Ηλιακός θερμοσίφωνας: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις τον δικό σου

Περίληψη: Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» αρχίζει. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για να αποκτήσεις τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο χρήσιμες συσκευές στο σπίτι. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να έχεις καυτό νερό για το μπάνιο σου ή για τις δουλείες, όπως το πλύσιμο των πιάτων. Καυτός όμως μπορείς να είναι και… ο λογαριασμός του ρεύματος, όσο πιο πολύ τον χρησιμοποιείς. Γιατί λοιπόν να μην απαλλαγείς τελείως από το κόστος του ρεύματος για ζεστό νερό; Ναι, προφανώς και μιλάμε για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος σου εξασφαλίζει με τον πιο οικονομικό τρόπο ζεστό νερό, σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και ένας σύγχρονος ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απαραίτητος σε κάθε σπίτι! Και τώρα, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» κάνει την αντικατάσταση του παλιού, ενεργοβόρου ηλιακού θερμοσίφωνα πιο προσιτή από ποτέ. Αξιοποιώντας την επιδότηση του νέου προγράμματος θα ανταλλάξεις τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για έναν ηλιακό τελευταίας γενιάς, κάνοντας έτσι την μετάβαση σε μία πολύ πιο οικονομική συσκευή, η οποία σε βοηθά παράλληλα και να κάνεις το σπίτι σου πιο πράσινο.

Γιατί αξίζει να πάρεις νέο ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η αγορά ενός καινούριου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία επένδυση που φέρνει άμεσα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά σου. Και η λέξη άμεσα δεν είναι τυχαία. Από την πρώτη μέρα που θα εγκαταστήσεις τον ηλιακό θα έχεις ζεστό νερό σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας, έστω και με λίγη ηλιοφάνεια, ενώ από τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος θα προσέξεις την οικονομία που σου παρέχει η νέα σου συσκευή.

public-iliakos-thermosifonas-01

Στην πράξη, αντικαθιστώντας τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό μειώνεις την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι κατά 20 με 30%. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί πολύ γρήγορα και στην απόσβεση του κόστους απόκτησης και εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Κι όταν το συνολικό κόστος απόκτησης μπορεί να μειωθεί κατά 60%, χάρη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», η απόσβεση έρχεται σε χρόνο ρεκόρ και βγαίνεις άμεσα κερδισμένος.

Πώς λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ας δούμε τώρα πώς λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας στην πράξη. Ο θερμοσίφωνας αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Τον ηλιακό συλλέκτη και τη δεξαμενή, όπου συλλέγεται το ζεστό νερό. Στο συλλέκτη βρίσκουμε μια ειδική απορροφητική πλάκα, στην οποία συσσωρεύεται η ηλιακή ενέργεια προτού μετατραπεί σε θερμότητα. Μέσω της πλάκας, η θερμότητα διοχετεύεται στους σωλήνες, ζεσταίνοντας έτσι το νερό. Η αποδοτικότητα του θερμοσίφωνα εξαρτάται από τη διάρκεια της ηλιοφάνειας, την τεχνολογία του συλλέκτη, την ποιότητα κατασκευής του θερμοσίφωνα, τις ανάγκες σε ζεστό νερό χρήσης αλλά και τη σωστή εγκατάσταση της συσκευής.

public-iliakos-thermosifonas-03

Προσοχή στην εγκατάσταση του θερμοσίφωνα

Η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα παίζει τον πρώτο ρόλο για να αποκομίσεις τα οφέλη της συσκευής. Πριν την εγκατάσταση θα πρέπει να επιλέξεις το σωστό μέγεθος αλλά και το σημείο που θα τοποθετήσεις το θερμοσίφωνα. Ο συλλέκτης του ηλιακού θα πρέπει να είναι στραμμένος προς το νότο, μιας και αυτό είναι το σημείο του ορίζοντα με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση του θερμοσίφωνα αποτελεί μια εξειδικευμένη εργασία, γι’ αυτό συστήνεται η εγκατάστασή του από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.

public-iliakos-thermosifonas-07

Οι καλύτεροι θερμοσίφωνες Maltezos

Από το 1977, η Maltezos πρωτοπορεί στην παραγωγή θερμοσιφώνων και φωτοβολταικών συστημάτων. Σήμερα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα για ταράτσες και κεραμοσκεπές τα οποία φέρουν πιστοποιήσεις απόδοσης με βάση τα τελευταία ευρωπαϊκά πρότυπα. Μία από τις πληρέστερες λύσεις σε ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ο MALTEZOS Inox. Με χωρητικότητα 125 Lt, ο ανοξείδωτος θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που εξασφαλίζει μειωμένο κόστος και υψηλή απόδοση.

public-iliakos-thermosifonas-08

Οι καλύτεροι θερμοσίφωνες Nobel

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τη Nobel, συνδυάζουν υψηλή απόδοση, αυτονομία, αλλά και ευκολία στην εγκατάστασή τους. Ο θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας Nobel Aelios Glass προτείνεται για τις ανάγκες του μέσου νοικοκυριού. Διαθέτει δύο ηλιακούς συλλέκτες, ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα, ενώ το ειδικό κρύσταλλο ασφαλείας που φέρει μαζί του, προστατεύει τη συσκευή απέναντι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η χωρητικότητα της δεξαμενής φτάνει τα 200 Lt, ώστε να απολαμβάνεις πάντα ζεστό νερό και παράλληλα να εξοικονομείς χρήματα.

public-iliakos-thermosifonas-06

Οι καλύτεροι θερμοσίφωνες Howat

Αν οι ανάγκες του σπιτιού σε ζεστό νερό είναι αυξημένες, τότε στα μοντέλα της Howat θα βρεις αυτό που χρειάζεσαι. Η εταιρεία διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε ηλιακούς θερμοσίφωνες που κατασκευάζονται με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας, για να απολαμβάνεις μεγάλη ανθεκτικότητα και αποδοτική χρήση όλο το χρόνο. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας Howat Glass προσφέρεται τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση. Η συνολική επιφάνεια των δύο ηλιακών συλλεκτών φτάνει τα 4,6 τ.μ. με τη χωρητικότητα του boiler να φτάνει τα 300 Lt!

public-iliakos-thermosifonas-04

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα πλεονεκτήματα που θα σε πείσουν να κάνεις την αλλαγή

Ήξερες ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι – με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη – η πιο ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού; Αν όχι, τότε μόλις βρήκες έναν σοβαρό λόγο να τον αντικαταστήσεις με ηλιακό. Ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα που έχουμε ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, γιατί να μην αξιοποιήσεις την ατελείωτη ενέργεια που προσφέρει;

Επιπλέον, εκτός από το οικονομικό κέρδος υπάρχει και το οικολογικό. Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Πώς; Μειώνοντας το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Από τη στιγμή που η παραγωγή ρεύματος στη χώρα μας προέρχεται από ρυπογόνες πηγές, η κατάργηση μίας ενεργοβόρας συσκευής όπως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας οδηγεί στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Με την εγκατάσταση ενός καινούριου ηλιακού στη θέση ενός ηλεκτρικού, το ποσοστό της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού στο σπίτι προέρχεται πλέον από μία 100% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

public-iliakos-thermosifonas-02

Κι αν σε προβληματίζει η εγκατάσταση, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι καθώς η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Η υπηρεσία εγκατάστασης παρέχεται και από εμάς, σε επιλεγμένες περιοχές, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να την επιλέξεις αν αξιοποιήσεις στα Public το voucher του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία πραγματοποιείται σε λίγη ώρα και με το που ολοκληρωθεί θα έχεις σε λίγα λεπτά ζεστό νερό στο σπίτι. Και ακριβώς επειδή η εγκατάσταση είναι μία σχετικά απλή διαδικασία για έναν πιστοποιημένο τεχνικό, το ίδιο εύκολη είναι και η μεταφορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, αν κάποια στιγμή μετακομίσεις.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία εξαιρετικά αξιόπιστη συσκευή με μεγάλη διάρκεια ζωής και πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης, η απόκτησή του, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι μία έξυπνη, οικονομική και «πράσινη» επιλογή.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» μαζί με τα Public

Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις κι εσύ την έξυπνη επιλογή και να αποκτήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν δεν έχεις προλάβει να ενημερωθείς πλήρως, το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρόγραμμα αφορά την επιδότηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, με την ταυτόχρονη απόσυρση ενός ηλεκτρικού. Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η ανακύκλωση παλιάς ενεργοβόρας ηλεκτρικής συσκευής θερμοσίφωνα που έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων. Για να μην επαναλαμβανόμαστε όμως, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα βρεις στο αναλυτικό μας άρθρο.