Εργονομία στο γραφείο με τον σωστό τρόπο!

Περίληψη: Το ανθρώπινο σώμα, είναι αλήθεια, έχει "σφυρηλατηθεί" και διαμορφωθεί μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, έτσι...

Το ανθρώπινο σώμα, είναι αλήθεια, έχει "σφυρηλατηθεί" και διαμορφωθεί μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό... στη φύση. Η πραγματικότητα είναι πως οι πρόγονοί μας ουδέποτε, σε όλες αυτές τις χιλιετίες εξέλιξης, είχαν να περνούν ώρες καθισμένοι σε καρέκλες, μπροστά σε κάποιο γραφείο, με τα χέρια τους σε κάποιο πληκτρολόγιο, ποντίκι ή βιβλία και χαρτιά. Με απλά λόγια, το μυοσκελετικό μας σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο. Κι όμως, με μικρές και σωστές επεμβάσεις στον εξοπλισμό, μπορούμε να βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας και να αποφύγουμε -- ή να διορθώσουμε -- παθήσεις που οφείλονται σε λανθασμένη στάση του σώματος, όπως το πολύ συχνό αυχενικό σύνδρομο, το σύνδρομο καρπαίου σωλήνα, την κύφωση, τους πόνους στην πλάτη, τους πονοκεφάλους, την ισχυαλγία και πολλές άλλες παθήσεις.

Σωστή στάση του σώματος

Για να εντοπίσουμε τη λάθος στάση, θα πρέπει να ορίσουμε επακριβώς το ποια είναι η σωστή στάση του σώματος μπροστά σε ένα γραφείο με υπολογιστή. Η εικόνα που ακολουθεί το προσδιορίζει.Η σωστή στάση, όμως, δεν είναι μια θέση στην οποία το σώμα σου μπορεί να μείνει επ' άπειρον. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται και όχι για να μένει "παγωμένο", επομένως θα πρέπει να κάνεις συχνά διαλείμματα ή να εναλάσσεις εργασίες διαφορετικής φύσεως -- πληκτρολόγηση, γράψιμο, περπάτημα ή ορθοστασία -- ώστε να μειώσεις τις περιόδους ακινησίας και να "κυκλοφορεί το αίμα". Ναι, η φράση των "παλιών" κρύβει μεγάλη σοφία.

Καρέκλες

Το θέμα "καρέκλα" είναι σημαντικό, αλλά κρύβει και μια μεγάλη παγίδα. Πολλοί πιστεύουν πως η ύπαρξη μιας εργονομικής καρέκλας είναι το Α και το Ω όσον αφορά τη σωστή στάση. Αν δεν έχεις σωστή καρέκλα, δε μπορείς να έχεις σωστή στάση. Η πραγματικότητα είναι πως η συνεπαγωγή δεν είναι διπλή. Αν όντως έχεις σωστή και εργονομική καρέκλα, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχεις και σωστή στάση. Μπορεί κάλλιστα να έχεις την πιο εργονομική και ρυθμιζόμενη καρέκλα, και όμως να κάθεσαι σε εντελώς λανθασμένη και προβληματική στάση! Τόσο οι ρυθμίσεις της καρέκλας όσο και το πως κάθεσαι, έχουν σημασία. Μια εργονομική καρέκλα, ρυθμισμένη με λάθος τρόπο, είναι σα να μην έχεις εργονομική καρέκλα. • Το ύψος της καρέκλας θα πρέπει να είναι τόσο, ώστε το πάνω μέρος του καθίσματος να είναι ελάχιστα κάτω από τα γόνατα. • Το ύψος της πλάτης θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο ώστε τα μαξιλαράκια στο κάτω μέρος να εφάπτονται της φυσικής καμπύλης της πλάτης κοντά στη μέση. • Αν η πλάτη της καρέκλας δεν διαθέτει υποστήριξη, πρέπει να επενδύσεις σε ένα πρόσθετο μαξιλαράκι μέσης, ώστε να υποστηρίζεται η φυσική καμπύλη της μέσης σου, και να μην αναγκάζεσαι να "σπρώξεις" τη μέση σε λάθος θέση. • Η κλίση του καθίσματος θα πρέπει να είναι περίπου στις και να βελτιώνει την άνεση, μοιράζοντας το βάρος. • Το βάθος του καθίσματος θα πρέπει να επιτρέπει τη μέση σου να υποστηρίζεται από την πλάτη της καρέκλας, χωρίς το κάθισμα να πιέζει το εσωτερικό των γονάτων. • Το πλάτος του καθίσματος θα πρέπει να είναι τόσο, ώστε να μην πιέζονται οι μηροί, αλλά να μην είναι τόσο μεγάλο ώστε οι βραχίονες της καρέκλας να είναι πολύ μακριά από τους αγκώνες. • Οι βραχίονες της καρέκλας θα πρέπει να υποστηρίζουν τα χέρια, μειώνοντας την επιβάρυνση των ώμων και της πλάτης. Όμως, δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την καρέκλα από το να πλησιάσει το γραφείο, ούτε να εμποδίζει τις κινήσεις σου. Αν οι βραχίονες δεν είναι ρυθμιζόμενοι, αφαίρεσε ή αντικατάστησέ τους. Αν έχουν σκληρή επιφάνεια, πάρε μαλακές επενδύσεις.

Πόδια

Τα πόδια σου θα πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα, με τα πέλματα επίπεδα, και την καρέκλα σε σωστό ύψος. Αν τα πόδια σου δεν φτάνουν το πάτωμα, μπορείς να διορθώσεις τη θέση με ένα υποπόδιο.

Συσκευές εισαγωγής

Και βέβαια μιλάμε για πληκτρολόγια και ποντίκια. Υπάρχουν πάμπολλα μοντέλα πληκτρολογίων και ποντικιών, πολλά σχεδιασμένα για να μειώνουν την επιβάρυνση στο μυοσκελετικό σύστημα. Αντιθέτως με ό,τι μπορεί να έχεις δει ή διαβάσει, το πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι επίπεδο ή με αρνητική κλίση, και όχι με "θετική", δηλαδή προς τα εσένα. Επίσης, οι έρευνες δεν έχουν δείξει πως οι εναλλακτικές διατάξεις πληκτρολογίων βοηθούν σημαντικά. Θα πρέπει να δοκιμάσεις το πληκτρολόγιο για πολλές ημέρες, προτού καταλήξεις. Επίσης, τα λεγόμενα "μηχανικά" πληκτρολόγια δεν είναι για όλους. Δοκίμασε προτού αγοράσεις! Το ποντίκι επίσης θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με το πληκτρολόγιο, αλλά και σε κοντινό σημείο, χωρίς μεγάλη απόσταση. Προσοχή: τα wrist rests που κυκλοφορούν, τα "μαξιλαράκια" για το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, δεν είναι για να ακουμπάς τους καρπούς όταν πληκτρολογείς ή όταν χρησιμοποιείς το ποντίκι! Είναι για να ακουμπάς τους καρπούς, όταν δεν τα χρησιμοποιείς!

Οθόνη

Η οθόνη θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 60 με 90 εκατοστά από τα μάτια σου. Αν δεν ξέρεις πόσο είναι αυτό, άπλωσε το χέρι σου. Αν μπορείς να ακουμπήσεις την οθόνη, πιθανότατα είναι πολύ κοντά. Το ύψος της οθόνης θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πάνω μέρος της οθόνης να είναι στο ύψος των ματιών ή λίγο πιο κάτω, με την κλίση της να φέρνει το κέντρο της οθόνης κάθετα στο βλέμμα σου. Αν η οθόνη δεν είναι αρκετά ψηλά, επένδυσε σε μια βάση οθόνης, ώστε να την φέρεις στο σωστό ύψος. Επίσης, ο φωτισμός του περιβάλλοντος θα πρέπει να μην δημιουργεί αντανακλάσεις στην επιφάνεια της οθόνης. Αν σβήσεις την οθόνη και βλέπεις αντανακλάσεις από παράθυρα ή φώτα, τότε άλλαξε θέση ή γωνία στο γραφείο σου.

Laptops

Τα laptops είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι μικρά σε μέγεθος και να μεταφέρονται εύκολα, και όχι με βάση την εργονομία. Αν η θέση του laptop δεν είναι η σωστή, ή αν οδηγεί σε κακή στάση σώματος, επένδυσε σε μια βάση για laptop και χρησιμοποίησε κανονικό πληκτρολόγιο και ποντίκι. Και βέβαια, μπορείς να βρεις πολλά αξεσουάρ εργονομίας ακόμη, εργονομικές καρέκλες και πληκτρολόγια και ποντίκια, αλλά και πολλές κατηγορίες που δεν ήξερες πως υπήρχαν, στα Public!