Vlogging 101: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις είναι εδώ!

Περίληψη: Μπορεί να σχεδιάζεις τα πρώτα σου βήματα στο YouTube -γιατί όχι;- ή να vlogάρεις για προσωπική χρήση. Σε κάθε περίπτωση σου έχουμε τις καλύτερες συμβουλές!

Μη ξεχάσεις να κάνεις likesubscribe στο κανάλι και να ενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις, για να μη χάσεις κανένα από τα επόμενά μας βίντεο! Όπα, μισό... Αυτό είναι συνήθως στο τέλος του βίντεο. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει πρώτα να τραβήξουμε τα πλάνα. Είτε, λοιπόν, σχεδιάζεις τα πρώτα σου βήματα στο YouTube είτε έχεις αδυναμία στα vlogs για το αρχείο σου, σίγουρα χρειάζεσαι μια μικρή και ελαφριά κάμερα με υψηλές επιδόσεις.

Πάμε πρώτα να δούμε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που μπορεί να έχεις γύρω από το vlogging!

Τι είναι τα vlogs;


Ο όρος vlog προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων video + blog. Μιλάμε δηλαδή για ένα προσωπικό «ημερολόγιο» σε μορφή βίντεο. Άρα τα vlogs είναι βίντεο που παρουσιάζουν την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου, τις καθημερινές του εμπειρίες ή γενικότερα τα ζητήματα για το οποία θέλει να μας μιλήσει. Έχουν, δηλαδή, ένα πιο προσωπικό ύφος και το στυλ τους είναι αρκετά ανεπίσημο και χαλαρό, με έντονο το στοιχείο του αυθορμητισμού.

Τα vlogs δεν απαιτούν ακριβές σενάριο ή περίπλοκη παραγωγή. Είναι απλά βίντεο, στα οποία ο παρουσιαστής μιλά συνήθως στην κάμερα και για να δημιουργηθεί το τελικό βίντεο απαιτείται λίγο έως καθόλου μοντάζ. Παρότι πολλοί διάσημοι vloggers έχουν βελτιώσει την ποιότητα της παραγωγής τους μέσα στα χρόνια, εντάσσοντας περισσότερα πλάνα, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στο μοντάζ και χρησιμοποιώντας πιο ποιοτικό εξοπλισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί η φιλοσοφία του απλού vlog. Πολλοί χρήστες ξεκινούν καθημερινά το κανάλι τους στο YouTube και βρίσκουν επιτυχία χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ακριβό εξοπλισμό. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ!

Πώς θα ξεκινήσεις το vlogging κανάλι σου;


Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τα vlogs είναι να καταλήξεις στο θέμα του καναλιού σου. Αυτή είναι η καλύτερη ιδέα για μακροπρόθεσμη επιτυχία, καθώς το κοινό που θα προσεγγίσεις θα ενδιαφέρεται πάντα για τη θεματολογία σου. Το κανάλι σου μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τη μόδα, την ομορφιά, τα ταξίδια ή ό,τι άλλο εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να υποστηρίξεις μπροστά στην κάμερα.

Αφού καταλήξεις στη θεματική που σε ενδιαφέρει, πρέπει να φτιάξεις ένα κανάλι στο YouTube. Πιθανότατα έχεις ήδη λογαριασμό Google αλλά θα σου προτείναμε να φτιάξεις ένα κανάλι με custom name και όχι αυτό που έχεις ήδη ως διεύθυνση Gmail. Έπειτα πρέπει να διακοσμήσεις το κανάλι σου με μια profile picture και channel art, για να δείχνει πιο πλήρες. Μια πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα για τη δωρεάν δημιουργία όμορφων γραφικών είναι το Canva.com!

Αν έχεις ήδη YouTube κανάλι, στο οποίο όμως δεν ανεβάζεις vlogs αλλά διαφορετικού τύπου περιεχόμενο, όπως reviews τεχνολογίας ή gaming για παράδειγμα, τα vlogs είναι μια καλή ιδέα για δεύτερο κανάλι. Αυτό θα κρατήσει το κοινό σου σε επαφή με το περιεχόμενό σου, καθώς τα vlogs μπορούν να παραχθούν πιο εύκολα και γρήγορα και άρα να ανεβαίνουν συχνότερα.

Προετοιμασία του πρώτου vlog!


Όλα είναι έτοιμα για να μπεις κι εσύ στον κόσμο του vlogging – σχεδόν. Το μόνο που μένει τώρα είναι να βρεις την ιδέα για το πρώτο σου βίντεο και να την προετοιμάσεις. Σχετικά με τις ιδέες, σου προτείνουμε να δημιουργήσεις ένα φύλλο excel με πιθανά θέματα που μπορούν να μετατραπούν σε βίντεο, για να είσαι καλύτερα οργανωμένος. Αφού καταλήξεις στην ιδέα του εκάστοτε βίντεο, σου προτείνουμε να φτιάξεις και ένα πλάνο για όσα θες να μιλήσεις. Όχι απαραίτητα κάτι αναλυτικό αλλά έναν γενικό οδηγό, τον οποίο θα μπορείς να ακολουθήσεις, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι κάλυψες πλήρως το θέμα που ήθελες.

Και τώρα εξοπλισμός vlogging!


Και φτάνουμε στα γυρίσματα του βίντεο! Το κινητό που έχεις ήδη στην κατοχή σου είναι μια καλή πρώτη λύση αλλά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε μια mirrorless ή DSLR μηχανή. Σου προτείνουμε να επιλέξεις ένα μοντέλο με περιστρεφόμενη ή ανακλινόμενη οθόνη, για να βλέπεις τον εαυτό σου όταν μιλάς. Φρόντισε, επίσης, η κάμερα που θα διαλέξεις να μπορεί να τραβά πλάνα σε 4K ανάλυση. Για να έχεις τέλειο ήχο, μαζί με εξαιρετική εικόνα, χρειάζεσαι μια μηχανή με θύρα για εξωτερικό μικρόφωνο. Ένα ακόμα must-have για την μελλοντική σου κάμερα είναι η σύνδεση W-Fi ή Bluetooth, η οποία θα σε διευκολύνει στη μεταφορά περιεχομένου από τη μηχανή σε άλλες συσκευές.

Αν αποφασίσεις να κάνεις μοντάζ, υπάρχουν αρκετά δωρεάν προγράμματα, όπως το DaVinci Resolve, τα οποία σου δίνουν μια πλήρη γκάμα εργαλείων video editing για τα πλάνα σου. Αν αυτό σε «τρομάζει» στην αρχή, μπορείς να μάθεις τα βασικά από βίντεο tutorials που θα ανακαλύψεις στο YouTube.

Πάρε έμπνευση από τα μεγαλύτερα κανάλια!


Για να κάνεις ακόμα πιο εντυπωσιακά τα βίντεό σου, δες ποια στοιχεία από τα μεγαλύτερα κανάλια σου αρέσουν και υιοθέτησε παρόμοια χαρακτηριστικά στα βίντεό σου. Αυτό μπορεί να είναι μια τεχνική μοντάζ, ένα συγκεκριμένο πλάνο που ταιριάζει και στη δική σου παραγωγή ή ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο τιτλοφορούν τα βίντεο τους. Μερικά από τα μεγαλύτερα vlogging κανάλια σήμερα είναι τα παρακάτω:

  • Like Nastya – 73,2 εκατομμύρια συνδρομητές
  • Whinderssonnunes – 42,3 εκατομμύρια συνδρομητές
  • Felipe Neto – 41,8 εκατομμύρια συνδρομητές
  • Luisito Comunica – 36,1 εκατομμύρια συνδρομητές
  • RezendeEvil – 28,9 εκατομμύρια συνδρομητές

Καθένα από αυτά έχει διαφορετικές θεματολογίες και απευθύνεται σε διαφορετικές χώρες/γλώσσες. Εσύ, όμως, εστίασε καλύτερα στα κανάλια που συμμετέχουν στο δικό σου αντικείμενο και στοχεύουν σε παρόμοιο κοινό με εσένα!

Canon Vlogging σεμινάριο


Όπως είπαμε και για το μοντάζ παραπάνω, στο Internet μπορείς να ανακαλύψεις βίντεο που θα σε κάνουν καλύτερο στη δεξιότητα που σε ενδιαφέρει. Αν θες να γίνεις καλύτερος στο vlogging, τα Public και η Canon ετοιμάζουν ένα σεμινάριο που δεν πρέπει να χάσεις. Σε αυτό θα μιλήσει ο Γιώργος Μασχαλίδης, ένας από τους επίσημους φωτογράφους της Canon, και θα σου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του vlogging. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες και εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου για συμμετοχή στο σεμινάριο σε αυτόν τον σύνδεσμο!

Το vlogging γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερο στον κόσμο του YouTube. Μπες κι εσύ σε αυτό τον κόσμο με την Canon και το Public!