Everything Is F*cked: Η ελπίδα σε δύσκολους καιρούς

Περίληψη: Μετά την τεράστια επιτυχία του… προβοκατόρικου «The subtle art of not giving a f*ck», ο...

Μετά την τεράστια επιτυχία του… προβοκατόρικου «The subtle art of not giving a f*ck», ο δημοφιλής blogger Mark Manson επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικά με το νέο, ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα βαθυστόχαστο βιβλίο του. Ο τίτλος, εξίσου προκλητικός: «EverythingIs F*cked».

«Έχουμε ανάγκη την ελπίδα, ως άνθρωποι και ως πολιτισμός», μας δίδαξε ο Manson στο προηγούμενο βιβλίο-φαινόμενο. Στο νέο του πόνημα προσφέρει στους αναγνώστες του έναν απολαυστικό συνδυασμό τολμηρού χιούμορ και άμεσης πρόζας, πως μπορούμε να βρούμε τη δύναμη και την ελπίδα μέσα από πληθώρα πηγών, προκειμένου να αντέξουμε το «ακατανόητο της ύπαρξής μας».

Στην καρδιά του έργου του Manson κρύβεται αυτό που αποκαλεί «Άβολη αλήθεια», δηλαδή το γεγονός της κοσμικής μας ασημαντότητας και του αναπόφευκτου γεγονότος του θανάτου, είτε επιλέγουμε να τα αγνοήσουμε είτε σπεύδουμε να τα αγκαλιάσουμε. Ο συγγραφέας εξαρχής θέτει τον προβληματισμό αυτό, δημιουργώντας μια σταθερή βάση, για να εξετάσει την τρέχουσα κρίση της ελπίδας, το πώς φτάσαμε εδώ και ποιες οι συνέπειες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αυτή τη φορά, όμως, αποσύρει το βλέμμα του από τα αναπόφευκτα ελαττώματα του καθενός σε προσωπική κλίμακα, εστιάζοντας στα φλέγοντα -και συχνά δυσβάστακτα- προβλήματα του κόσμου γύρω μας. Σύμμαχό του σε αυτό έχει τις αναφορές στον Νεύτωνα, τον Νίτσε, τον Αϊνστάιν και τον…Tom Waits, προκειμένου να προχωρήσει με τρόπο καυστικό στην κριτική της θρησκείας και της πολιτικής και στους τρόπους με τους οποίους έχουν καταλήξει να συγχέονται και να αλληλεπιδρούν.

Ο Manson διερευνά τη σχέση που ως σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε με τα χρήματα, την ψυχαγωγία και το Internet και ταυτόχρονα κριτικάρει τον ορισμό που δίνουμε στην πίστη, την ευτυχία, την ελευθερία, ακόμα και την ίδια την ελπίδα. Με έξυπνο και πρωτότυπο ύφος μας υπενθυμίζει πως θα πρέπει να είμαστε πιο χαλαροί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τα καθημερινά μικροπροβλήματα, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να γίνουμε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να συνδεθούμε με τους άλλους με τρόπους που ίσως δεν είχαμε διανοηθεί ως τώρα.

Και παρόλο που ο τρόπος με τον οποίο ο Manson διαχειρίζεται το θέμα του μπορεί εκ πρώτης να φανεί περίπλοκος και πεσιμιστικός, το μαύρο του χιούμορ και το άμεσο αφηγηματικό του ύφος είναι πραγματικά καθηλωτικό για τον αναγνώστη. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο από έναν σπουδαίο σύγχρονο συγγραφέα, το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το Public, χαρίζει σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου  «EverythingIs F*cked». Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τρίτη 30 Ιουλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν. Συμπληρώστε τη φόρμα και... καλή τύχη!

Η κλήρωση έγινε και οι νικητέ είναι:

Μάριος Χόνης

Κυριάκος Λαμπάκης

Φοίβος Μεσιακός