Τι τηλεόραση να αγοράσω: Ο απόλυτος οδηγός για το 2024

Περίληψη: Θέλεις να ξεκινήσεις το 2024 με μια νέα τηλεόραση; Τέλεια! Δεν μπορείς να αποφασίσεις ποια είναι αυτή που θέλεις; Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

Η τηλεόραση στις διακοπές είναι must. Αλλά όχι οποιαδήποτε τηλεόραση! Τώρα που υπάρχει το streaming, τώρα που έχεις στα χέρια σου χιλιάδες ταινίες και άλλες τόσες σειρές για να δεις, και μάλιστα σε απίστευτη ποιότητα και ανάλυση 4K, τώρα είναι που θέλεις μια καλή τηλεόραση για να τα απολαύσεις. Σίγουρα θα το έχεις παρατηρήσει ότι, εδώ και λίγα χρόνια, τα μεγέθη των τηλεοράσεων έχουν εκτοξευτεί και, με το ίδιο κόστος που κάποτε έπαιρνες μια 40άρα, τώρα μπορείς να πάρεις μέχρι και… 75άρα τηλεόραση, μετατρέποντας το σαλόνι σου σε κινηματογράφο! Αλλά θα πρέπει κάπως να διαλέξεις από τα μοντέλα και τις μάρκες που θα βρεις στα ράφια των Public. Για να μη μπερδεύεσαι, φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό αγοράς τηλεόρασης για το 2024, για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει και να την κάνεις δική σου τώρα, που μόλις μπήκε το νέο έτος! Πάμε να δούμε!

Επιλογή τηλεοράσεων ανάλογα με την τεχνολογία οθόνης

Τηλεοράσεις OLED

Αν θέλεις το απόλυτο σε ποιότητα εικόνας, οι OLED είναι η απάντηση. Η εταιρεία που κυριαρχεί στις OLED είναι η LG, αν και οι Sony και Samsung έχουν αρχίσει και μπαίνουν και σε αυτόν τον χώρο. Ο λόγος είναι πως αυτή είναι η τεχνολογία που στοχεύουν όλοι. Το κάθε pixel παράγει το δικό του φως, δεν υπάρχουν απώλειες σε τίποτα, το contrast είναι πραγματικά άπειρο (καθώς τα μαύρα pixels δεν παράγουν καθόλου φως), και η ευκρίνεια βρίσκεται σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα. Ψάχνεις την απόλυτη τηλεόραση; Θέλεις OLED!

ti-tileorasi-na-agoraso-odigos-2024-01

Τηλεοράσεις Quantum Dot

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μικροσκοπικές κουκκίδες οι οποίες, για λόγους που άπτονται της κβαντομηχανικής και δεν είναι της παρούσης, μετατρέπουν το φως σε διαφορετικά χρώματα. Η Samsung πρωτοστατεί στην τεχνολογία αυτή, εφαρμόζοντάς την αρχικά στις τηλεοράσεις LCD και τελευταία και στις OLED, βγάζοντας τα μοντέλα QD-OLED. Η Sony επίσης χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, με τα αποτελέσματα να είναι εκπληκτικά στα μοντέλα που δεν χρησιμοποιούν LCD, και πάρα πολύ καλά στα μοντέλα με LCD.

Τηλεοράσεις LCD/LED

Εδώ έχουμε την «συμβατική» τεχνολογία, η οποία όμως είναι ώριμη, δεν έχει προβλήματα, ενώ η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών τους επιτρέπει να πλησιάζουν πάρα πολύ το τέλειο, με ελάχιστες παραχωρήσεις στην ποιότητα. Όλες οι εταιρείες διαθέτουν μοντέλα LCD/LED, και θα τις βρεις με διάφορες ονομασίες, αλλά ο κανόνας είναι «αν δεν είναι OLED, είναι LCD». Για παράδειγμα, τα μοντέλα της Samsung με Quantum Dots είναι εκπληκτικά, της LG με ειδικά φίλτρα νανοτεχνολογίας επίσης κορυφαία, όπως και της Sony η οποία είναι και η πιο ευέλικτη σε αυτόν τον τομέα. Αλλά υπάρχουν και άλλες εταιρείες με πάρα πολύ καλά μοντέλα, όπως και με μοντέλα value for money, αν δεν θέλεις το «απόλυτο» αλλά είσαι ok και με κάτι πιο γήινο (και προσιτό).

Τηλεοράσεις με υψηλή ανάλυση και προηγμένες λειτουργίες

ti-tileorasi-na-agoraso-odigos-2024-02

Ανάλυση 4K vs 8K: τι να επιλέξω

Αυτή τη στιγμή, η ανάλυση 4K είναι το standard για τους κατασκευαστές. Προφανώς, για να δεις υλικό σε ανάλυση 4K θα πρέπει να στραφείς σε streaming, ενώ και οι κορυφαίες κονσόλες υποστηρίζουν τέτοια ανάλυση σε παιχνίδια. Η επίγεια τηλεόραση, όμως, είναι ακόμη σε «απλή» Full HD ανάλυση. Όσον αφορά την ανάλυση 8K, μιλάμε για την αιχμή της τεχνολογίας. Υπάρχουν αρκετά κορυφαία μοντέλα που την υποστηρίζουν, αλλά το υλικό είναι ακόμη δυσεύρετο. Αν όμως θέλεις μια τηλεόραση η οποία θα κρατήσει για χρόνια, τότε στρέψου προς το 8K. Αν θεωρείς πως το 4K είναι αρκετό για το ορατό μέλλον, τότε έχεις πολλά περισσότερα μοντέλα για να διαλέξεις.

Έξυπνες λειτουργίες και συνδεσιμότητα

Σε αυτή την παράμετρο, μέγιστη σημασία έχουν οι δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Όλοι οι κατασκευαστές εξοπλίζουν τις τηλεοράσεις τους με προηγμένες λειτουργίες και δυνατότητες σύνδεσης, επομένως κοίτα τι σε ενδιαφέρει περισσότερο. Έχεις κονσόλες, players, αποκωδικοποιητές, δορυφορική; Τότε θέλεις πολλές εισόδους HDMI. Ειδικά για τις κονσόλες νέας γενιάς, θες η τηλεόρασή σου να υποστηρίζει το πρότυπο HDMI 2.1. Να αναφέρουμε επίσης πως σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις πλέον έχουν Wi-Fi και λειτουργίες smart, δηλαδή τρέχουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα και κρύβουν έναν μικρό υπολογιστή στο εσωτερικό τους. Πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερο Public για να σου δείξουμε τις λειτουργίες στα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν, και να δεις ποια τηλεόραση σε βολεύει καλύτερα!

ti-tileorasi-na-agoraso-odigos-2024-03

Σύστημα Home Cinema και εικόνα υψηλής ποιότητας

Μια μεγάλη τηλεόραση μετατρέπει το σαλόνι σου σε κινηματογράφο. Σίγουρα θα θέλεις και τον ανάλογο ήχο, και όλες οι τηλεοράσεις αξιώσεων έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και με σύστημα ηχείων ή soundbar, για να προσφέρουν απείρως καλύτερο ήχο από αυτό που βγάζουν τα, κατά κανόνα μικρά, ηχεία τους. Επίσης, τα καλά μοντέλα υποστηρίζουν και Dolby Atmos, για πραγματικά κινηματογραφικό ήχο. Στο επίπεδο της εικόνας, μεγάλη σημασία έχουν τα συστήματα upscaling. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν επενδύσει σε συστήματα που ανεβάζουν την ποιότητα της εικόνας, ακόμη κι αν είναι απλό Full HD, σε 4K ή 8K (αναλόγως), κάτι που βελτιώνει δραματικά την εμπειρία. Μάλιστα, στα μοντέλα τελευταίας γενιάς θα βρεις και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, και εκεί τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!

Μέγεθος οθόνης και ποιότητα

Το προαιώνιο ερώτημα! Τώρα που τα μεγέθη έχουν ξεφύγει, τι παίρνεις; Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να μετρήσεις και να δεις τι χωράει στο σαλόνι σου. Τι σημασία έχει αν θέλεις τηλεόραση 100 ιντσών, αλλά ο διαθέσιμος χώρος έχει ένα μέτρο πλάτος; Ομοίως έχει σημασία και η απόσταση από την οποία βλέπεις. Για μεγάλους χώρους, σαφώς μπορείς να πας και στις 100 ίντσες, αν βλέπεις σε απόσταση πάνω από 3,5 μέτρα. Από την άλλη, αν ο καναπές σου απέχει 1,5 μέτρο από την τηλεόραση, τότε οι 43 ίντσες είναι μια χαρά. Για ενδιάμεσους χώρους με απόσταση περί τα 2,5 μέτρα, παίζουν οι 65 και 75 ίντσες, οπότε εκεί τίθεται θέμα προτίμησης.

Καλύτερες μάρκες τηλεοράσεων για το 2024

ti-tileorasi-na-agoraso-odigos-2024-04

Τηλεοράσεις Samsung

Η Samsung είναι η αδιαμφισβήτητη δύναμη στις τηλεοράσεις και αυτή τη στιγμή διαθέτει στο οπλοστάσιό της μερικές από τις καλύτερες τεχνολογίες της αγοράς. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται η τεχνολογία Quantum Dot την οποία χρησιμοποιεί σε πολλά μοντέλα, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχει προσθέσει στη φαρέτρα της και την τεχνολογία OLED. Τα μοντέλα της είναι, απλά, κορυφαία! Να σημειώσουμε πως είναι μια από τις λίγες εταιρείες που κατασκευάζει τα δικά της πάνελ τηλεοράσεων (μέσω της θυγατρικής Samsung Display).

Τηλεοράσεις LG

Η LG είναι η δεύτερη μεγάλη δύναμη στις τηλεοράσεις! Ομοίως διαθέτει κορυφαίες τεχνολογίες, ενώ το μεγάλο της όπλο είναι οι τεχνολογίες OLED, με την εταιρεία να έχει πολλά χρόνια εμπειρία στο θέμα. Απόδειξη αυτού είναι πως μέχρι και η Samsung αγοράζει OLED panels κατασκευασμένα από την LG! Αλλά και στις συμβατικές τηλεοράσεις υγρών κρυστάλλων, η LG διαθέτει την τεχνολογία NanoCell, η οποία ανεβάζει δραματικά την ποιότητα της εικόνας. Και εδώ, τα μοντέλα της LG είναι κορυφαία!

ti-tileorasi-na-agoraso-odigos-2024-05

Τηλεοράσεις Sony

Η Sony πέρασε από την εποχή Trinitron, οπότε και κατασκεύαζε μόνη της τους καθοδικούς σωλήνες, στην σημερινή εποχή που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα ηλεκτρονικά, ενώ τα panels τα προμηθεύεται από τρίτους κατασκευαστές. Αυτό της επιτρέπει να διαλέγει το καλύτερο από τον καθένα, και η απόδειξη αυτού είναι πως διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς! Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά της Sony είναι κορυφαία, και η ποιότητα των τηλεοράσεών της το ίδιο. Στον κατάλογο της Sony βρίσκουμε τόσο OLED όσο και Quantum Dot, αλλά και συμβατικές LCD, αποδεικνύοντας πως δεν χρειάζεται να κατασκευάζεις τα δικά σου πάνελ για να φτιάχνεις κορυφαίες τηλεοράσεις!

Τηλεοράσεις Hisense

Η Hisense είναι η αναδυόμενη δύναμη από την Ασία! Ήδη μετρά 20 χρόνια ως ο κορυφαίος κατασκευαστής τηλεοράσεων στην αγορά της Κίνας, και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου και στη «δύση». Αν θέλεις τεράστια μεγέθη, η Hisense μπορεί να στα δώσει και σε πολύ λογικό κόστος! Αξιοσημείωτο είναι το ότι διαθέτει στον κατάλογό της τη μεγαλύτερη τηλεόραση αυτή τη στιγμή, την εξωφρενική 110UX στις… 110 ίντσες! Παράλληλα, η «κατοστάρα» U8K, μόλις στις 100 ίντσες, κυκλοφορεί εδώ και καιρό, αλλά μόνο στην Κίνα. Στα Public μπορείς να βρεις «μόνο» μέχρι… 85 ίντσες!

ti-tileorasi-na-agoraso-odigos-2024-06

Τηλεοράσεις Kydos

Για όσους θέλουν μια τηλεόραση value for money, η Kydos είναι αυτό που ψάχνουν. Στον κατάλογο της εταιρείας θα βρεις μοντέλα από 24 και 32 ίντσες, για απλές χρήσεις ή για την κρεβατοκάμαρα, μέχρι και 65 ιντσών 4K με εξαιρετικά χαμηλό κόστος! Για εσένα που δεν σε ενδιαφέρει η… κβαντομηχανική, αλλά θέλεις μια τηλεόραση για να βλέπεις… τηλεόραση, η Kydos σίγουρα έχει ένα μοντέλο που θα σε καλύψει, χωρίς να σε βάλει σε μεγάλα έξοδα.

Ό,τι τηλεόραση κι αν διαλέξεις, έλα στα Public!

Τώρα λοιπόν, ξέρεις! Μπορείς να τα βάλεις κάτω, να κοιτάξεις ποια είναι τα χαρακτηριστικά που σε ενδιαφέρουν και ποιες είναι οι τηλεοράσεις που σε καλύπτουν, και να διαλέξεις την καλύτερη. Ακόμη καλύτερα, όταν φτάσεις στην τελική επιλογή, έλα μια βόλτα από το κοντινότερο Public για να δεις τις… φιναλίστ από κοντά και να αποκτήσεις άποψη ιδίοις όμμασι! Και μόλις διαλέξεις, στα Public μπορείς να αποκτήσεις την εκλεκτή, με όλους τους τρόπους πληρωμής, με πολλές ή λίγες δόσεις, και να στη φέρουμε σπίτι σου αλλά και να την εγκαταστήσουμε χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα! Ξεκίνα μπαίνοντας στο Public.gr και… καλορίζικη!