Dark Mode: Τι προσφέρει στις AMOLED οθόνες;

Περίληψη: Αν έχεις παρακολουθήσει κάποιο από τα developer συνέδρια της Google ή της Apple φέτος, είδες...

Αν έχεις παρακολουθήσει κάποιο από τα developer συνέδρια της Google ή της Apple φέτος, είδες πόση έμφαση δόθηκε στο Dark Mode του λειτουργικού συστήματος. Το χαρακτηριστικό αυτό μοιάζει τόσο «μικρό», αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους χρήστες να το αναζητούν.

Τα πλεονεκτήματα ενός dark theme είναι αρκετά και οι επόμενες εκδόσεις του iOS και του Android θα έχουν dark theme για όλο το σύστημα. Ένα από τα βασικά προσόντα του είναι η εξοικονόμηση μπαταρίας σε smartphone με AMOLED οθόνες.

Για τους πιο «hardcore» υποστηρικτές του dark theme, αυτό θα πρέπει να έχει πλήρως μαύρο χρώμα για ακόμα καλύτερη απόδοση. Ο λόγος είναι πως όταν μια AMOLED οθόνη προβάλει εντελώς μαύρο περιεχόμενο, τα pixel είναι εντελώς... σβηστά και δεν καταναλώνουν ενέργεια. Πόση διαφορά έχει, στην πραγματικότητα, ένα πλήρως μαύρο AMOLED θέμα σε σχέση με ένα απλό dark theme, που βασίζεται σε αποχρώσεις, όπως το σκούρο γκρι;

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις του XDA, ένα dark theme εξοικονομεί όντως μπαταρία σε σχέση με ένα κλασικό λευκό θέμα. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για τις μετρήσεις ήταν το OnePlus 7 Pro και με τη φωτεινότητα στα 100nits η προβολή πλήρως λευκού χρώματος κατανάλωσε 1000mW σε διάστημα 5 λεπτών. Στο ίδιο διάστημα, για προβολή μιας εντελώς μαύρης εικόνας, η συσκευή κατανάλωσε 600mW ενέργειας. Οπότε όντως η κατανάλωση μπαταρίας έχει μεγάλη διαφορά.

Όταν, όμως, η ίδια συσκευή δοκιμάστηκε με το dark theme του Android Q, το οποίο δεν είναι πλήρως μαύρο, αλλά σκούρο γκρι, η διαφορά ήταν ελάχιστη. Για το ίδιο διάστημα των 5 λεπτών, η προβολή μιας εικόνας στο χρώμα του dark theme της Google είχε μέγιστη κατανάλωση 610mW. Η διαφορά αυτή είναι απειροελάχιστη σε ποσοστό μπαταρίας. Οπότε το επιχείρημα ότι ένα τελείως black theme εξοικονομεί περισσότερη μπαταρία από ένα «απλό» dark theme, δεν επιβεβαιώνεται.

Άρα δεν χρειάζεσαι ένα full black theme για να εξοικονομήσεις μπαταρία στο κινητό σου - αν αυτό έχει AMOLED οθόνη, ένα dark theme μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. Επίλεξε τον τύπο dark theme που σου αρέσει περισσότερο σε εμφάνιση.

Να επισημάνουμε εδώ πως τα πλεονεκτήματα ενός dark θέματος δεν περιορίζονται μόνο στην εξοικονόμηση μπαταρίας σε smartphone με AMOLED οθόνες. Ακόμα και αν έχεις ένα κινητό με LCD οθόνη, το dark theme μπορεί να φανεί χρήσιμο, καθώς η χρήση του είναι πιο ξεκούραστη για τα μάτια, ειδικότερα τις βραδινές ώρες.

Αν έχεις ήδη διαθέσιμο dark theme στη συσκευή σου, αξίζει να το χρησιμοποιήσεις. Το One UI σε Samsung smartphone έχει ήδη επιλογή για dark theme για παράδειγμα. Αν πάλι δεν το υποστηρίζει ακόμα η συσκευή σου, απλά θα πρέπει να περιμένεις μέχρι την κυκλοφορία του iOS 13 ή του Android Q αργότερα μέσα στη χρονιά.