Η Intel ανακοίνωσε τον καινούριο Core i9 12900KS

Περίληψη: O νέος Intel Core i9-12900KS είναι γεγονός, με την εταιρεία να ισχυρίζεται πως είναι ο γρηγορότερος επεξεργαστής κλάσης desktop στον κόσμο! Ισχύει;

Όπως έχουμε γράψει πολλάκις στο blog, η μάχη των CPUs έχει ανάψει για τα καλά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια! Μέχρι το 2017, η Intel ήταν πρακτικά μόνη της στην αγορά και έκανε ό,τι ήθελε, χωρίς ιδιαίτερο αντίπαλο. Με την έλευση του πρώτου Ryzen (Zen), όμως, από την AMD, βρέθηκε στρυμωγμένη. Μετά από ένα χρόνο, με την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς (Zen+) των Ryzen, η θέση της δυσκόλεψε περισσότερο, η τρίτη γενιά (Zen 2) Ryzen την έφερε σε κατάσταση συναγερμού, ενώ η τελευταία, τέταρτη γενιά (Zen 3), την εκθρόνισε κι όλας, ολοκληρωτικά, σε όλες τις κατηγορίες, από την κορυφή των επιδόσεων, και μάλιστα με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση! Η Intel φαινόταν τα τελευταία χρόνια σαν να έχει ξεχάσει να "μάχεται" στην αγορά. Σε αυτό συνέβαλαν και τα σοβαρά προβλήματα που είχε στην εξέλιξη της λιθογραφίας 7 νανομέτρων στα εργοστάσιά της, έχοντας κολλήσει για χρόνια στα 14 νανόμετρα και περνώντας, προσωρινά, σε μια "υβριδική" ενδιάμεση λύση στα 10 νανόμετρα.

Την ίδια στιγμή, η AMD βασίστηκε στην τεχνογνωσία της και στα εργοστάσια της TSMC, ώστε να περάσει από τα 14 στα 10 και αργότερα στα 7 νανόμετρα, εξασφαλίζοντας ανώτερες επιδόσεις σε χαμηλότερη κατανάλωση! Ταυτοχρόνως, ήταν σε θέση να βγάλει μοντέλα με περισσότερους πυρήνες, εξαφανίζοντας το πλεονέκτημα της Intel, η οποία φαινόταν πως είχε επαναπαυθεί στις δάφνες της και είχε ξεχάσει να δημιουργεί!

Αυτά, όμως, μέχρι προ ολίγων μηνών. Η Intel βγήκε από τον λήθαργο και ξεκίνησε την αντεπίθεση, παρουσιάζοντας μια ολοκαίνουρια σειρά επεξεργαστών (για την οποία έχουμε ήδη γράψει), η οποία χαρακτηρίζεται από μια πρωτοπορία! Για πρώτη φορά στον χώρο των επεξεργαστών x86, αντιγράφοντας το παράδειγμα της Arm, η Intel βάζει μέσα στον ίδιο επεξεργαστή "δυνατούς" και "αποδοτικούς" πυρήνες! Οι "δυνατοί" πυρήνες, τους οποίους η Intel τους χαρακτηρίζει ως "P-cores" (εκ του "Performance") είναι μεγάλοι και καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Οι "αποδοτικοί", οι οποίοι επονομάζονται "E-cores" (εκ του "Efficiency"), είναι μικροί και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Βέβαια, ενώ οι P-cores έχουν και HyperThreading (δηλαδή εμφανίζονται στα Windows ως δύο πυρήνες έκαστος), οι E-cores δεν έχουν, μιας και είναι σχεδιασμένοι με τα "απολύτως απαραίτητα", ώστε να καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Παράλληλα, κατασκευάζονται στην ίδια "μεσοβέζικη" λιθογραφία της Intel, η οποία βρίσκεται κάπου μεταξύ των 14 και 7 νανομέτρων (ας μην ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο του τί ονομάζει η κάθε εταιρεία Χ νανόμετρα – ίσως το καλύψουμε σε κάποιο άρθρο ειδικά για αυτό), και την οποία, πλέον, η Intel ονομάζει "Intel 7" (παρ' ότι δεν είναι 7 νανομέτρων… αλλά είπαμε… άλλη στιγμή).

Ενώ η AMD κυκλοφόρησε νέους Ryzen με μνήμη cache σε… τρεις διαστάσεις, η απάντηση της Intel έρχεται με τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή Core i9-12900KS, ο οποίος αποτελεί μια "ειδική" έκδοση του Core i9-12900K… με το "ειδική" να σημαίνει, ουσιαστικά "αρκετά υπερχρονισμένη ώστε να ξεπεράσει τους Ryzen". Ο νέος επεξεργαστής, λοιπόν, έρχεται με 16 πυρήνες, οκτώ P-cores και οκτώ E-cores, για 24 threads στο σύνολο (2×8 + 8), οι οποίοι συνοδεύονται από 30MB cache τρίτου επιπέδου. Ο χρονισμός της ειδικής αυτής έκδοσης έχει ανέβει σημαντικά: οι P-cores ξεκινούν από τα 3,4GHz (έναντι 3,2GHz της έκδοσης K) και φτάνουν μέχρι τα 5,5GHz (έναντι 5,2GHz της K), ενώ και οι E-core έχουν ανέβει κατά 100MHz στα 2,5GHz βάση με 4GHz turbo. Προφανώς, έχει ανέβει και η κατανάλωση, με την Intel να ανεβάζει τον πήχη στα 150 Watt (σε νορμάλ κατάσταση), αν και, περιέργως, αφήνει το μάξιμουμ στα 241 Watt, ακριβώς ίδιο με αυτό του μοντέλου K… (το οποίο αν θέλουμε το πιστεύουμε, βέβαια).

Όπως προείπαμε, όλα αυτά γίνονται για το… θεαθήναι. Δηλαδή για τα πρωτεία του "γρηγορότερου επεξεργαστή στον κόσμο". Τελικά, όμως, κατάφερε να πάρει την κορυφή η Intel; Αυτό θα το μάθουμε όταν όντως κυκλοφορήσει ο επεξεργαστής και αρχίσουμε να βλέπουμε benchmarks, γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει αξιόπιστη μέτρηση, ενώ αν θέλεις να αγοράσεις τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, εκτός του ότι θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις απολύτως κορυφαία ψύξη στον υπολογιστή σου, θα δυσκολευτείς ακόμη και να τον βρεις!

Μόλις μάθουμε οτιδήποτε νεότερο, είτε από το μπλε είτε από το κόκκινο στρατόπεδο, θα το μάθεις εδώ, στο Public Blog!