Το vlogging σε πρώτο πλάνο! Πώς θα φτιάξεις τέλεια βίντεο

Περίληψη: Για εσένα που θες να ανεβάσεις το απόλυτο καλοκαιρινό vlog ή απλά να κρατήσεις ζωντανές τις αναμνήσεις των διακοπών, φτιάξαμε τον απόλυτο vlogging οδηγό!

Κανένα καλοκαίρι δεν είναι ίδιο. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ, όμως, είναι ότι οι αναμνήσεις κάθε καλοκαιρού θέλεις να μείνουν για πάντα ζωντανές. Η δική μας αποστολή για το καλοκαίρι του 2022, λοιπόν, είναι να σε βοηθήσουμε να το πετύχεις και στην πρόκληση αυτή λέμε «Challenge accepted!». Η λέξη-κλειδί για να μείνει κάθε καλοκαιρινή στιγμή αξέχαστη είναι μία: vlogging! Και για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο όλα τα tips για να δημιουργήσεις τα καλύτερα vlogs του καλοκαιρού (και του χειμώνα αργότερα, αλλά ας μην προτρέχουμε). Είτε σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τα vlogs απλά και μόνο για να τα μοιραστείς με φίλους και συγγενείς, είτε σκέφτεσαι να δεις το πράγμα λίγο πιο επαγγελματικά, παρακάτω έχουμε συμβουλές που σε ενδιαφέρουν!

Vlogging Tips Part 1: Πριν ανεβάσεις το επόμενο βίντεο

Θα χωρίσουμε τις συμβουλές μας σε τρία μέρη. Πρώτα θα δούμε μερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις υπόψη σου. Έπειτα θα περάσουμε το τεχνικό κομμάτι. Και θα κλείσουμε με τα tips για να δημιουργήσεις ολοκληρωμένα βίντεο, αφού τραβήξεις τα πλάνα που θες. Όλα έχουν ίση σημασία για την επιτυχία. Σκέψου πως ακόμα και το πιο ενδιαφέρον βίντεο θα το κλείσεις αμέσως αν έχει χάλια εικόνα και ήχο, για παράδειγμα. Αντίστοιχα, ένα εξαιρετικά γυρισμένο και μονταρισμένο βίντεο δεν θα αρέσει σε κανέναν αν όσα λες δεν κρατάνε την προσοχή όποιου τα βλέπει. Οπότε δώσε βάση σε όλα τα tips!

Βρες το θέμα σου!

Εντάξει, αν θες να κάνεις όμορφα vlogs από τις διακοπές σου για να στείλεις στους φίλους σου το θέμα σου είναι ξεκάθαρο. Αν όμως θες να φτιάξεις ένα επιτυχημένο κανάλι στο YouTube, πρέπει να επιλέξεις από πριν το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς. Δεν γίνεται το ένα βίντεο να είναι travel vlog και το άλλο make up tutorial γιατί έτσι θα χάσεις το ενδιαφέρον του κοινού. Επικεντρώσου σε ένα θέμα λοιπόν, αυτό που ξέρεις καλά!

Ακολούθησε τις τάσεις!

Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε για να δημιουργήσεις ενδιαφέρον (και ίσως viral) περιεχόμενο. Δημιουργώντας βίντεο για θέματα που trend-άρουν θα φέρεις νέα μάτια στο περιεχόμενό σου. Μην ασχοληθείς με όλα τα trending topics, όμως, αλλά μόνο με όσα έχουν σχέση με το niche σου, αλλιώς θα είναι σαν να πηγαίνεις κόντρα στο πρώτο tip.

Η προετοιμασία κάνει τη ζωή σου ευκολότερη

Πριν πατήσεις το «REC» πρέπει να κάνεις μία προεργασία. Τα vlogs είναι πιο casual βιντεάκια, αλλά πρέπει να έχουν ομαλή ροή και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Οπότε, φτιάξε μία σημείωση με όλα τα bullet points που θες να καλύψεις στο επόμενο βίντεό σου. Έτσι θα αποφύγεις την αμηχανία, τις άβολες παύσεις και τις πολλαπλές λήψεις μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες.

Vlogging Tips Part 2: Ο εξοπλισμός που θα κάνει τη διαφορά

Πάμε τώρα και στο τεχνικό κομμάτι, όπου όλα ξεκινούν από την εικόνα και τον ήχο. Αν θες να ξεκινήσεις σήμερα, χωρίς να επενδύσεις ούτε ένα ευρώ στον εξοπλισμό σου, τότε δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου για τα vlogs σου. Αυτό είναι μία καλή αρχή, αν το κινητό σου είναι σχετικά σύγχρονο, αλλά μόνο στο κομμάτι της εικόνας. Στην πραγματικότητα, για vlogs υψηλής ποιότητας όλα ξεκινούν από την κάμερα, ενώ ο επιπλέον εξοπλισμός αναβαθμίζει κι άλλο το τελικό αποτέλεσμα. Ας δούμε λοιπόν τι θα χρειαστείς για να τραβήξεις βίντεο επαγγελματικού επιπέδου.

Τα χαρακτηριστικά μίας vlogging κάμερας

Σε αυτό το σημείο ίσως να σκέφτεσαι πως μία φωτογραφική μηχανή με 4K βίντεο είναι αρκετή για να έχεις τέλειο αποτέλεσμα. Αυτό είναι φυσικά ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αλλά όταν μιλάμε για vlogging δεν αρκεί από μόνο του. Για τις ανάγκες ενός vlog χρειάζεται να προσέξεις κι άλλα σημεία. Αρχικά, θες μία κάμερα με περιστρεφόμενη οθόνη, για να βλέπεις τον εαυτό σου όσο τραβάς. Επιπλέον, ο ήχος παίζει τον ίδιο ρόλο με την εικόνα και πρέπει τα βίντεό σου να έχουν καλή ποιότητα και στα δύο. Άρα χρειάζεσαι μία κάμερα που να έχει θύρα για εξωτερικό μικρόφωνο ή τουλάχιστον να έχει ποιοτικό, ενσωματωμένο μικρόφωνο.

Στα vlogs είναι συνηθισμένο να τραβάς βίντεο εν κινήσει, οπότε ένα χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να δώσεις σημασία είναι το auto focus. Αν αυτό είναι γρήγορο και συνεχόμενο κατά την καταγραφή του βίντεο τότε το πρόσωπό σου θα είναι πάντα σωστά εστιασμένο. Για τον ίδιο λόγο, τα βίντεο εν κινήσει δηλαδή, είναι καλό να επιλέξεις μία μηχανή με σταθεροποίηση, στο σώμα ή έστω στο φακό. Τέλος, για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη, θέλεις η vlogging κάμερά σου να έχει σύνδεση Bluetooth/Wi-Fi. Αυτό θα σου επιτρέψει να μεταφέρεις με ευκολία υλικό από τη μηχανή στο κινητό και να το μοιραστείς στα social media.

Αν σκοπεύεις να κάνεις μία επιλογή που θα σε συνοδεύει για χρόνια στα vlogs ή τις καλοκαιρινές σου διακοπές, επίλεξε μία mirrorless μηχανή όπως η Nikon Z 50, η οποία υποστηρίζει εναλλασσόμενους φακούς και έρχεται με χρήσιμα vlogging περιφερειακά. Διαφορετικά, η πιο compact και οικονομική Sony ZV-1 πρέπει να γίνει μέρος του εξοπλισμού σου καθώς είναι πιο ελαφριά και έχει χαρακτηριστικά φτιαγμένα για vloggers. Από την κατηγορία των compact μηχανών ξεχωρίζει επίσης η PowerShot G7X II. Η μηχανή της Canon κάνει το vlogging ακόμα πιο προσιτό και έρχεται με ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ, το μίνι τρίποδο Joby με εύκαμπτα πόδια. Γενικά, σου προτείνουμε να πας είτε σε mirrorless είτε σε ποιοτική compact μηχανή, για να εξασφαλίσεις χαμηλότερο βάρος και μικρότερο όγκο στο vlogging setup σου.

Αξεσουάρ που πρέπει να έχει στη βαλίτσα του κάθε vlogger

Για τη σημασία του μικροφώνου μιλήσαμε ήδη. Οπότε, αν η κάμερα που θα επιλέξεις δεν έρχεται μαζί με ποιοτικό εξωτερικό μικρόφωνο, αξίζει να επενδύσεις εσύ σε ένα. Φρόντισε αυτό να συνοδεύεται από το «dead cat» κάλυμμα (τη χνουδωτή αυτή «μπάλα» που καλύπτει το μικρόφωνο), η οποία κόβει το θόρυβο του αέρα. Σίγουρα δεν θες οι άνεμοι του νησιού να χαλάσουν τα βίντεό σου, οπότε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επιπλέον, πιστεύουμε πως πρέπει σίγουρα να έχει μαζί και ένα μίνι τρίποδο με εύκαμπτα πόδια. Αυτό θα σε βοηθήσει και να κρατάς με μεγαλύτερη ευκολία την κάμερα όσο τραβάς πλάνα και να στήσεις την κάμερα με ασφάλεια σε πολλά σημεία. Η ακόμα πιο pro λύση είναι ένα gimbal, το οποίο σταθεροποιεί τα βίντεό σου και σου προσφέρει ακόμα πιο ομαλό τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν μιλάς στην κάμερα ενώ περπατάς, το βίντεο θα βγει πολύ σταθερό.

Εξοπλισμός που θα δώσει νέα προοπτική στα vlogs σου

Αν έχεις ήδη την φωτογραφική μηχανή που ανταποκρίνεται στις vlogging ανάγκες σου, τότε ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό. Η ευελιξία μίας mirrorless μηχανής είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά προσθέτοντας μερικά ακόμα κομμάτια στο camera gear σου θα μπορέσεις να τραβήξεις ακόμα πιο εντυπωσιακά πλάνα. Η πρώτη μας πρόταση για να δώσεις νέα όψη στα βίντεό σου είναι μία action camera, η οποία θα σου επιτρέψει να τραβήξεις βίντεο κάτω από το νερό, έχει τρομερή σταθεροποίηση, μπορεί να καταγράψει timelapses με μεγάλη ευκολία και δίνει μία εντυπωσιακή όψη στα πλάνα, χάρη στον φακό με το τεράστιο οπτικό πεδίο. Αντί για κάτω από το νερό, μπορείς να τραβήξεις και πλάνα πάνω στον αέρα. Απλά απογείωσε το drone σου και πρόσθεσε μία πανοραμική άποψη στα πλάνα σου. Σκέψου πόσο διαφορετικά θα δουν το μέρος που κάνεις διακοπές όσοι δουν το vlog σου, αν σε αυτό προσθέσεις μία λήψη από ψηλά.

Vlogging Tips Part 3: Ένα βήμα πριν μοιραστείς τα vlogs σου

Στην πιο απλή τους μορφή, τα vlogs μπορεί να είναι εντελώς αυθόρμητα και χωρίς καθόλου μοντάζ. Αυτό, όμως, δεν γίνεται να συμβαίνει πάντα. Ακόμα κι αν κρατήσεις το στιλ σου όσο πιο απλό γίνεται, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις μοντάζ στα πλάνα. Δεν χρειάζεται να σε φοβίζει αυτό όμως!

Πώς θα κάνεις μοντάζ και θα δημιουργήσεις thumbnails

Για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι ένα δυνατό laptop και το κατάλληλο λογισμικό. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να πληρώσεις για αυτό καθώς ένα από τα καλύτερα προγράμματα για επεξεργασία βίντεο είναι δωρεάν. Αυτό είναι το DaVinci Resolve! Για να μάθεις να το χρησιμοποιείς θα σου προτείναμε να ψάξεις για tutorials στο YouTube, με τα οποία θα μάθεις από τα πιο βασικά μέχρι τα πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Αν θα ανεβάσεις τα vlogs σου στο YouTube τότε πρέπει να φτιάξεις και thumbnails που θα τραβήξουν την προσοχή. Και αυτό μπορείς να το κάνεις δωρεάν, μέσα από τα εργαλεία που σου δίνει η online πλατφόρμα Canva. Εδώ μπορεί να σε δελεάσει η ιδέα του clickbait. Δεν θα προσποιηθούμε πως κάτι τέτοιο δεν δουλεύει, αλλά θέλει προσοχή. Αν το περιεχόμενο είναι ποιοτικό τότε ένας λίγο clickbaity τίτλος ή thumbnail δεν θα ενοχλήσει τόσο, αλλά μην το παρακάνεις αν έχεις στόχο να δημιουργήσεις αυθεντικό περιεχόμενο που θα σου φέρει περισσότερους followers.

Μοιράσου τα vlogs σου παντού!

Ο αλγόριθμος δεν θα «τσιμπήσει» με κάποιο μαγικό τρόπο το vlog σου για να το δείξει σε πολύ κόσμο. Πρέπει αυτό να ξεκινήσει από εσένα. Μόλις ανεβάσεις το vlog σου, λοιπόν, μοιράσου το σε όλες τις πλατφόρμες! Κάνε κάθε post να ξεχωρίζει χρησιμοποιώντας emojis και #hashtags και μην ξεχάσεις να προσθέσεις ένα call to action, δηλαδή μία προτροπή για να κάνουν κλικ όσοι πετύχουν το post στο feed τους. Εκτός κι αν φτιάχνεις vlogs για να τα δεις μόνο εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι. Σε αυτή την περίπτωση απλά μοιράσου το σύνδεσμο.

Το φετινό καλοκαίρι το vlogging μπαίνει σε πρώτο πλάνο! Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να γίνει viral το επόμενο βίντεό σου!