Συζήτηση – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Συζήτηση – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Συζήτηση – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

...

Συζήτηση – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Συζήτηση – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

8 Μαρτίου 2022, 20:30

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Public Café Συντάγματος

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ελεύθερη

Το Public σας καλεί να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, με μια ανατρεπτική, ενημερωτική συζήτηση, την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.

Σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες από τα γράμματα, την δημοσιογραφία και εκπρόσωποι φορέων, θα μιλήσουν για το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινιστικού κινήματος, την πορεία του μέσα στα χρόνια, τις δικές τους εμπειρίες, την θέση τους σε αυτό το κίνημα και βέβαια την γνώμη τους για το μέλλον του κινήματος και τις προτάσεις τους.

Παράλληλα θα γίνει αναφορά στο κίνημα #MeToo, που πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα, την προηγούμενη χρονιά, σε επίπεδο αλληλεγγύης και υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής βίας ανεξαρτήτως φύλου, βιολογικού ή κοινωνικού, στην αποφυγή συγκάλυψης σεξουαλικών επιθέσεων αλλά και δυναμικής διεκδίκησης διαχρονικών αιτημάτων, όπως επίσης την θέσπιση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την πρόβλεψη και στήριξη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

Στην συζήτηση θα λάβουν μέρος:

Έλενα Ακρίτα, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Θα παρουσιάσει μια βιωματική ιστορική αναδρομή του κινήματος μέσα από τα δικά της μάτια, εμπειρίες, δράσεις από την αντιπολίτευση μέχρι και τώρα.

Το σκισμένο τούλι: Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.

Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας, θεωρητικός και ακτιβίστρια στον φεμινιστικό χώρο. Αν. Καθ. στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Θα εστιάσει στην τέχνη/λογοτεχνία ως πεδίο έμφυλων διακρίσεων και μισογυνισμού, στον ρόλο των θεσμών, και στην ιδεολογία που, διέποντας άοσμα και αόρατα την mainstream συνθήκη του πώς δημιουργούμε, διαιωνίζει τον έλεγχο, τον αποκλεισμό, την αυτο-λογοκρισία της γυναίκας όσο και ρομαντικοποιεί την έμφυλη βία.

Τίνα - Η ιστορία μιας ευθυγράμμισης (2019): Ακολουθώντας τα βήματα προς υλοποίηση ή υπέρβαση της απόφασης μιας γυναίκας να αυτοκτονήσει, το μυθιστόρημα προσεγγίζει τα αδιέξοδα που συνθέτουν το τραύμα του φύλου στην σύγχρονη Αθήνα - με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην εφηβική φιλία ενός τρανς κοριτσιού με την προνομιούχα θηλυκότητα της κάποτε έφηβης Τίνας. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2020.

Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα.
Τι μάθαμε από το ελληνικό #MeToo; Ποια είναι η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των επιζωσών; Αρκεί μόνο να καλούμε τις γυναίκες να καταγγείλουν; Ποια είναι τα κενά και οι παραλήψεις της θεσμικής υποστήριξης και τι ζητάμε να αλλάξει;

Μαρία Λούκα, συγγραφέας, δημοσιογράφος και σεναριογράφος.
Θα μιλήσει για κομβικές στιγμές του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο και την επίδρασή του στον δημόσιο λόγο, καθώς, επίσης, και για τα διακυβεύματα και το αποτύπωμα του #MeToo.

Μια γυναίκα απολογείται: Μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών.

Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας και εκπρόσωπος του νεοσύστατου δικτύου Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της».

Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου: Η συγγραφέας θίγει το σεξουαλικό τράφικινγκ και τη θέση των μεταναστριών και προσφυγισσών στη χώρα μας.

08032022 international womens day event - book - v02

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες: 

'Ελενα Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Λουκή Ακρίτα (από την πόλη Μόρφου της Κύπρου) και της Σύλβας Ακρίτα (από τη Θεσσαλονίκη, με μικρασιατική καταγωγή). Ως δημοσιογράφος συνεργάστηκε με το περιοδικό Ταχυδρόμος και τις εφημερίδες Το Βήμα, Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ειδήσεις και Τα Νέα όπου, μέχρι τώρα, αρθρογραφεί κάθε Σάββατο. Συνεργάστηκε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΕΡΑ1, Αθήνα 9,84, Flash και ΑΝΤ1. Επίσης, έχει παρουσιάσει τηλεοπτικές δημοσιογραφικές και ψυχαγωγικές εκπομπές (Κυριακάτικα, Ο πιο Αδύναμος Κρίκος, Φώτα Πορείας κ.λπ.) και έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση. Έχει μεταφράσει και διασκευάσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά πολλά θεατρικά έργα, πρόζες και μιούζι­καλ. Το θεατρικό της έργο Η Δίαιτα του Αστροναύτη ανέβηκε την περίοδο 2000-2001 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Βιβλία της: Από την Έλενα με Xαμόγελο, Ραντεβού με την Έλενα, Η Έλενα στη Xώρα των Θαυμάτων, Η Διαθήκη, Τα Φλου, εκδ. Κάκτος. Γεννήθηκα Ξανθιά, Και οι Ξανθιές έχουν Ψυχή, Χτυποκάρδια στο Κρανίο, εκδ. Καστανιώτη. Το Μήλο Βγήκε απ’ τον Παράδεισο, Φόνος 5 Αστέρων, Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοι­κίας, Τα Χειροποίητα, Τα τάπερ της Αλίκης, Το σκισμένο τούλι εκδ. Διόπτρα. Ζει στο σπίτι όπου γεννήθηκε.

Άντζελα Δημητρακάκη

Η Άντζελα Δημητρακάκη έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα Ανταρκτική (1997, αναθεωρ. 2006), Αντιθάλασσα, Το μανιφέστο της ήττας (2006), Μέσα σ΄ένα κορίτσι σαν και σένα (2009), Αεροπλάστ (2015), ΤΙΝΑ η ιστορία μιας ευθυγράμμισης  (2019, υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο 2020), τη συλλογή διηγημάτων Το άνοιγμα της μύτης (1999) και τη νουβέλα Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού (2017, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και βραβείο περιοδικού Ο αναγνώστης). Διδάσκει ιστορία και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Παν/μιο του Εδιμβούργου όπου και διευθύνει το σχετικό μεταπτυχιακό. Το ερευνητικό της έργο στον μαρξιστικό φεμινισμό υπάρχει κυρίως στα αγγλικά, περιλαμβάνοντας δεκάδες επιστημονικά άρθρα και, μεταξύ άλλων, την πολυσυζητημένη μελέτη για το φύλο και την τέχνη στην παγκοσμιοποίηση Gender, ArtWork and the Global Imperative (2013).

Νατάσσα Κεφαλληνού / Εκπρόσωπος Διοτίμα

Η Νατάσα Κεφαλληνού γεννήθηκε στο Πέραμα και σπούδασε Ιστορία στα Γιάννενα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας. Από το 2018 είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα, μιας γυναικείας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα. Από τη θέση αυτή έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει επιτυχημένες εκστρατείες ενημέρωσης και δράσεις συνηγορίας για την έμφυλη βία, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και σεμινάρια για την έμφυλη ισότητα, έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις για έμφυλα ζητήματα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, σε εφημερίδες και σε ειδησεογραφικά ψηφιακά Μέσα (Al Jazeera English, VICE, In.gr, Lifo), ενώ πληθώρα άρθρων της για ζητήματα φύλου, έμφυλων διακρίσεων, έμφυλης βίας έχουν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ.

Μαρία Λούκα

Η Μαρία Λούκα είναι δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Έχει αναλάβει το σενάριο και την αρχισυνταξία σε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Cosmote History, της ΕΡΤ,  του Vice Greece και ανεξάρτητων παραγωγών. Ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος, με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ακροδεξιά βία και τον κρατικό αυταρχισμό, το προσφυγικό ζήτημα και τα θέματα έμφυλης βίας, έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα («Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΒΗΜΑgazino, Vice, protagon, Inside Story, Popaganda).
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων και σεμιναρίων πάνω σε θέματα του ερευνητικού και θεωρητικού της ενδιαφέροντος. Το 2013 βραβεύτηκε για τη δουλειά της με το Δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου», το 2018 με το Migration Media Award, έχει προταθεί τέσσερις φορές για το European Press Prize και το 2020 ήταν μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων, Zak/ Zackie Oh (συνέκδοση εκδόσεις Ροδακιό και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/Άγνωστες οδύσσειες (εκδόσεις Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και στον τόμο Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα (εκδόσεις Καστανιώτη).

Χίλντα Παπαδημητρίου / Εκπρόσωπος Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της».

Το δίκτυο των Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η Φωνή της» διαμορφώθηκε και συγκροτήθηκε ως ανάγκη ημών, των γυναικών συγγραφέων, να αρθρώσουμε το δικό μας λόγο και να ενώσουμε τη φωνή μας με τις φωνές όλων των γυναικών ενάντια στην έμφυλη βία σε όλες τις εκφάνσεις και μορφές της. Παρότι στόχος μας είναι οι κινηματικές δράσεις, μας ενδιαφέρει επίσης να ερευνήσουμε τη σχέση του δικού μας λόγου με τον Λόγο της πατριαρχίας, που βασίζεται στα δίπολα, και στον Δημιουργό/θεό που παραδοσιακά είναι πάντοτε άντρας και η γυναίκα είναι η μούσα του. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του δικτύου μας στη σελίδα μας στο Facebook.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δείτε τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

empower women campaign - logo