Ώρα της Γης 2022 / Σβήνουμε τα φώτα για το περιβάλλον

Περίληψη: Κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου διεξάγεται η Ώρα της Γης, που μας παροτρύνει να σβήσουμε τα φώτα για 1 ώρα. Γιατί γίνεται αυτό και ποια η σημασία του Earth Hour;

Η Ώρα της Γης είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ετήσιες δράσεις για το περιβάλλον. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που ξεκίνησε το 2007 και από τότε έχει γιγαντωθεί σε ένα διεθνές κίνημα με παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι, ατομικά και συλλογικά, στέλνουν κάθε χρόνο ένα μήνυμα από όλο τον πλανήτη για όλο τον πλανήτη. Το μήνυμα αυτό μεταδίδεται με μία συμβολική κίνηση: από τις 20.30 μέχρι τις 21:30 σβήνουμε τα φώτα για να στείλουμε ένα μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ώρα της Γης 2022 είναι σήμερα, 26 Μαρτίου, και θα στείλει για ακόμα μία χρονιά το μήνυμά της σε όλη της υφήλιο.

Earth Hour 2022 – Το φετινό μήνυμα

Η Ώρα της Γης στέλνει κάθε χρόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του. Κάθε χρονιά, όμως, υπάρχει και ένα ειδικότερο θέμα. Για το 2022, το θέμα είναι: «Η “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη» και αφορά τη βιώσιμη διατροφή. Η τροφή αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι  διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επίδραση στο περιβάλλον συνολικά.

Video Duration
2:52

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως η παραγωγή τροφίμων είναι η βασικότερη αιτία απώλειας βιοποικιλότητας. Επιπλέον, για την παραγωγή τροφής απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων. Ίσως η σημαντικότερη επίπτωση από την παραγωγή τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πως αυτή ευθύνεται για την δημιουργία περίπου του 25% των αερίων του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, άρα η προώθηση μίας πιο βιώσιμης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής καμπάνιας για την Ώρα της Γης 2022.

Οι φετινές δράσεις

Για να μεταδοθεί το μήνυμα της ημέρας ακόμα πιο έντονα, το WWF έχει διοργανώσει ένα ειδικό event, όπου ο σεφ Γιώργος Τσούλης θα μαγειρέψει ζωντανά βιώσιμες συνταγές. Επιπλέον, στην κεντρική δράση της ημέρας, δηλαδή τη συμβολική συσκότιση για 60 λεπτά, θα συμμετέχουν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί σε όλη τη χώρα, όπως η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πολλοί ακόμα φορείς.

Στατιστικά για την Ώρα της Γης

Όπως είπαμε και παραπάνω, η Ώρα της Γης έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Οπότε, με το σβήσιμο των φώτων δεν γίνεται κάποια οργανωμένη προσπάθεια για μείωση την κατανάλωσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συσκότιση είναι απλά ένα ηχηρό μήνυμα που κάνει το γύρο του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, μία μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy Research & Social Science ερεύνησε τη ζήτηση ενέργειας σε 10 χώρες κατά τη διάρκεια της Ώρα της Γης, σε διάστημα έξι χρόνων, και παρατήρησε πως η δράση του WWF οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4%.

Earth Hour – ιστορία

Η Ώρα της Γης έχει ιστορία 15 ετών. Η ιδέα της ωριαίας συσκότισης προήλθε από την WWF Αυστραλίας και είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών της χώρας γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η πρώτη σχετική καμπάνια διοργανώθηκε το 2007 στο Σίδνεϋ, στις 31 Μαρτίου στις 19:30. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, το Σαν Φρανσίσκο διοργάνωσε τη δική του καμπάνια “Lights Out”, εμπνευσμένο από την αντίστοιχη δράση της Αυστραλιανής πόλης. Μετά και την επιτυχημένη διοργάνωση στην πόλη των ΗΠΑ, το 2008 η Ώρα της Γης έγινε διεθνής, με περισσότερες χώρες και φορείς να παίρνουν μέρος χρόνο με το χρόνο.

Πάρε κι εσύ μέρος στην Ώρα της Γης σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα σήμερα στις 20:30!