Περίληψη: Μια νέα έκδοση Wi-Fi, το Wi-Fi 6E, έρχεται σύντομα για να βελτιώσει την ασύρματη συνδεσιμότητα των συσκευών μας. Ας δούμε όλες τις λεπτομέρειες για αυτό!
2 Φεβρουαρίου , 2021 • 2 MINS READ
2 Φεβρουαρίου , 2021 • 2 MINS READ
Περίληψη: Μια νέα έκδοση Wi-Fi, το Wi-Fi 6E, έρχεται σύντομα για να βελτιώσει την ασύρματη συνδεσιμότητα των συσκευών μας. Ας δούμε όλες τις λεπτομέρειες για αυτό!
Διαβάζοντας για το Samsung Galaxy S21 Ultra τις τελευταίες μέρες ίσως πρόσεξες ότι πρόκειται για το πρώτο smartphone στον κόσμο που υποστηρίζει Wi-Fi 6E. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Τι είναι το Wi-Fi 6E και ποιες αλλαγές φέρνει στη διασύνδεση των συσκευών σου; Αυτό θα εξετάσουμε παρακάτω.
Το Wi-Fi 6E είναι μια επέκταση του Wi-Fi 6
Το Wi-Fi 6 ή 802.11ax είναι η νεότερη έκδοση του πρωτοκόλλου Wi-Fi. Η διάθεσή της ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, με τα πρώτα smartphone να το υποστηρίζουν από το 2019 και μετά. Ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της γενιάς αυτής, το Wi-Fi Alliance αποφάσισε να επεκτείνει τις δυνατότητές της, δημιουργώντας το Wi-Fi 6E. Η επέκταση αυτή δημιουργήθηκε γιατί έγινε διαθέσιμο ένα νέο φάσμα συχνοτήτων, το οποίο βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του δικτύου.
Αυτό συνέβη γιατί σε χώρες, όπως η Αμερική, η συχνότητα των 6GHz έγινε διαθέσιμη για χρήση. Έτσι το Wi-Fi Alliance αποφάσισε να την υιοθετήσει δημιουργώντας το Wi-Fi 6E. Μέχρι σήμερα οι συσκευές που συνδέονται με Wi-Fi λειτουργούσαν είτε στα 2,4GHz είτε στα 5GHz. Με τη χρήση του νέου φάσματος έρχονται αρκετές βελτιώσεις στις ασύρματες συνδέσεις.
Τι πλεονεκτήματα φέρνουν τα 6GHz;
Η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης του Wi-Fi 6E είναι η ίδια με αυτή του Wi-Fi 6 και φτάνει τα 9,6Gbps. Πρακτικά όμως αυτή είναι μια ταχύτητα που δεν θα επιτύχεις στο δίκτυό σου. Αυτό που θα αλλάξει σημαντικά με τη μετάβαση στα 6GHz είναι το bandwidth του δικτύου. Η Wi-Fi 6E σύνδεση μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα και μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης μεταξύ συσκευής και router, αυξάνοντας έτσι την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης. Επιπλέον τα κανάλια του 6GHz Wi-Fi είναι μεγαλύτερα, μειώνοντας τις παρεμβολές μεταξύ σημάτων. Αυτοί οι παράγοντες θα έχουν άμεση επίδραση στην ταχύτητα σύνδεσης σου, η οποία θα βελτιωθεί.
Μειονεκτήματα Wi-Fi 6E
Το μόνο αρνητικό μίας Wi-Fi 6E σύνδεσης είναι η εμβέλειά της. Μια 2,4GHz σύνδεση μπορεί να φτάσει πιο μακριά, οπότε ένα router με Wi-Fi 6E καλύπτει λιγότερο χώρο. Πέρα από αυτό, όμως, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό στη νέα έκδοση Wi-Fi. Φυσικά οι συσκευές που υποστηρίζουν Wi-Fi 6E παραμένουν συμβατές και με παλιότερες εκδόσεις του προτύπου Wi-Fi.
Πότε μπορώ να φτιάξω Wi-Fi 6E δίκτυο στο σπίτι;
Όπως με κάθε περασμένη αναβάθμιση στο Wi-Fi, έτσι και με το Wi-Fi 6E χρειάζεσαι συμβατές συσκευές για να εκμεταλλευθείς τα πλεονεκτήματά του. Αυτό σημαίνει πως τόσο το router σου όσο και τα smartphone, laptop κ.λπ. πρέπει να υποστηρίζουν το νέο πρότυπο. Για την Ευρώπη αυτό χρειάζεται μερικούς μήνες ακόμα, καθώς η Ε.Ε. τώρα είναι σε φάση πιστοποίησης και αδειοδότησης του φάσματος των 6GHz.
Ήδη από τη CES 2021 πάντως έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα router με υποστήριξη Wi-Fi 6E ενώ και στα smartphone έφτασε το νέο πρότυπο, με το νέο Samsung Galaxy S21 Ultra, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου.
Για ακόμα περισσότερες τεχνολογικές ειδήσεις μείνε συντονισμένος στο Public Blog!