είναι μεγαλύτερο από αυτό του Snapdragon 8cx 2nd Gen, γι’ αυτό και το σενάριο αυτό το SoC να προορίζεται για χρήση σε laptop μοιάζει το πιθανότερο. Ο Snapdragon SC8280 είναι αρκετά μεγαλύτερος από οποιοδήποτε Snapdragon SoC έχει δημιουργηθεί για smartphone, οπότε είναι απίθανο να μιλάμε για chip κινητού. Επιπλέον ο Snapdragon SC8280 φέρεται να δοκιμάζεται σε συσκευή με οθόνη 14 ιντσών, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο πως έχουμε να κάνουμε με ένα laptop ARM chip.

Περισσότερες πληροφορίες δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες. Δεν γνωρίζουμε τι είδους πυρήνες χρησιμοποιεί το chip που ετοιμάζει η Qualcomm, ποια είναι η GPU ή τι απόδοση προσφέρει το SoC. Μόνο τα specs που είδαμε παραπάνω έχουν διαρρεύσει προς το παρόν.

Για όλα τα νεότερα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!