Η IBM κατασκεύασε τα πρώτα chip στα 2nm!

Περίληψη: Η IBM μπορεί να μη θεωρείται από τις πρωτοπόρους εταιρίες στην κατασκευή microchip αλλά κατάφερε να γίνει η πρώτη που κατασκευάζει chip στα 2nm!

Η κατασκευή microchip είναι μια από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες. Λίγες είναι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο σήμερα και για τις κατασκευές τελευταίας τεχνολογίας απαιτούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε έρευνα. Αυτή τη στιγμή η TSMC ηγείται της «κούρσας», καθώς κατασκευάζει chip στα 5nm, τα οποία μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές όπως τα νεότερα iPhone της Apple. Η IBM όμως κατάφερε να προσπεράσει όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές του κλάδου και να γίνει η πρώτη εταιρία που κατασκευάζει chip στα 2nm!

Φυσικά το όνομα 2nm δεν έχει να κάνει με κανένα φυσικό χαρακτηριστικό των transistors. Το μέγεθος της λιθογραφίας έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να συμβαδίζει με τις διαστάσεις των transistors. Τα όλο και μικρότερα μεγέθη που βλέπουμε στα ονόματα των κατασκευαστικών μεθόδων σηματοδοτούν την πυκνότητα των transistors ανά τετραγωνικό χιλιοστό του τελικού microchip. Σύμφωνα με την IBM, λοιπόν, η νέα λιθογραφία 2nm έχει πυκνότητα περίπου 330 εκατομμύρια transistors ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Αυτό την τοποθετεί επάνω και από την λιθογραφία 3nm που ετοιμάζει η TSMC.

Πέρα από την πυκνότητα των chip στα 2nm η IBM δεν έχει δώσει πολλές παραπάνω λεπτομέρειες για τη νέα της μέθοδο κατασκευής chip. Η IBM μίλησε για πιθανά οφέλη από την μετάβαση σε microchip 2nm, όπως ο τετραπλασιασμός της διάρκειας μπαταρίας ενός smartphone, η δραστική αύξηση της ταχύτητας ενός laptop και η μεγάλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των data centers. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα προέρχονται από την έως και 45% αυξημένη απόδοση με έως και 75% μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που υπολογίζει η IBM σε σχέση με ένα chip κατασκευασμένο στα 7nm.

Η μετάβαση στα 2nm από την IBM προέρχεται από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας. Η ίδια η IBM όμως δεν κατασκευάζει επεξεργαστές εμπορικά. Άρα ο επόμενος επεξεργαστής του smartphone ή του laptop σου δεν θα κατασκευαστεί από την IBM στην μέθοδο των 2nm. Ο σκοπός πίσω από αυτή την καινοτομία είναι να αδειοδοτηθεί η τεχνολογία, να μεγαλώσει το portfolio πατεντών της IBM και να οδηγήσει σε συνεργασίες με ενδιαφερόμενες εταιρίες.