Κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή: Μάθε τα πάντα και κάνε οικονομία!

Περίληψη: Η κατανάλωση ρεύματος παίζει τον πρώτο ρόλο για να κρατήσεις το λογαριασμό του ρεύματος σε… φυσιολογικά επίπεδα. Δες τι πρέπει να προσέξεις στις συσκευές σου!

Με το κόστος της ενέργειας να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το θέμα της κατανάλωσης ρεύματος αποτελεί έναν δύσκολο «γρίφο». «Πώς μπορούμε να κάνουμε οικονομία;» και «ποιες συσκευές οδηγούν σε φουσκωμένους λογαριασμούς;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους. Και σε αυτή την περίπτωση η γνώση είναι δύναμη. Για να αποφύγεις τις περιττές σπατάλες στο σπίτι χρειάζεται να μάθεις πόσο πραγματικά ενεργοβόρες είναι οι συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά. Ok, σίγουρα θα γνωρίζεις πως συσκευές όπως ο φούρνος και το κλιματιστικό «καίνε» πολύ ρεύμα, και αυτό είναι αλήθεια. Για να κάνεις οικονομία όμως πρέπει να δώσεις βάση και σε πιο «αθώες» συσκευές, η χρήση των οποίων μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

katanalosi-revmatos-ana-siskevi-01

Πόσες kWh καταναλώνει ένα σπίτι το μήνα;

Ο αριθμός των kWh είναι το πρώτο στοιχείο που πρέπει να τσεκάρεις για να έχεις τον έλεγχο στην κατανάλωση ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού φτάνει ετησίως τις 3.750 kWh, ή περίπου 312 kWh το μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά, όπως είναι λογικό, τη θέρμανση και το μαγείρεμα. Εύκολα όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να «ξεφύγει», ιδιαίτερα αν κατά τους χειμερινούς μήνες επιλέγεις να χρησιμοποιείς κυρίως ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση του σπιτιού. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε άνοδο την τιμή της κιλοβατώρας, επομένως το «μυστικό» για τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος είναι η σωστή επιλογή και χρήση των οικιακών συσκευών.

Κατανάλωση ρεύματος: Πόσο «καίνε» οι συσκευές σου;

Η κουζίνα, το πλυντήριο, ο θερμοσίφωνας και το κλιματιστικό είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» πίσω από έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος. Το πραγματικό κόστος των ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που συχνά διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι καθώς και από πάροχο σε πάροχο. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που επιτρέπουν μια γενική εκτίμηση για το ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας που αντιστοιχεί σε κάθε συσκευή. Η ισχύς (μετριέται σε Watt) και η ενεργειακή ετικέτα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για να αποφύγεις την υπερκατανάλωση. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η διάρκεια, η ένταση και ο χώρος που χρησιμοποιείς τις συσκευές σου.

Συσκευές θέρμανσης

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στο χειμώνα, το κλιματιστικό αναλαμβάνει να τα βγάλει πέρα με το θέμα της θέρμανσης στο σπίτι. Σε γενικές γραμμές, ένα κλιματιστικό με ισχύ 1.000W την ώρα θα καταναλώσει 1 kWh. Βέβαια, στην απόδοση ενός κλιματιστικού παίζει ακόμη ρόλο ο αριθμός των BTU, η επιλεγόμενη θερμοκρασία αλλά και το πόσο καλή συντήρηση έχει γίνει. Για τη θέρμανση ενός μικρού δωματίου δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται σε θερμαντικά σώματα όπως ένας θερμοπομπός. Η ισχύς ενός θερμοπομπού ποικίλει από 500W έως 3000W. Και εδώ, το τελικό κόστος διαμορφώνεται ανάλογα το μέγεθος του χώρου, τις συνθήκες θερμοκρασίας και την παλαιότητα της συσκευής. Μια από τις οικονομικότερες ηλεκτρικά λύσεις είναι η ηλεκτρική κουβέρτα. Καταναλώνει από 150W μέχρι 250W, με το κόστος σε ευρώ να είναι αντίστοιχα μικρό. Αρκεί μόνο να θυμάσαι να την κλείνεις προτού κοιμηθείς, ώστε να μη σπαταλάς άσκοπα ενέργεια όλο το βράδυ.

katanalosi-revmatos-ana-siskevi-02

Συσκευές κουζίνας

Συνεχίζουμε με τις συσκευές της κουζίνας. Ο φούρνος θεωρείται μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές όχι μόνο της κουζίνας αλλά ολόκληρου του σπιτιού. Τα περισσότερα μοντέλα ξεκινούν από τα 2.000W, ενώ όσο περισσότερες είναι οι προηγμένες λειτουργίες του φούρνου τόσο μεγαλώνει η ενεργειακή κατανάλωση.

Εννοείται πως η ενεργειακή κλάση είναι καθοριστική για το κόστος, όπως και το εάν επιλέγεις το φούρνο για το καθημερινό σου μαγείρεμα. Aν από την άλλη συνηθίζεις να μαγειρεύεις στο μάτι της κουζίνας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά βάση μικρότερη, και εδώ όμως ο τύπος της εστίας και ο χρόνος μαγειρέματος μπορούν να αυξήσουν το ρεύμα που «καις» για να φτιάξεις τα αγαπημένα σου πιάτα.

Για μια πολυμελή οικογένεια, το πλυντήριο πιάτων είναι απαραίτητη προσθήκη. Μπορεί η κατανάλωση ενός πλυντηρίου πιάτων να ξεπερνάει σπάνια τα 1500W, όμως ένα μοντέλο μεγάλης χωρητικότητας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ενεργοβόρα συσκευή. Ειδικά αν το χρησιμοποιείς χωρίς να είναι γεμάτο κάθε φορά. Και εδώ η άσκοπη χρήση μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος του λογαριασμού, επομένως ο συνδυασμός με το πλύσιμο στο χέρι, όταν τα πιάτα είναι λίγα αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Άλλες οικιακές συσκευές

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των συσκευών με μεγάλη κατανάλωση φιγουράρει ο θερμοσίφωνας. Ανάλογα τον κατασκευαστή και το μοντέλο, η κατανάλωση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000W. Όπως καταλαβαίνεις είναι εύκολο να «φουσκώσει» ο λογαριασμός μόνο και μόνο από τη χρήση του θερμοσίφωνα.  Μια καλή λύση για να μειώσεις γρήγορα το λογαριασμό του ρεύματος, είναι να επενδύσεις σ' έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, μια από τις ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου. Μια μικρή συσκευή που «καίει» αθόρυβα πολύ ρεύμα είναι το πιστολάκι μαλλιών. Με ελάχιστη κατανάλωση τα 1800W, το πιστολάκι ευθύνεται για αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ρεύματος από όσο φαντάζεσαι. Για την ακρίβεια, καταναλώνει σε ενέργεια όσο και το μεγάλο μάτι της κουζίνας. Και εδώ η οικονομική χρήση αλλά και η επιλογή του κατάλληλου μοντέλου μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις το συνολικό κόστος.

katanalosi-revmatos-ana-siskevi-02

Μείωσε την κατανάλωση των συσκευών σου στα Public

Οι συσκευές με μεγάλη κατανάλωση κάνουν δυσκολότερη την εξοικονόμηση ενέργειας ακόμα και όταν η χρήση δεν ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια. Από την άλλη, υπάρχουν συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Μπορεί να νομίζεις ότι είναι κλειστές, στην πραγματικότητα όμως το ρολόι συνεχίζει να γράφει. Πολλές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντικαθιστώντας τις παλιές σου συσκευές με καινούριες λιγότερο ενεργοβόρες. Επιλέγοντας συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης, κάνεις γρήγορα απόσβεση, συν το ότι είναι αρκετά φιλικότερες προς το περιβάλλον. Οι Winter Sales στα καταστήματα Public και το public.gr είναι ευκαιρία να κάνεις μια γερή ανανέωση, με έκπτωση έως -60% στις μεγάλες οικιακές συσκευές! Και αν είσαι δικαιούχος του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» δικαιούσαι επιδότηση που φτάνει το 50%!