Intel και MediaTek συνεργάζονται για το 5G στα laptop!

Περίληψη: Η πέμπτη γενιά δικτύων είναι σχεδόν εδώ και όλο και περισσότερες συσκευές θα την υποστηρίζουν. Intel και MediaTek συμπράττουν για να φέρουν το 5G στα laptop!

Τα laptop με 5G δυνατότητες φαίνεται πως θα γίνουν πολύ σύντομα... πραγματικότητα. Η Qualcomm έκανε την αρχή παρουσιάζοντας το Snapdragon 8cx SoC, το οποίο για πρώτη φορά είδαμε στο Project Limitless της Lenovo. Η Intel δεν θέλει φυσικά να αφήσει τον ανταγωνισμό να «παίζει» μόνος του και γι’ αυτό ανακοίνωσε πως και αυτή θα ενσωματώσει 5G modem σε μελλοντικούς επεξεργαστές. Το τμήμα 5G της Intel, όμως, έχει εξαγοραστεί από την Apple, οπότε η αμερικάνικη εταιρία επεξεργαστών στράφηκε στη MediaTek για να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Στη νέα αυτή συνεργασία, η Intel είναι αυτή που θα καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η MediaTek εκείνη που θα κατασκευάζει τα modem. Από εκεί και πέρα η Intel θα είναι και πάλι υπεύθυνη για τη δημιουργία του τελικού πακέτου και για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής του. Αυτό σημαίνει πως η Intel είναι αυτή που θα παρέχει τους drivers για το 5G σύστημα ενός laptop, που θα χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της.

Το πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας είναι η προσαρμογή του Helio M70 5G modem της MediaTek στις απαιτήσεις της Intel. Το modem αυτό είναι ήδη έτοιμο για χρήση στους νέους Dimensity επεξεργαστές της MediaTek, οι οποίοι, όμως, είναι αρχιτεκτονικής ARM. Λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής, το modem θα πρέπει να τροποποιηθεί για να μπορέσει να συνεργαστεί με τους επεξεργαστές της Intel.

Το Helio M70 modem είναι 5G FR1 μόνο, που σημαίνει πως λειτουργεί στο sub-6GHz φάσμα και άρα μοιράζεται κάποια χαρακτηριστικά με τα υπάρχοντα 4G δίκτυα. Το τεράστιο άλμα σε απόδοση για το 5G έρχεται από τα 5G FR2 δίκτυα, τα οποία λειτουργούν στο millimeter-wave φάσμα. Η FR2 υλοποίηση, όμως, έχει ακόμα κάποιες τεχνικές δυσκολίες να ξεπεράσει, καθώς απαιτεί επικοινωνία χωρίς εμπόδια μεταξύ κεραίας και συσκευής για να δουλέψει.

Όπως και να έχει πάντως, το 5G θα μπει σίγουρα στη ζωή μας και αυτό δεν θα γίνει μόνο στα smartphones. Στα laptop τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας Intel και MediaTek αναμένεται να τα δούμε στην αγορά στις αρχές του 2021.