Office 2021 / Η Microsoft ανακοίνωσε νέα έκδοση χωρίς συνδρομή

Περίληψη: Για όσους δεν θέλουν να εγγραφούν στο συνδρομητικό πακέτο εφαρμογών Microsoft 365 η Microsoft ανακοίνωσε το δωρεάν Office 2021!

Μπορεί η Microsoft να δίνει μεγάλη σημασία στο συνδρομητικό Office 365, ή Microsoft 365, όπως λέγεται πλέον το ενιαίο πακέτο υπηρεσιών, αλλά δεν ξεχνά κι εκείνους που προτιμούν την κλασική έκδοση των εφαρμογών γραφείου. Μέσα στη χρονιά, λοιπόν, θα κυκλοφορήσει η νέα μη συνδρομητική έκδοση Office 2021 κάνοντας πράξη όσα είχε ανακοινώσει το 2020.

Το Office 2021 θα κυκλοφορήσει τόσο σε Windows όσο και σε macOS και δεν θα έχει -προφανώς- όλες τις λειτουργίες που μπορεί να βρει κανείς στο συνδρομητικό πακέτο Microsoft 365. Από το μη συνδρομητικό πακέτο απουσιάζουν συνήθως εφαρμογές όπως το Access και έξτρα πλεονεκτήματα, όπως χώρος αποθήκευσης στο OneDrive cloud και χρόνος ομιλίας μέσω Skype. Πέρα από την ποικιλία εφαρμογών σημασία έχουν και τα features που θα έχει η νέα έκδοση. Η Microsoft, όμως, δεν μοιράστηκε ακριβείς λεπτομέρειες για τα νέα χαρακτηριστικά που θα έχει το Office 2021 σε σχέση με το Office 2019, την προηγούμενη μη συνδρομητική έκδοση Office.

Μαζί με το Office 2021 η Microsoft ανακοίνωσε και το Office LTSC (Long-Term Support Channel), το οποίο είναι η επιχειρησιακή έκδοση του Office χωρίς συνδρομή. Αυτή η έκδοση ξέρουμε πως θα υποστηρίζει χαρακτηριστικά όπως dark mode, βελτιωμένα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας και features όπως Dynamic Arrays και XLOOKUP στο Excel. Τα ίδια χαρακτηριστικά περιμένουμε να υπάρχουν και στο Office 2021. Από πλευράς UI δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές.

Παρότι η Microsoft εστιάζει περισσότερο στη δύναμη του cloud και στο συνδρομητικό μοντέλο υπηρεσιών, αναγνωρίζει πως υπάρχουν περιπτώσεις που η υπολογιστική δύναμη του cloud δεν ταιριάζει σε όλους τους πελάτες. Αυτό ισχύει τόσο για οικιακούς χρήστες όσο και για επιχειρησιακούς. Γι’ αυτό και συνεχίζει να παρέχει λύσεις όπως το Office 2021 και Office LTSC. Η υποστήριξη του Office LTSC θα είναι πενταετής αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύει και για το οικιακό πακέτο.

Η Microsoft σχεδιάζει την κυκλοφορία μίας preview έκδοσης του Office LTSC τον Απρίλιο, με την πλήρη έκδοση να κυκλοφορεί αργότερα μέσα στη χρονιά. Για το Office 2021 δεν θα υπάρξει preview και θα γίνει κατευθείαν διαθέσιμη η τελική έκδοση. Τόσο το Office 2021 όσο και το Office LTSC θα είναι διαθέσιμα σε 32-bit και 64-bit εκδόσεις.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για ακόμα περισσότερα tech news!