Samsung / Έρχονται OLED οθόνες 90Hz σε πολλά laptop!

Περίληψη: Η Samsung ετοιμάζεται να κλέψει εντυπώσεις (και) με τις laptop οθόνες της. Μέσα στο 2021 έρχονται OLED οθόνες με ρυθμό ανανέωσης 90Hz σε πολλούς φορητούς υπολογιστές. Τι ξέρουμε ως τώρα;

Η Samsung είναι (με διαφορά) ο μεγαλύτερος κατασκευαστής OLED οθονών στον κόσμο. Tα πάνελ της τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται κυρίως σε smartphones σαν τα Galaxy S21 και όχι σε μεγαλύτερες συσκευές, όπως laptops ή τηλεοράσεις. Από το 2021, όμως, θα δούμε πολλές περισσότερες OLED επιλογές στα laptop, σύμφωνα με δηλώσεις της Samsung Display.

Οι OLED οθόνες δεν είναι κάτι... ανήκουστο στα laptop, είναι όμως πολύ σπάνιες. Η ανανέωση των OLED πάνελ που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα σε φορητούς υπολογιστές περιορίζεται στα 60Hz ενώ η ανάλυσή τους είναι συνήθως 4K. Αυτό που θα δούμε σύντομα είναι η υιοθέτηση νέων OLED πάνελ της Samsung από τους κατασκευαστές laptop. Τα πάνελ αυτά θα έχουν μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης 90Hz, προσφέροντας έτσι ομαλότερη εμπειρία χρήσης, ενώ το μέγεθός τους θα είναι 14 ίντσες.

Η Samsung Display δεν αποκάλυψε σε ποιους κατασκευαστές προμηθεύει αυτά τα πάνελ. Η κορεάτικη εταιρία αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι θα κατασκευάσει «πολύ μεγάλες ποσότητες OLED οθονών 14" με ανανέωση 90Hz, οι οποίες προορίζονται για φορητούς υπολογιστές, από τον Μάρτιο του 2021» και πως «αρκετές παγκόσμιες εταιρείες πληροφορικής αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέους φορητούς υπολογιστές με OLED οθόνες 90Hz φέτος».

Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν και τα νέα OLED πάνελ θα έχουν 4K ανάλυση ή αν θα προσφέρονται και σε χαμηλότερη ευκρίνεια. Μέσα στη χρονιά περιμένουμε ότι οι επιλογές ανάλυσης θα αυξηθούν, με την έλευση περισσότερων QHD οθονών στα laptop, και αν αυτό περιλαμβάνει και OLED μοντέλα, τότε η αγορά των laptop θα γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Ακόμα κι αν αυτό το σενάριο δεν επαληθευτεί πάντως, οι οθόνες των laptops αποκτούν έτσι κι αλλιώς πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μέσα στο 2021. Οι τύποι οθόνης παραμένουν δύο, LCD και OLED, αλλά οι επιλογές σε ανάλυση και ρυθμό ανανέωσης γίνονται περισσότερες.