One More Thing: Όσα μάθαμε στο μεγάλο Apple hardware event!

Περίληψη: Στο «One More Thing» event της Apple, που μόλις ολοκληρώθηκε, γνωρίσαμε τον Apple M1, τον πρώτο επεξεργαστή της εταιρίας για υπολογιστές, αλλά και τα πρώτα Mac που θα τον αξιοποιήσουν. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλες τις ανακοινώσεις!

Το τρίτο συνεχόμενο event μέσα σε τρεις μήνες διοργάνωσε η Apple και σε αυτό ένα νέο προϊόν είχε την... τιμητική του. Μετά τα Apple Watch και iPad, που πρωταγωνίστησαν στο «Time Flies event», και τα iPhone 12, που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο «Hi, Speed», έφτασε η ώρα και για τους υπολογιστές της Apple να έρθουν στο προσκήνιο. Αυτό έγινε στο «One More Thing» event, που μόλις ολοκληρώθηκε, και γνωρίσαμε τον Apple M1, τον πρώτο επεξεργαστή της εταιρίας για υπολογιστές αλλά και τα πρώτα Mac που θα τον αξιοποιήσουν. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλες τις ανακοινώσεις!

Apple M1: το πρώτο Apple chip για Mac


Το event ξεκίνησε με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Apple M1 - και όχι άδικα. Ο M1 σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία των υπολογιστών της Apple και η εταιρία από το Cupertino θέλησε να εστιάσει σε αυτόν. Ο Apple M1 βασίζεται στην ίδια λιθογραφία 5nm όπως και ο A14 Bionic των iPhone 12 αλλά προσφέρει ακόμα θεαματικότερες επιδόσεις. Γι’ αυτό η Apple ονόμασε τη σειρά M και δεν κατηγοριοποίησε το νέο chip στη σειρά A.

Στον Apple M1 ενσωματώνονται όλα τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Το ολοκαίνουργιο ARM SoC για Mac ενσωματώνει 16 δισεκατομμύρια transistors. Ο επεξεργαστής του αποτελείται από 8 πυρήνες σε διάταξη big.LITTLE, όπου 4 πυρήνες αναλαμβάνουν τις πιο απαιτητικές ενέργειες ενώ τις πιο «ελαφριές» δουλειές αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι 4 πυρήνες. Στο chip υπάρχει επίσης ενσωματωμένη κάρτα γραφικών με 8 πυρήνες και μια πολύ ισχυρή Neural Engine.

MacBook Air 13 - Το πρώτο με Apple Silicon


Η ARM εποχή για τους Mac υπολογιστές ξεκινά με το MacBook Air των 13 ιντσών. Τίποτα από την εξωτερική εμφάνιση της συσκευής δεν προδίδει τις αλλαγές που κρύβονται στο εσωτερικό της, καθώς το design είναι ολόιδιο με το MacBook Air 13 με Retina οθόνη, που είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα.

Μέσα του, όμως, το νέο laptop κρύβει τον Apple M1, τον πρώτο επεξεργαστή φτιαγμένο από την Apple αποκλειστικά για Mac. Ο Apple M1 επέτρεψε στην Apple να δημιουργήσει ένα laptop χωρίς ανεμιστήρα άρα το νέο MacBook Air 13 θα δουλεύει συνέχεια αθόρυβα. Επιπλέον η κορυφαία διαχείριση ενέργειας του Apple M1 μπορεί να χαρίσει στο νέο Air αυτονομία που φτάνει μέχρι και τις 18 ώρες!

Apple Silicon και στα MacBook Pro


Η μετάβαση σε ARM θα ξεκινήσει από δύο laptop. Μαζί με το νέο Air η Apple ανακοίνωσε και το MacBook Pro 13" με Apple Silicon επεξεργαστή. Σε αυτό το μοντέλο βρίσκουμε και πάλι τον Apple M1, με βασική διαφορά εδώ ότι το MacBook Pro διαθέτει και ανεμιστήρα. Αυτό επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί στην υψηλότερη δυνατή απόδοση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ανεβασμένη είναι και η αυτονομία, η οποία φτάνει μέχρι και τις 20 ώρες!

Για το design του MacBook Pro ισχύει ό,τι και για το MacBook Air. Ο σχεδιασμός είναι πρακτικά ολόιδιος και οι αλλαγές αφορούν μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πέρα από τον επεξεργαστή, που είναι και το σημαντικότερο νέο από τη σημερινή παρουσίαση, στο νέο MacBook Pro 13" βρίσκουμε θύρες USB 4 με υποστήριξη Thunderbolt 4 και Wi-Fi 6. Οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα υπάρχουν και στο ανανεωμένο MacBook Air, που είδαμε παραπάνω.

Mac Mini - Το τρίτο Mac με Apple M1


Πριν το event περιμέναμε ότι θα δούμε μόνο νέα MacBook με Apple Silicon. Η Apple έκανε την έκπληξη, όμως, και ανακοίνωσε και ένα Mac Mini με Apple M1 επεξεργαστή. Η «ιστορία» είναι η ίδια με τα MacBook. Το νέο Mac Mini διατηρεί το design που γνωρίζουμε αλλά μέσα του κρύβεται ο νέος ταχύτατος ARM επεξεργαστής της Apple για Mac. Και εδώ έχουμε σύστημα με ανεμιστήρα και βελτιωμένη συνδεσιμότητα με τις επιδόσεις να είναι κι αυτές σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Διαθέσιμο το MacOS Big Sur


Μαζί με το κορυφαίο hardware χρειάζεται και κορυφαίο software, για να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Η Apple -ως συνήθως- το έχει ήδη έτοιμο. Το update σε MacOS Big Sur είναι optimized για τον Apple M1 και πολύ σύντομα θα έρθει και σε όλα τα συμβατά Mac. Μπορεί η φθινοπωρινή περίοδος των update στα Apple προϊόντα, κατά την οποία αναβαθμίστηκαν τα iPhone, iPad και Apple Watch, να μη περιλάμβανε τα Mac αλλά η αναμονή για το update σχεδόν τελείωσε. Η Apple ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκινά η αναβάθμιση σε MacOS 11 Big Sur στις 12 Νοεμβρίου!

Αυτό ήταν το Apple event του Νοεμβρίου. Πώς σου φάνηκε; Τι ξεχώρισες από τις μεγάλες ανακοινώσεις της Apple;