Windows 10X: Mini guide για το νέο λειτουργικό της Microsoft

Περίληψη: Η έκδοση 10Χ δεν θα αντικαταστήσει τα κλασικά Windows αλλά θα τα συμπληρώσει. Κράτα σημειώσεις, έχουμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για αυτά!

Το Surface Event του περασμένου Οκτώβρη έκλεισε με μια μεγάλη έκπληξη, την παρουσίαση των Surface Duo και Surface Neo. Οι συσκευές αυτές είναι foldable και χρησιμοποιούν δύο οθόνες για να πετύχουν την αναδίπλωση. Τα δύο νέα Surface αναμένεται να κυκλοφορήσουν προς το τέλος του έτους ενώ μέσα στη χρονιά περιμένουμε αντίστοιχες συσκευές και από άλλους κατασκευαστές, όπως είδαμε και στη CES 2020.

Το νέο form factor απαιτεί και νέα software προσέγγιση από τη Microsoft, καθώς τα Windows 10 δεν μπορούν να προσφέρουν την ιδανική εμπειρία χρήσης σε foldable υπολογιστές ή συσκευές με δύο οθόνες. Αυτό οδήγησε τη Microsoft στη δημιουργία των Windows 10X, τα οποία είναι μια ειδική έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συσκευών του μέλλοντος. Η έκδοση 10Χ δεν θα αντικαταστήσει τα κλασικά Windows αλλά θα τα συμπληρώσει.

Η σημαντικότερη πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις για τα Windows 10X είναι πως το λειτουργικό θα υποστηρίζει κανονικά τις desktop εφαρμογές. Εδώ να θυμίσουμε πως το Surface Duo θα τρέχει μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση Android, η οποία θα παρομοιάζει σε λειτουργικότητα τα Windows 10X αλλά δεν θα μπορεί να «τρέξει» όλες τις εφαρμογές που θα «τρέχει» και ένα μηχάνημα με την κανονική έκδοση των Windows 10X. Όσα... μηχανάκια τρέχουν την κανονική έκδοση των Windows 10X, όμως, θα τρέχουν και τις ανάλογες εφαρμογές.

Οπτικά τα Windows 10X έχουν την ίδια αισθητική με τα Windows 10 αλλά ο σχεδιασμός διαφέρει αρκετά. Το γνωστό start menu έχει αλλάξει εμφάνιση και βρίσκεται τώρα στο κέντρο της οθόνης. Διαφορετικό είναι και το action center, το οποίο όμως θα παραμείνει στα δεξιά της οθόνης. Η εμπειρία χρήσης έχει προσαρμοστεί για το είδος της συσκευής που προορίζονται τα Windows 10X και έτσι το νέο λειτουργικό θα έχει πολλές περισσότερες επιλογές multitasking και πολλαπλών παραθύρων.

Αν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι εφαρμογές θα διαχειρίζονται τις δύο οθόνες, μπορείς να διαβάσεις το προηγούμενό μας άρθρο, στο οποίο αναλύουμε ακριβώς αυτό. Αν περιμένεις να δοκιμάσεις από πρώτο χέρι τα Windows 10X κάνε λίγη υπομονή καθώς πολλοί ακόμα κατασκευαστές, όπως η Lenovo και η Dell, ετοιμάζουν συσκευές με το νέο λειτουργικό της Microsoft. Μπορείς να τις περιμένεις προς το τέλος του 2020 ή στις αρχές του '21!

Μέχρι τότε μείνε συντονισμένος στο Public Blog!