Windows 10X / Δες το νέο λειτουργικό της Microsoft σε δράση

Περίληψη: Η Microsoft αναπτύσσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα, τα Windows 10X, το οποίο θα γίνει διαθέσιμο σύντομα. Από σήμερα, όμως, μπορούμε να δούμε πως ακριβώς θα «τρέχει»!

Από το 2019 (τουλάχιστον) η Microsoft εργάζεται πάνω στα Windows 10X. Το λειτουργικό αυτό προοριζόταν αρχικά για συσκευές με δύο οθόνες. Πέρυσι μάθαμε πως τα σχέδια της εταιρίας άλλαξαν και θα δούμε τα Windows 10X σε κλασικά form factors με μία οθόνη, δηλαδή σε laptops. Εδώ και μερικές ημέρες διέρρευσε μια σχεδόν τελική έκδοση των Windows 10X, η οποία μας επιτρέπει να γνωρίσουμε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού.

Στο βίντεο που μοιράστηκε το Windows Central βλέπουμε ακριβώς πως διαφοροποιείται σε εμπειρία χρήσης η εναλλακτική εκδοχή των Windows. Το πρώτο σημείο που ξεχωρίζει είναι το start menu και η task bar. Τα εικονίδια βρίσκονται πλέον στο κέντρο της task bar και, για να ανοίξεις το start menu, μπορείς να πατήσεις το πλήκτρο των windows ή να κάνεις swipe up από οποιοδήποτε σημείο της task bar, αν χρησιμοποιείς laptop/tablet με touch οθόνη.

Video Duration
8:52


Τροποποιημένο είναι και το action center, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στα δεξιά της οθόνης. Εκεί είναι τοποθετημένα κάποια πλήκτρα άμεσων ρυθμίσεων, οι ειδοποιήσεις και το πλήκτρο για σβήσιμο του PC. Ο σχεδιασμός του είναι διαφορετικός από εκείνον της πλήρους έκδοσης των Windows 10. Αντί για ένα ενιαίο πεδίο με όλα τα παραπάνω, το action center των Windows 10X χωρίζει κάθε ενότητα σε μικρότερες «κάρτες», χωρίς να καταλαμβάνεται έτσι όλη η δεξιά πλευρά της οθόνης όταν το ανοίγεις.

Τα Windows 10X αφήνουν πίσω τους ό,τι γνωρίζαμε από τα «κλασικά» Windows και έτσι οι εφαρμογές-κατάλοιπα παλιών εκδόσεων δεν υπάρχουν πια. Ο File Explorer των Windows 10X, για παράδειγμα, είναι εντελώς καινούργιος και έχει δημιουργηθεί με το OneDrive cloud στο επίκεντρό του. Επιπλέον οι desktop εφαρμογές παλιότερων εκδόσεων δεν θα μπορούν να τρέξουν στα Windows 10X. Σημαντικά βελτιωμένη φαίνεται να είναι και η διαδικασία των updates. Αντί να κατεβαίνει ένα update και να περιμένεις πολλά λεπτά μέχρι να εγκατασταθεί, τα Windows 10X θα εγκαθιστούν την αναβάθμιση στο παρασκήνιο και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειάζεται μόνο ένα τυπικό restart.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Microsoft στοχεύει να ανταγωνιστεί ευθέως το Chrome OS με το νέο της λειτουργικό. Τα Windows 10X είναι πιο ελαφριά, πιο ασφαλή (άρα και πιο «κλειστά») και πιο απλά στη χρήση.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, τα πρώτα laptop με Windows 10X θα κυκλοφορήσουν φέτος την άνοιξη. Ανυπομονείς κι εσύ για τα Windows 10X ή θα παραμείνεις πιστός στα Windows 10 για το laptop σου;