Intel Arc: επίσημη η κυκλοφορία των νέων GPUs

Περίληψη: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις νέες κάρτες γραφικών από την Intel. Ποια θα είναι η απόδοσή των GPUs και πώς συγκρίνονται με τα μοντέλα της Nvidia και της AMD;

Η Intel μπαίνει και επισήμως στην αγορά των high performance GPUs! Εντάξει, αυτό δεν είναι νέο, μιας και η εταιρεία το διαφήμιζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ το γνωρίζαμε από πιο πριν, όταν είχε επιδοθεί σε κούρσα προσλήψεων επιφανών στελεχών άλλων εταιρειών, όπως της Nvidia και της AMD, τα οποία είχαν εμπειρία στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών. Μετά από πολλές φήμες, "διαρροές" και στοιχεία που έβγαιναν από την Intel με το σταγονόμετρο, τώρα έφτασε η στιγμή για την αρχή της κυκλοφορίας των πρώτων μοντέλων.

Η Intel ήθελε από πολύ παλιά να μπει και στον χώρο των γραφικών, με διάφορες απόπειρες να στέφονται από απόλυτη… αποτυχία. Είχαμε δει μοντέλα όπως το Intel 740, μια GPU η οποία κυκλοφόρησε το μακρινό 1998, ενώ περίπου εννέα χρόνια αργότερα ανακοίνωσε το Larrabee, μια GPGPU η οποία ήταν ο ορισμός του "great expectations" μιας και οι προδιαγραφές του στόχευαν το… διάστημα, αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Στο μεσοδιάστημα, οι GPUs της Intel ήταν τόσο υποτυπώδεις, ώστε πριν λίγα χρόνια αναγκάστηκε και ενσωμάτωσε, μέσα στους δικούς της επεξεργαστές Core, GPUs από τη μεγάλη της αντίπαλο, την AMD! Φαίνεται πως η περίοδος των 9 ετών συνεχίζει και ισχύει στο εσωτερικό της Intel, μιας και ήταν περίπου το 2018 όταν έγιναν φανερά τα σχέδια της Intel για τη σχεδίαση νέων GPUs. Ενώ παλαιότερα, όμως, η αγορά αφορούσε μόνο τους εξειδικευμένους επεξεργαστές τρισδιάστατων γραφικών, τώρα η αγορά έχει διευρυνθεί απίστευτα πολύ, με τις τωρινές GPUs να χρησιμοποιούνται τόσο για παιχνίδια, αλλά πολύ περισσότερο για εφαρμογές compute, για συστήματα artificial intelligence και machine learning, σε υπερυπολογιστές, σε συστήματα αυτόνομων οχημάτων, σε "εξόρυξη" κρυπτονομισμάτων, και σε πολλούς άλλους τομείς. Προφανώς η Intel διαβλέπει (ίσως και όχι άδικα) πως η αγορά των GPUs "χωράει" έναν ακόμη μεγάλο παίκτη, επομένως κινείται για να πάρει την τρίτη θέση δίπλα στην Nvidia, η οποία στον χώρο του compute κατέχει ηγετική θέση, και την AMD η οποία τον τελευταίο καιρό αυξάνει συνεχώς μερίδιο, έχοντας επενδύσει τεράστια ποσά στην σχεδίαση εξειδικευμένων GPUs. Αλλά, προφανώς, η εκκίνηση μιας τέτοιας προσπάθειας δε μπορεί να γίνει απ' ευθείας στον πολύ "ζόρικο" χώρο του compute, αλλά στις GPUs για υπολογιστές desktop και laptop.

intel-gpus-01

Η μεγάλη μπλε (μετά την IBM) εταιρεία των μικροεπεξεργαστών, λοιπόν, ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες ώρες μια νέα σειρά από GPUs, οι οποίες αφορούν την αγορά των υπέρλεπτων laptops και οι οποίες αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της επίθεσης της Intel σε όλα τα στρώματα της αγοράς. Η νέα σειρά ονομάζεται Arc A-series και πιο συγκεκριμένα Arc A3. Όπως συνηθίζει και για τους επεξεργαστές, όπου τα μικρά μοντέλα έρχονται στη σειρά Core i3, τα mid-range στη σειρά Core i5, ενώ τα high-end στη σειρά Core i7, έτσι και οι GPUs θα βρίσκονται στις σειρές Arc 3, 5 και 7 για τις αντίστοιχες κατηγορίες.

Η αρχή έγινε με δύο νέες κάρτες γραφικών, τις A350M και A370M, οι οποίες είναι διαθέσιμες από σήμερα, ενώ οι πιο ισχυρές σειρές Arc 5 και Arc 7 θα ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Η σειρά Arc 3 στοχεύει laptops (σχετικά) χαμηλού κόστους. Τα δύο αυτά μοντέλα χρησιμοποιούν το τσιπάκι με κωδική ονομασία ACM-G11, το οποίο είναι το μικρότερο της σειράς και το οποίο έχει μέγιστο 8 πυρήνες Xe (όπως τους ονομάζει η Intel), 8 μονάδες ray tracing, 4 MB cache, ενώ ο δίαυλος επικοινωνίας με τη video RAM είναι εύρους 96-bit και ο δίαυλος διασύνδεσης με τον επεξεργαστή 8× PCIe Gen4. Το "πλήρες" τσιπάκι θα χρησιμοποιείται στο A370M, ενώ το μικρότερο A350M θα περιορίζεται σε 6 πυρήνες Xe και 6 μονάδες ray tracing. Παράλληλα, και οι δύο εκδόσεις θα χρησιμοποιούν μόνο τα 64 bits του διαύλου της video RAM. Οι ονομαστικοί χρονισμοί των δύο τσιπ θα είναι 1150MHz και 1550MHz αντιστοίχως, ενώ η κατανάλωση των δύο εκδόσεων θα είναι 25-35 Watt και 35-50 Watt, αντίστοιχα. Βέβαια, αυτά είναι τα "ονομαστικά" νούμερα, κάτι που μπορεί να προσαρμοστεί από τους κατασκευαστές των laptops στα οποία θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα τσιπ.

intel-gpus-02

Σε ένα ακόμη slide της παρουσίασης της Intel μπορούμε να δούμε και το "πλήρες" τσιπ, το οποίο η Intel ονομάζει ACM-G10 και το οποίο έχει στην πλήρη μορφή του 32 πυρήνες Xe, 32 μονάδες ray tracing, 16MB L2 cache, δίαυλο 256-bit για την video RAM (GDDR6), 16× PCIe Gen4 interface και αναμένεται να το δούμε στις εκδόσεις A550M (mid-range), A730M (low-high-end) και A770M (high-end). Λεπτομέρειες για τους χρονισμούς και τις συνθέσεις μπορείς να δεις στην παρακάτω εικόνα, ενώ μπορούμε να πούμε πως, ενώ δεν γνωρίζουμε τις απόλυτες επιδόσεις των νέων Arc, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την ίδια την αρχιτεκτονική και τη δουλειά που έχουν κάνει οι σχεδιαστές της Intel, η κατανάλωση των GPUs δείχνει πως η Intel στοχεύει (και) στην κορυφή. Προφανώς δε μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από θεωρητικά γραφήματα της ίδιας της εταιρείας, πολλώ μάλλον δε από γραφήματα απόδοσης του μικρότερου μοντέλου, κι ακόμη περισσότερο δεδομένου πως η Intel συγκρίνει τις επιδόσεις του μόνο με την προηγούμενη Iris Xe, η οποία έρχονταν ενσωματωμένη στους επεξεργαστές Core iX. Μπορούμε να πούμε, όμως, με ασφάλεια πως η στόχευση των δύο μοντέλων είναι το gaming σε ανάλυση 1080p περί τα 60 με 90 fps.

intel-gpus-03

Συμπερασματικά, αυτό που βλέπουμε δεν είναι κάποιες GPUs οι οποίες θα βάλουν φωτιά στον ανταγωνισμό με τις επιδόσεις τους. Ούτως ή άλλως, η στρατηγική της Intel δεν είναι να πάει για να χτυπήσει τον "πρωταθλητή" (δηλαδή την Nvidia) στην κορυφή των επιδόσεων – ούτως ή άλλως, τόσο η Nvidia όσο και η AMD διαθέτουν πολλά χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε αυτό το "γήπεδο" – αλλά να δώσει μια "εύκολη λύση" στους κατασκευαστές laptop, για να προμηθεύονται μαζί την CPU και τη GPU από το ίδιο "μαγαζί" (δηλαδή την Intel) αντί να έχουν δύο ξεχωριστούς προμηθευτές (δηλαδή CPU Intel και GPU Nvidia ή AMD), χωρίς να θυσιάζουν (πολλά) σε επιδόσεις. Ίσως η Intel να μη σκοπεύει καν να αντιπαρατεθεί στα ανώτερα στρώματα με τις AMD και Nvidia για αυτή τη γενιά, αφήνοντας τις… τιτανομαχίες για μια επόμενη γενιά. Αλλά αυτά θα τα δούμε σύντομα, όταν κυκλοφορήσουν και οι πλήρεις εκδόσεις των Arc, οπότε θα έχουμε καλή εικόνα για τις ικανότητες των πολυθρύλητων "Xe cores".

Αναμείνατε στο ακουστικό σας, εδώ, στο Public Blog!