Παγκόσμια Ημέρα Καφέ / Εσύ τι τύπος καφέ είσαι;

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ πλησιάζει και ήρθε η ώρα να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα: Τι τύπος καφέ είσαι; Ανακάλυψε τα δημοφιλέστερα είδη για να αποφασίσεις!

Η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ! Τι θα έλεγες λοιπόν να κάνουμε και μία βόλτα στα δημοφιλέστερα είδη καφέ σήμερα; Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον espresso και τις δεκάδες παραλλαγές του, οι τρόποι παρασκευής του καφέ έχουν κάτι για όλους. Γνώρισε τα δημοφιλέστερα είδη, δοκίμασέ τα και ανακάλυψε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του καθενός.

Espresso: Ο espresso είναι ένας καφές με καταγωγή από την Ιταλία. Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους καφέδες είναι ο μοναδικός τρόπος παρασκευής του. Για τον τέλειο espresso πρέπει μία μικρή ποσότητα νερού σε υψηλή θερμοκρασία (90-96 °C) να περάσει με υψηλή πίεση (9-10 bar) μέσα από τους αλεσμένους και συμπιεσμένους κόκκους του καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένα παχύρευστο εκχύλισμα με δυνατό άρωμα, έντονη γεύση και φυσική κρέμα να σχηματίζεται στην κορυφή του φλυτζανιού.

Cappuccino: Η πιο δημοφιλής παραλλαγή του espresso είναι ο cappuccino. Και αυτός έρχεται από την Ιταλία με τη βασική διαφορά να είναι πως σερβίρεται με αφρόγαλα. Η διαδικασία παρασκευής του είναι ίδια με αυτή του espresso, απλώς περιλαμβάνει μερικά ακόμα βήματα. Πρώτα ξεκινάς φτιάχνοντας τον espresso και έπειτα προετοιμάζεις το αφρόγαλα το οποίο το προσθέτεις στον καφέ. Ο cappuccino σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλυτζάνι, λόγω του μεγαλύτερου όγκου που έχει το τελικό αποτέλεσμα. Προαιρετικά, συνδυάζεται με τριμμένη κανέλα ή σοκολάτα επάνω στο αφρόγαλα.

Καφές φίλτρου: Αυτός ο καφές είναι γνωστός στη χώρα μας και ως «γαλλικός», παρότι η προέλευσή του δεν έχει σχέση με τη Γαλλία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ελαφρύ (σε γεύση, όχι σε ένταση) καφέ, καθώς το νερό περνάει μέσα από τους κόκκους καφέ, αλλά αυτοί δεν είναι συμπιεσμένοι. Επιπλέον, πριν οι σταγόνες του εκχυλίσματος φτάσουν στο φλυτζάνι σου φιλτράρονται μέσα από ένα χάρτινο φίλτρο. Η παραπάνω διαδικασία δίνει στον «γαλλικό» μία πιο ελαφριά γεύση σε σχέση με έναν espresso, αλλά η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι παρόμοια.

Ελληνικός: Τη δική του ξεχωριστή θέση στην κουλτούρα του καφέ έχει ο «ελληνικός». Πρόκειται για ένα είδος που είναι αρκετά δημοφιλές στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και μερικές ακόμα χώρες της Ευρώπης. Σε κάθε χώρα θα τον βρεις και με διαφορετικό όνομα. Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλα είδη είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με εκχύλιση καφέ. Το μίγμα που αποτελείται από αλεσμένο καφέ, νερό και ζάχαρη (προαιρετικά) σερβίρεται αυτούσιο μόλις «ψηθεί» ο καφές. Για την παρασκευή του θα χρειαστείς ένα μπρίκι και φωτιά ή άλλη θερμή επιφάνεια για να φέρει τον καφέ στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Στιγμιαίος: Ο στιγμιαίος καφές έρχεται σε σκόνη ή σε μικρούς κόκκους και το πλεονέκτημά του είναι πως μπορεί να ετοιμαστεί πολύ γρήγορα. Η κλασική εκδοχή του είναι η ζεστή. Για την παρασκευή της πρέπει να ανακατέψεις τον καφέ με ελάχιστο ζεστό νερό και να δημιουργήσεις την χαρακτηριστική κρέμα του ζεστού στιγμιαίου καφέ. Μόλις αυτή είναι έτοιμη προσθέτεις ζεστό νερό. Στη χώρα μας, η δημοφιλέστερη παραλλαγή του στιγμιαίου καφέ είναι η κρύα εκδοχή του, δηλαδή ο frappé. Ο φραπές, όπως έχουμε συνηθίσει να τον λέμε, είναι ελληνική εφεύρεση και για την παρασκευή του χρειάζεσαι σέικερ ή φραπεδιέρα. Με το σκεύος της επιλογής σου αναμειγνύεις το μίγμα στιγμιαίου καφέ, νερού και ζάχαρης (προαιρετικά) μέχρι να φτιάξεις τον αφρό και στη συνέχεια προσθέτεις νερό, παγάκια και γάλα (προαιρετικά).

Παραλλαγές espresso: Η δημοτικότητα του espresso ανά τον κόσμο έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών παραλλαγών του. Πέρα από τον cappuccino, μερικές ακόμα δημοφιλείς παραλλαγές είναι ο latte, ο ristretto, o macchiato και ο mocha. Κάθε μία από αυτές τις εναλλακτικές τροποποιεί ελαφρώς την κλασική συνταγή. Στον latte το 1/3 του ροφήματος είναι ο καφές, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 περιλαμβάνουν γάλα στον ατμό και ελάχιστο αφρόγαλα στην κορυφή. Ο όρος ristretto περιγράφει τον μονό espresso. Στον macchiato το μίγμα του ροφήματος περιλαμβάνει ίσα μέρη καφέ και γάλακτος στον ατμό. Τέλος, ο mocha είναι ένας espresso με σοκολάτα, γάλα στον ατμό και αφρόγαλα στην κορυφή, ο οποίος σερβίρεται συνήθως σε γυάλινο ποτήρι και όχι σε φλυτζάνι.

Τώρα που ξέρεις καλύτερα τα χαρακτηριστικά κάθε είδους, βρες στο Public την καφετιέρα και τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τον τέλειο καφέ στο σπίτι.