Mac Mini με Apple M1 / Ένα κορυφαίο εργαλείο live streaming

Περίληψη: Κάνεις συχνά live streaming από τον υπολογιστή σου και βλέπεις ότι... ζορίζεται; Το Mac Mini με Apple M1 είναι η αναβάθμιση που χρειάζεσαι!

Από πέρσι τον Νοέμβριο, όταν οι πρώτοι Apple υπολογιστές με M1 SoC έκαναν την εμφάνισή τους, τα σχόλια που έχουν αποσπάσει είναι διθυραμβικά. Η μετάβαση της Apple στην ARM αρχιτεκτονική πηγαίνει εξαιρετικά ομαλά και οι χρήστες macOS μπορούν σχεδόν απρόσκοπτα να χρησιμοποιήσουν τις νεότερες συσκευές της Apple για να δημιουργήσουν, να ψυχαγωγηθούν, να δουλέψουν και να κάνουν ό,τι άλλο χρειάζεται με τον υπολογιστή τους. Μια από τις κατηγορίες στις οποίες ο M1 αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή είναι το live streaming, όταν το SoC βρίσκεται στο νεότερο Mac Mini.

Ένας από τους λόγους που το νέο Mac Mini με Apple M1 ενδείκνυται για χρήση σε live streaming, είναι αυτός για τον οποίο μιλούν όλοι, η απόδοση του SoC. Συγκρίνοντας το Mac Mini με ένα MacBook Pro με Intel Core i7 επεξεργαστή στα 2,8GHz και 16GB RAM βλέπουμε αμέσως τη διαφορά που υπάρχει. Το MacBook Pro με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει live streaming σε ποιότητα 720p. Με το νέο Mac Mini και χρησιμοποιώντας τον ίδιο εξοπλισμό κατά την μετάδοση, ή ακόμα και περισσότερα περιφερειακά ταυτόχρονα, ο υπολογιστής της Apple μπορεί να μεταδώσει απροβλημάτιστα εικόνα ανάλυσης 1080p.

Κατά τη διάρκεια ενός stream, το άνοιγμα πολλών καρτελών στον browser, η ταυτόχρονη μετάδοση της οθόνης, τα ζωντανά σχόλια κ.α. ήταν λειτουργίες που έκαναν το MacBook Pro να δυσκολεύεται εξαιρετικά να διατηρήσει υψηλή απόδοση. Αντίθετα το Mac Mini με 16GB μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα όλα αυτά χωρίς να «παραπονιέται».

Επιπλέον ένα τεράστιο πλεονέκτημα του Mac Mini με Apple M1, σε σχέση με το i7 MacBook Pro αλλά και την πλειοψηφία των υπολογιστών, είναι ότι όλα αυτά τα κάνει ενώ παραμένει σχεδόν απόλυτα αθόρυβο διατηρώντας χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας. Ο ήχος αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα με την εικόνα κατά τη διάρκεια ενός live stream και η απουσία θορύβου περιβάλλοντος από τους ανεμιστήρες ενός laptop προσφέρει μια πολύ πιο καθαρή εμπειρία σε όσους παρακολουθούν τη μετάδοσή σου.

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια με ένα Mac Mini. Αν σκοπεύεις να αποκτήσεις τον νέο υπολογιστή της Apple, για να κάνεις ζωντανές μεταδόσεις, θα πρέπει να δώσεις προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες. Αρχικά το νέο Mac Mini με Apple M1 δεν επιτρέπει την αναβάθμιση της RAM από το χρήστη. Άρα θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να διαλέξεις ένα μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου. Επειδή το live streaming πάει χέρι-χέρι συνήθως με το multitasking, προτείνεται να επιλέξεις ένα μοντέλο με 16GB RAM και όχι με 8GB. Επίσης βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της μετάβασης στην ARM αρχιτεκτονική για τους Mac υπολογιστές. Μπορεί η δημιουργία ARM εκδόσεων γνωστών Mac εφαρμογών ναι προχωρά πολύ γρήγορα και το Rosetta 2 να κάνει εξαιρετική δουλειά στην «μετάφραση» x86 προγραμμάτων αλλά ίσως να συναντήσεις ασυμβατότητες. Πριν κάνεις κι εσύ τη μετάβαση σε M1 Mac, λοιπόν, για τις ανάγκες live streaming ή για οποιαδήποτε άλλη εργασία, βεβαιώσου πως οι εφαρμογές που χρειάζεσαι είναι συμβατές με το νέο σου Mac. Τέλος -προς το παρόν τουλάχιστον- ξεχνάς και το Boot Camp. Αν και σύντομα ίσως να μπορείς να τρέξεις Windows 11 στο M1 Mac σου μέσω του Parallels Desktop.

Αν οι εφαρμογές που χρειάζεσαι «παίζουν» στον Apple M1, τότε το νέο Mac Mini είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για να καλύψεις τις live streaming ανάγκες σου!