MacBook Air mini review / Ο Apple M1 εντυπωσιάζει!

Περίληψη: Οι πρώτες δοκιμές του νέου MacBook Air ξεκίνησαν και ο Apple M1 κλέβει τις εντυπώσεις. Ετοιμάσου για ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό recap!

Στο «One More Thing» event η Apple ανακοίνωσε τον πρώτο επεξεργαστή της για Mac. Μαζί με αυτόν γνωρίσαμε και τους πρώτους υπολογιστές που θα τον χρησιμοποιούν. Τα νούμερα που είδαμε από την Apple, σχετικά με την απόδοση του M1, ήταν εντυπωσιακά και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πώς μεταφράζονται σε πραγματικές δοκιμές! Πρόσφατα έφτασε το MacBook Air 13 με Apple M1 στους πρώτους reviewers, οι οποίοι μεταφέρουν τις εντυπώσεις και γεύση μιας... νέας εποχής για την Apple. Τι λένε, λοιπόν, τα reviews για τον Apple M1 και το νέο MacBook Air γενικότερα;

Απόδοση του MacBook Air 13 w/ M1


Ας ξεκινήσουμε με αυτό για το οποίο σίγουρα ενδιαφέρεσαι περισσότερο: την απόδοση του υπολογιστή! Αν έπρεπε να συνοψίσουμε την απόδοση του νέου MacBook Air 13 με Apple M1 σε μια μόνο λέξη, θα λέγαμε ότι ο νέος υπολογιστής της Apple... πετάει! Η διαφορά σε ταχύτητα σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά είναι χαώδης, ενώ ο M1, ακόμα και στο σασί χωρίς ανεμιστήρα του MacBook Air, καταφέρνει να παρέχει συνεχόμενα καλή απόδοση. Το φαινόμενο του throttling δεν έχει εξαφανιστεί αλλά παρατηρείται μετά από διάστημα τουλάχιστον 10 λεπτών. Αυτό μικρή επίπτωση έχει στα «σκορ» του υπολογιστή όμως. Ο Apple M1, τόσο σε συνθετικά benchmarks όσο και σε πραγματικά τεστ, είναι ανταγωνιστικός απέναντι σε πολύ ακριβότερα μηχανήματα ή ακόμα και με σύγχρονα desktop συστήματα. Η σύγκριση με το Macbook Air με Intel i3 απλά δεν έχει κανένα νόημα, καθώς τα δύο μηχανήματα ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες απόδοσης.

Εντύπωση προκαλεί και η απόδοση σε εφαρμογές που δεν είναι ακόμα συμβατές με την ARM αρχιτεκτονική. Το Rosetta 2 «μεταφράζει» πολύ αποδοτικά εφαρμογές όπως το Photoshop και το Premiere και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις απροβλημάτιστα. Οι «υπερβολικοί» ισχυρισμοί της Apple κατά το event αποδείχτηκαν απόλυτα δικαιολογημένοι. Ακόμα και σε gaming δοκιμές η ενσωματωμένη GPU του Apple M1 αποδείχθηκε ικανή να τα βάλει με low-end ανεξάρτητες κάρτες γραφικών. Η Apple επιβεβαιώθηκε και στο ισχυρισμό πως δημιούργησε τη δυνατότερη ενσωματωμένη GPU σήμερα.

Μπαταρία


Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ARM αρχιτεκτονικής είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την Apple το μέγιστο που μπορεί να περιμένει κανείς από τη μπαταρία του νέου MacBook Air είναι περίπου 18 ώρες αναπαραγωγής βίντεο ή 15 ώρες πλοήγησης στο ίντερνετ. Στα τεστ που παρακολουθήσαμε κανείς δεν «έτρεξε» αυτά ακριβώς τα σενάρια αλλά αυτό που είδαμε είναι ότι το MacBook Air 13 με Apple Silicon προσφέρει έως και 50% βελτιωμένη αυτονομία σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά. Σε πραγματικούς αριθμούς τα διάφορα reviews του νέου MacBook Air αναφέρουν αυτονομία που ξεπερνάει συνήθως τις 10 ώρες ακόμα και εν μέσω μιας απαιτητικής εργασιακής ημέρας.

Ίδιο design και hardware


Πέρα από τις αλλαγές που φέρνει ο M1 το MacBook Air με Apple M1 διαθέτει το ίδιο hardware με το περασμένο μοντέλο. Αυτό έχει τα καλά του έχει όμως και τη μοναδική αδυναμία της συσκευής. Τι ισχύει, λοιπόν, από πλευράς hardware; Το MacBook Air 13 εξοπλίζεται με την ίδια εξαιρετικά ποιοτική οθόνη ανάλυσης 2560×1600, το ικανοποιητικό scissor πληκτρολόγιο, το αγαπημένο Apple trackpad και δύο θύρες USB Type-C με υποστήριξη Thunderbolt 4. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά για την κατηγορία, καθώς προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία χρήσης στους αντίστοιχους τομείς. Το μόνο που χαλάει τη συνολικά άριστη εικόνα του MacBook Air 13 με Apple M1 είναι η webcam, η οποία παραμένει αρκούντως μέτρια, με ανάλυση 720p.

Συνοψίζοντας μιλάμε για ένα laptop που χαρακτηρίζεται σχεδόν άριστο για την κατηγορία του. Αν είχε και καλύτερη webcam, το MacBook Air w/ Apple M1 θα έπαιρνε βαθμό 10/10. Τώρα θα του κόψουμε μισό βαθμό και θα πάρει 9,5/10!