Apple Spatial Audio / Τι είναι και πώς θα το αξιοποιήσεις

Περίληψη: Η τεχνολογία Spatial Audio της Apple σου προσφέρει την πιο εξελιγμένη εμπειρία surround ήχου στις Apple συσκευές σου. Πάμε να μάθουμε περισσότερα!

Στο WWDC 2020 η Apple ανακοίνωσε πολλά και σημαντικά, ωστόσο κυριάρχησαν τα σχέδιά της για νέα MacBook και οι επόμενες εκδόσεις για το λογισμικό των iPhone, που είδαμε να υλοποιούνται μερικούς μήνες αργότερα. Ένα από τα σημαντικά software features, που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο αλλά δεν έλαβε μεγάλης προσοχής, είναι το spatial audio, το οποίο κάνει τον surround ήχο ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το spatial audio, λοιπόν, και να δούμε αναλυτικά τι είναι, ποιες συσκευές το υποστηρίζουν και πώς θα το αξιοποιήσεις.

Τι είναι το Apple Spatial Audio;


Με απλά λόγια το Apple Spatial Audio προσφέρει ήχο 360° μέσω των ακουστικών σου. Το Apple Spatial Audio παίρνει σήμα 5.1, 7.1 ή Dolby Atmos και εφαρμόζει σε αυτό ηχητικά φίλτρα έτσι ώστε να δίνεται η αίσθηση ότι ο ήχος έρχεται από παντού γύρω σου. Η τεχνολογία αυτή δεν είναι μοναδική. Το Dolby Atmos κάνει κάτι παρόμοιο ενώ και η Sony έχει τη δική της λύση 3D audio στο Pulse 3D Wireless Headset του PlayStation 5.

Η διαφορά με τα ανταγωνιστικά πρότυπα όμως είναι ότι η Apple μπορεί να προσαρμόσει τον ήχο βάση της θέσης του κεφαλιού σου αλλά και της συσκευής σου! Το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο που υπάρχει στα iPhone, iPad αλλά και στα AirPods Pro και AirPods Max επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό της θέσης των ακουστικών και του smartphone/tablet, έτσι ώστε ο surround ήχος να έρχεται από τη σωστή κατεύθυνση ακόμα και αν αλλάξεις τον τρόπο που κάθεσαι. Το Spatial Audio πάει το concept του surround ήχου ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντάς σου ακόμα ποιοτικότερη εμπειρία ακρόασης μέσω mobile συσκευής και ακουστικών.

Ποιες συσκευές το υποστηρίζουν;


Η υποστήριξη για Spatial Audio έφτασε στις mobile συσκευές της Apple μετά την αναβάθμιση σε iOS 14 και iPadOS 14. Αν το iPhone και το iPad σου υποστηρίζουν την τελευταία έκδοση λογισμικού, υποστηρίζουν και Spatial Audio. Για να απολαύσεις το Spatial Audio θα χρειαστείς επίσης τα AirPods Pro ή τα AirPods Max. Αυτά είναι το μόνα ζευγάρια ακουστικών της Apple συμβατά με το Spatial Audio.

Πώς μπορώ να απολαύσω περιεχόμενο με Spatial Audio;


Αν έχεις τις συμβατές συσκευές για τις οποίες μιλήσαμε μόλις, και αυτές είναι ενημερωμένες στις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού, τότε έχεις το κατάλληλο hardware για να απολαύσεις spatial audio ήχο. Το μόνο που χρειάζεσαι τώρα είναι συμβατό περιεχόμενο. Όπως είπαμε και παραπάνω, το Spatial Audio απαιτεί σήμα 5.1, 7.1 ή Dolby Atmos για να δουλέψει. Περιεχόμενο που να υποστηρίζει αυτά τα πρότυπα surround ήχου θα βρεις στις streaming υπηρεσίες Apple TV+, HBO Max, Disney+ και Hulu. Το Netflix δεν υποστηρίζει ακόμα το audio feature της Apple αλλά φημολογείται ότι εργάζεται επάνω στην προσθήκη αυτού του χαρακτηριστικού στην πλατφόρμα.

Έχεις όλα όσα χρειάζονται για να απολαύσεις Spatial Audio; Τέλεια! Το μόνο που μένει τώρα είναι να ενεργοποιήσεις την επιλογή στις ρυθμίσεις του iPhone ή του iPad σου. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Bluetooth και κάνε κλικ στο εικονίδιο “i” δίπλα από τα συνδεδεμένα ακουστικά σου. Εκεί μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το Spatial Audio για τα ακουστικά σου.

Τώρα είσαι πανέτοιμος να απολαύσεις περιεχόμενο με Spatial Audio στις Apple συσκευές σου!