Η ενεργειακή ετικέτα άλλαξε – Μάθε τα πάντα για αυτή!

Περίληψη: Από την 1η Μαρτίου και έπειτα πολλές οικιακές συσκευές συνοδεύονται από νέα ενεργειακή ετικέτα. Οι αλλαγές που εισάγει θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο «πράσινες» αγορές στο μέλλον!

Η ενεργειακή ετικέτα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σε βοηθά να επιλέξεις συσκευές με βάση την ενεργειακή τους απόδοση. Το πολύ χρήσιμο αυτό εργαλείο σύγκρισης συσκευών υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά από την 1η Μαρτίου 2021 άλλαξε μορφή. Ας δούμε, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανανεωμένη ενεργειακή ετικέτα.

Ποιες συσκευές αφορά η νέα ενεργειακή ετικέτα;


Η νέα ενεργειακή ετικέτα βρίσκεται από την αρχή του Μαρτίου σε ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια–στεγνωτήρια, τηλεοράσεις και συντηρητές κρασιών. Επιπλέον από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 θα κάνει την εμφάνισή της και στους λαμπτήρες.

Γιατί άλλαξε;


Ο λόγος που κατέστησε αναγκαία την υιοθέτηση νέας ενεργειακής ετικέτας είναι η μείωση της χρησιμότητας της παλιάς. Με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα, η πλειονότητα των συσκευών μπορούσε να επιτύχει αξιολόγηση Α++ ή Α+++ άρα η σύγκριση μεταξύ μοντέλων δεν ήταν εύκολη. Στόχος της νέας ετικέτας είναι να παρέχει πιο ακριβή πληροφόρηση.

Τι άλλαξε;


Για την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στους καταναλωτές η νέα ευρωπαϊκή ετικέτα ενεργειακής απόδοσης αξιολογεί την απόδοση με πιο αυστηρά κριτήρια. Έτσι ένα ψυγείο που είχε σήμερα αξιολόγηση Α+++ βαθμολογείται με C στη νέα κλίμακα. Επίσης άλλαξε και η ίδια η κλίμακα. Οι αξιολογήσεις κυμαίνονται πλέον από Α έως G και σταματά η χρήση των “+” στις υψηλότερες κατηγορίες. Αυτό κάνει πιο σαφή τη σήμανση, μειώνοντας τη σύγχυση που μπορεί να δημιουργήσουν τα πολλαπλά επίπεδα αξιολόγησης A.

Οι αλλαγές στον υπολογισμό της κατανάλωσης έφεραν και αλλαγές στις έξτρα πληροφορίες στο τέλος της ετικέτας. Η ετήσια κατανάλωση που αναφέρει η νέα ενεργειακή ετικέτα υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος δίνει ένα αποτέλεσμα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Μια ακόμα αλλαγή είναι η προσθήκη QR Code στην ετικέτα. Ο κωδικός αυτός θα σου επιτρέψει να έχεις άμεσα πρόσβαση σε αναλυτικότερες πληροφορίες για τη συσκευή που σε ενδιαφέρει. Απλά τον σκανάρεις με το smartphone σου και μαθαίνεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι να προσέξω όταν αγοράζω νέα συσκευή;


Πρακτικά η νέα ετικέτα κάνει ό,τι ακριβώς και η παλιά, απλά το κάνει πιο αποδοτικά. Απλώς αυτή την περίοδο υπάρχει περίπτωση να δεις συσκευές και με τις δύο ετικέτες μαζί. Για να επιλέξεις την πιο «πράσινη», εξέτασε τα στοιχεία της νέας ετικέτας των συσκευών που σε ενδιαφέρουν. Επίσης, αν παραγγείλεις κάτι online, μπορεί να λάβεις μαζί με το προϊόν δύο ετικέτες - τόσο την παλιά όσο και την καινούργια. Είναι λογικό, όπως εξηγήσαμε, να υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ τους, όσον αφορά τις αξιολογήσεις, οπότε αυτό δεν πρέπει να σε προβληματίσει.

Η νέα ετικέτα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, που θα βοηθήσει τους καταναλωτές στις αγορές τους και ευελπιστούμε πως θα υιοθετηθεί σε ακόμα περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες!