Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: Τα πλεονεκτήματα τηλεκπαίδευσης & τηλεργασίας

Περίληψη: Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: το πρόγραμμα επανέρχεται, αυτή τη φορά για εκπαιδευτικούς. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τηλεκπαίδευση.

Η απομακρυσμένη εκπαίδευση και εργασία είναι τάσεις που υπήρχαν πριν από την πανδημία. Η κατάσταση των τελευταίων δύο ετών όμως επιτάχυνε την υιοθέτηση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας. Πλέον όλο και περισσότεροι μαθητές και εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μία κατάσταση όπου η φυσική παρουσία στο σχολείο, το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά είναι η μόνη επιλογή, ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς η εκπαίδευση και η εργασία από απόσταση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζεται όλοι να έχουν σταθερή πρόσβαση στο internet και την κατάλληλη συσκευή. Η ύπαρξη της κατάλληλης συσκευής δεν είναι δεδομένη για όλους και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιούργησε το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, το οποίο είναι συνέχεια του αντίστοιχου περσινού προγράμματος.

Με την Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ οι παροχές του προγράμματος επεκτείνοται τώρα και στους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη και ανήλικους υπό επιτροπεία που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας και επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021. Ο νέος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Στην Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ εντάσσονται εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής κατά το σχολικό έτος 2021-2022 (μόνιμοι και αναπληρωτές). Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν voucher αξίας 200€ το οποίο θα μπορεί να εξαργυρωθεί για την απόκτηση σταθερού υπολογιστή, laptop ή tablet. Αν είσαι κι εσύ δικαιούχος, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ εξαιρετικών προτάσεων σε desktop, laptop και tablet, σε διάφορα επίπεδα τιμής, για να αποκτήσεις τη συσκευή που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Χάρη στον αναβαθμισμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να απολαύσουν και εκείνοι τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης και να κάνουν πιο αποδοτική τη διδασκαλία από απόσταση. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης, τα οποία κάνουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να αγαπούν την απομακρυσμένη διδασκαλία;

Πλεονεκτήματα τηλεκπαίδευσης για μαθητές

Η τηλεκπαίδευση βοηθάει πολύ στην οργάνωση των μαθητών. Τα παιδιά μπορούν να έχουν πάντα πρόσβαση στα υλικά του μαθήματος και να διαχειριστούν τις εργασίες και τα μαθήματα όπως και όποτε επιθυμούν. Η ευελιξία αυτή, σε συνδυασμό με τον κερδισμένο χρόνο από την απαλοιφή των μετακινήσεων από και προς το σχολείο, βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν πιο αποδοτικά το χρόνο τους. Επιπλέον, μέσα από την ενασχόλησή τους με την τεχνολογία τα παιδιά αποκτούν μία χρήσιμη δεξιότητα που θα τη χρειαστούν σε όλη τους τη ζωή. Αυτό γίνεται με φυσικό τρόπο και όχι μέσα από ένα ακόμα μάθημα.

Έχοντας ήδη μιλήσει για τη σημασία της πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές. Για τα παιδιά αυτά, η τηλεκπαίδευση κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στο ίδιο το μάθημα. Όταν το σχολείο μεταφέρεται online, δεν θα χάσουν ποτέ μάθημα λόγω της περιοχής στην οποία κατοικούν. Η τηλεκπαίδευση, έτσι, εξισώνει την μαθησιακή εμπειρία για όλους του μαθητές.

Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: Πλεονεκτήματα για εκπαιδευτικούς

Ένα από τα βασικά προτερήματα για τους μαθητές, το κέρδος σε χρόνο, ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Για την ακρίβεια, για πολλούς δασκάλους και καθηγητές η μετακίνηση από και προς το σχολείο είναι μία χρονοβόρα διαδικασία καθώς μπορεί να μην μένουν κοντά στο σχολείο, άρα η εξαφάνιση αυτής της μετακίνησης προσθέτει μεγάλη ευκολία στη ζωή τους. Με τη σειρά του, αυτό φέρνει και μείωση στα έξοδα ενός δασκάλου ή καθηγητή, καθώς αποφεύγεται ένα σημαντικό καθημερινό κόστος, αυτό των μετακινήσεων.

Σχετικά με τη μαθησιακή διαδικασία τώρα, η τηλεκπαίδευση βοηθά τους εκπαιδευτικούς να παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία καθώς μπορούν πολύ πιο εύκολα να ενσωματώσουν digital εργαλεία στο μάθημα. Αν αναλογιστούμε πως δεν ταιριάζει η ίδια μέθοδος διδασκαλίας σε κάθε μαθητή, η προσθήκη διαφορετικών μεθόδων παράδοσης του μαθήματος θα βοηθήσει πολλά παιδιά στην κατανόηση ενός θέματος, κάτι που ίσως δεν θα γινόταν στην τάξη. Σαν αποτέλεσμα, περισσότερα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα και πιο σωστά. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Μέσα από την τηλεκπαίδευση μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι καλύτεροι εκπαιδευτικοί. Η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και η ικανότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια από την άνεση του σπιτιού τους (λιγότερη επένδυση σε χρόνο) συνεισφέρει στο να γίνουν ακόμα καλύτεροι στη δουλειά τους.

Ψηφιακή Μέριμνα: Πλεονεκτήματα για γονείς

Χάρη στην τηλεκπαίδευση, το καθημερινό διάβασμα των παιδιών γίνεται πολύ πιο εύκολα. Μέσα από τα εργαλεία που παρέχει η διδασκαλία από απόσταση, κάθε γονιός μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τα μαθήματα και τις εργασίες που έχουν τα παιδιά, και να ελέγχει αν όλα έχουν παραδοθεί στην ώρα τους. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται πιο συχνά και πιο άμεσα για την πρόοδο των παιδιών τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το σχολείο. Τέλος, χάρη στον κερδισμένο χρόνο που απολαμβάνουν οι μαθητές (και οι γονείς, αν δουλεύουν από απόσταση), μπορούν γονείς και παιδιά να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.

Αν είσαι κι εσύ εκπαιδευτικός, εκμεταλλεύσου τα προνόμια του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ για να ανανεώσεις τον τεχνολογικό σου εξοπλισμό και να βοηθήσεις τους μαθητές σου να πετύχουν τους στόχους τους. Μπες στο επίσημο site για τον Γ’ κύκλο της Ψηφιακής Μέριμνας για να ενημερωθείς για το πότε και πώς θα κάνεις την αίτησή σου. Έπειτα επισκέψου το Public.gr ή ένα κατάστημα Public για να αποκτήσεις τον υπολογιστή ή την ταμπλέτα που χρειάζεσαι.

Η Δράση Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ υλοποιείται από τα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.