Miniguide τηλεκπαίδευσης / 6+1 tips για ultra σταθερό Wi-Fi

Περίληψη: Το σταθερό Internet είναι ίσως το πιο βασικό εργαλείο για τους μαθητές στην εποχή της τηλεκπαίδευσης. Συγκεντρώσαμε 7 χρήσιμες συμβουλές για σταθερή σύνδεση!

Ο εξοπλισμός των μαθητών σήμερα περιστρέφεται περισσότερο γύρω από την τεχνολογία και λιγότερο γύρω από τα κλασικά σχολικά είδη. Η τηλεκπαίδευση χρειάζεται laptop, desktop ή tablet, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα από απόσταση και να πραγματοποιούν εργασίες από το σπίτι. Ακόμα όμως και αν ένα παιδί έχει τον καλύτερο εξοπλισμό, δεν μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα χωρίς μια καλή -και κυρίως σταθερή- σύνδεση στο Internet. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές, που μπορείς να ακολουθήσεις, για να έχεις ultra σταθερή σύνδεση!

Το ενσύρματο Internet είναι πάντα σταθερότερο

Ακόμα κι αν η κάλυψη του Wi-Fi καλύπτει με ευκολία όλο το σπίτι, είναι προτιμότερο να συνδέσεις τον υπολογιστή των παιδιών με το router μέσω καλωδίου ethernet. Όλα τα desktop συστήματα έχουν θύρα ενσύρματης δικτύωσης ενώ και πολλά laptop προσφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό. Από τη στιγμή που το desktop και το laptop δεν χρειάζεται να μετακινηθούν την ώρα του μαθήματος, σύνδεσέ τα με καλώδιο για Internet χωρίς διακοπές. Στη μόνη κατηγορία από την οποία απουσιάζει η θύρα ethernet είναι τα tablet. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλέψου το επόμενο tip μας...

Επέκταση ασύρματου δικτύου!

Το σήμα του Wi-Fi μπορεί να φτάνει μέχρι το γραφείο του παιδιού αλλά δεν είναι πάντα σταθερό για να «σηκώσει» χωρίς κολλήματα τα ζωντανά video meetings, τα οποία απαιτούν αρκετό bandwidth. Αν δεν μπορείς να συνδέσεις τον εξοπλισμό των παιδιών με καλώδιο, τότε κάνε πιο ισχυρό το σήμα του Wi-Fi στο γραφείο τους με ένα σύστημα επέκτασης δικτύου. Η πιο αξιόπιστη λύση με τις λιγότερες απώλειες είναι ένα σύστημα powerline, το οποίο θα δημιουργήσει ένα access point σε όποια πρίζα του σπιτιού θέλεις.

Βγες από το Wi-Fi!

Όσο τα παιδιά κάνουν μάθημα, φρόντισε να μην υπάρχουν άλλες συσκευές που θα καταναλώνουν το bandwidth, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μη κατεβάσεις, για παράδειγμα, το update που σου ζητάει το παιχνίδι στην κονσόλα σου και μη stream-άρεις περιεχόμενο στην τηλεόραση. Έτσι τα παιδιά, που κάνουν μάθημα μέσω Ιnternet, δεν θα έχουν διακοπές λόγω «συνωστισμού» στο δίκτυο.

Προτίμησε τα 5GHz

Πολύ σύντομα τα πρωτόκολλα Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6E αναμένεται να κυκλοφορήσουν και να φέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην οικιακή ασύρματη δικτύωση. Μέχρι τότε, εκμεταλλεύσου τα πλεονεκτήματα του router που έχεις ήδη στο σπίτι. Τσέκαρε τις ρυθμίσεις του και έλεγξε αν υπάρχει η επιλογή για 5GHz Wi-FiWi-Fi 5). Αν υπάρχει, τότε ενεργοποίησέ την και σύνδεσε τη συσκευή του παιδιού σου μέσω αυτής στο Internet. Το Wi-Fi 5 παρέχει σταθερότερη σύνδεση με λιγότερες παρεμβολές και είναι προτιμότερο της συχνότητας των 2,4GHz. Μην απενεργοποιήσεις τελείως τα 2,4GHz όμως, καθώς αυτή η συχνότητα έχει καλύτερη εμβέλεια. Χρησιμοποίησε και τα δύο πρωτόκολλα παράλληλα.

Περιόρισε τα updates

Τα περισσότερα desktop, laptop, smartphone και tablet σήμερα, οι συσκευές με τις οποίες τα παιδιά συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση δηλαδή, έχουν την... εκνευριστική συνήθεια να κατεβάζουν αυτόματα τις ενημερώσεις συστήματος ή ακόμα και να τις εγκαθιστούν την ώρα που θες να δουλέψεις. Αν ένα update αρχίσει να κατεβαίνει την ώρα του μαθήματος, η σύνδεση θα επιβαρυνθεί και η παρακολούθηση θα γίνει δυσκολότερη ή αδύνατη ενώ ένα restart θα σταματήσει τα πάντα. Για να προλάβεις κάτι τέτοιο πήγαινε στις ρυθμίσεις της συσκευής και σταμάτα την αυτόματη εγκατάσταση updates.

Στα Windows 10 πήγαινε στην παρακάτω διαδρομή: Settings > Update & Security > Windows Update > Change Active Hours. Στην ενότητα αυτή ορίζεις τις ώρες που δεν θες ο υπολογιστής να κάνει αναβαθμίσεις.

Άλλαξε password στο router σου

Η ασφάλεια του router σου είναι σημαντική. Αν ο κωδικός σου έχει παραβιαστεί, μπορεί να χρησιμοποιούν τη σύνδεσή σου συσκευές που δεν γνωρίζεις και άρα να καταναλώνουν το bandwidth σου. Άλλαξε τον κωδικό, έτσι ώστε να αποσυνδεθούν όλες οι συσκευές, και ξεκίνα από την αρχή.

Άλλαξε router!

Πολλά από τα tips για τα οποία μιλήσαμε αφορούν το router και τις ρυθμίσεις του. Αν η δική σου συσκευή είναι παλιά, ίσως κανένα από αυτά να μη μπορεί να εφαρμοστεί. Οπότε έχει έρθει η ώρα να ανανεώσεις τον εξοπλισμό internet του σπιτιού. Άλλαξε το router σου με ένα νεότερο, έτσι ώστε να απολαμβάνουν όλοι στο σπίτι ποιοτικότερη και ασφαλέστερη σύνδεση. Φρόντισε το νέο σου router να υποστηρίζει Wi-Fi 5 (ακόμα καλύτερα αν υποστηρίζει Wi-Fi 6), να έχει πολλές θύρες ethernet και να μπορεί να δουλέψει τόσο με ADSL όσο και με VDSL συνδέσεις.