MacBook Pro reviews / Τι αλλάζει στο Pro μοντέλο με τον Apple M1;

Περίληψη: Ο Apple M1 ανεβάζει σημαντικά τις επιδόσεις του MacBook Pro. Τι μάθαμε από τα πρώτα reviews;

Το λανσάρισμα των πρώτων υπολογιστών με Apple M1 πλησιάζει και ήδη τα νέα MacBook και Mac Mini βρίσκονται στα χέρια δημοσιογράφων, για να πραγματοποιήσουν reviews. Πρόσφατα είδαμε την εντυπωσιακή απόδοση του πρώτου Apple Silicon στο MacBook Air με Apple M1. Σήμερα θα εξερευνήσουμε τι κερδίζει όποιος επιλέξει το MacBook Pro με Apple M1 με βάση τα reviews που διαβάσαμε και παρακολουθήσαμε σχετικά με το νέο Pro laptop.

Ο ανεμιστήρας κάνει τη διαφορά


Για την απόδοση του Apple M1 τα είπαμε αναλυτικά στο άρθρο που αφιερώσαμε στο MacBook Air. Ο νέος επεξεργαστής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και στο MacBook Pro μπορεί να αποδώσει ακόμα καλύτερα. Αυτό οφείλεται στον ανεμιστήρα ο οποίος ψύχει το SoC. Η διαφορά αυτή επιτρέπει στο MacBook Pro με Apple M1 να διατηρεί για ώρα την υψηλή του απόδοση χωρίς να παρατηρείται το φαινόμενο του throttling.

Σε ό,τι αφορά πραγματικά τεστ με διάφορες εφαρμογές, ο Apple M1 δείχνει και εδώ την ποιότητά του. Είτε μιλάμε για εφαρμογές σχεδιασμένες για ARM είτε για x86 εφαρμογές που «τρέχουν» μέσω του Rosetta 2, το MacBook Pro ανταποκρίνεται με άνεση στις απαιτήσεις. Μια ακόμα διαφορά του SoC του MacBook Pro κρύβεται στη GPU. Το μοντέλο που βρίσκεται στο MacBook Air έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών με 7 πυρήνες ενώ η iGPU του MacBook Pro εξοπλίζεται με 8. Αυτό προσφέρει ελαφρώς βελτιωμένη απόδοση στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάρτα γραφικών.

Το ίδιο αγαπημένο hardware


Όπως συνέβη και με το MacBook Air, το MacBook Pro με Apple M1 διατηρεί την εξωτερική σχεδίαση του laptop που αντικαθιστά. Στο νέο Pro laptop 13 ιντσών της Apple δεσπόζει ξανά η οθόνη ανάλυσης 2560×1600 με φωτεινότητα 500 nits, το ανανεωμένο scissor πληκτρολόγιο, το ευρύχωρο trackpad και οι δύο θύρες USB Type-C. Οι θύρες αυτές υποστηρίζουν τόσο USB 4.0 όσο και Thunderbolt. Από τη συσκευή δε λείπει και η Touch Bar, επάνω ακριβώς από το πληκτρολόγιο, ενώ και τα ηχεία βρίσκονται στο ίδιο σημείο και αποδίδουν -ως συνήθως- εξαιρετικά δυνατό και ποιοτικό ήχο.

Άλλα specs πέρα από τον M1;


Ο Apple M1 συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά όταν μιλάμε για Pro μηχανήματα υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που έχουν σημασία. Το νέο MacBook Pro με Apple M1 ξεκινά με 8GB RAM και 256GB SSD αποθηκευτικού χώρου. Το μέγιστο που μπορεί να φτάσει η RAM είναι τα 16GB, οπότε αν τα project σου απαιτούν μεγαλύτερη μνήμη, ένα από τα μεγαλύτερα Pro της Apple είναι αυτή τη στιγμή η κατάλληλη επιλογή.

Ακόμα καλύτερη μπαταρία στο MacBook Pro με Apple M1


Η μπαταρία ήταν πάντα ένα από τα δυνατότερα «χαρτιά» των MacBook και με την έλευση του M1 η αυτονομία έγινε ακόμα καλύτερη. Το MacBook Pro με Apple M1 εξοπλίζεται με μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας από το Air, οπότε προσφέρει και βελτιωμένη αυτονομία. Ακόμα και με απαιτητική χρήση μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες μακριά από το φορτιστή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νέο MacBook Pro για μια ολόκληρη μέρα δουλειάς κι ας μην έχεις μαζί σου τον φορτιστή.

Software βελτιώσεις στη webcam!


Όπως είπαμε προηγουμένως, το hardware της συσκευής είναι παρόμοιο με το MacBook Pro της περασμένης χρονιάς. Αυτό κάθε άλλο παρά πρόβλημα είναι, καθώς το MacBook Pro διαθέτει κορυφαία ποιότητα κατασκευής και υλικά αλλά υπάρχει ένας τομέας που χρήζει βελτίωσης. Η webcam παραμένει στην ίδια ανάλυση (720p), η οποία για ένα Pro μηχάνημα εν έτει 2020 φαντάζει αρκετή αλλά όχι όσο καλή θα μπορούσε να είναι. Σε σχέση με το περσινό μοντέλο ο αισθητήρας είναι ίδιος ωστόσο το software της κάμερας φροντίζει να βελτιώσει την τελικά εικόνα, προσφέροντας καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνολικά μιλάμε και εδώ για μια άριστη συσκευή, με τη webcam να αποτελεί το μόνο σημείο που ίσως δεν ενθουσιάζει. Το εντυπωσιακό MacBook Pro με Apple M1 αναμένεται σύντομα στην ελληνική αγορά και μπορείς ήδη να κάνεις την προπαραγγελία σου στο public.gr για να το αποκτήσεις μόλις καταφθάσει!