Home manual: Πώς καθαρίζω σωστά τη φρυγανιέρα;

Περίληψη: Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά το καθάρισμα της φρυγανιέρας σου είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζεις. Με 2-3 απλά κόλπα γίνεται... παιχνίδι!

Ναι, μπορεί η φρυγανιέρα σου να κάνει μία και μόνο δουλειά, αλλά την κάνει πολύ καλά: φτιάχνει ζεστό ψωμί στο λεπτό. Σίγουρα δεν έρχεται σε επαφή με πολλά υλικά, οπότε δεν λερώνεται το ίδιο συχνά π.χ. με την τοστιέρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καλό και μεθοδικό καθάρισμα. Κράτα σημειώσεις, ξεκινάμε! 

Το πρώτο -και σημαντικότερο- βήμα πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις οποιαδήποτε οικιακή ηλεκτρική συσκευή, είναι να την αποσυνδέσεις από την πρίζα. Αν την έχεις μόλις χρησιμοποιήσει, άφησε την να κρυώσει πρώτα και έπειτα ξεκίνα καθάρισμα.

Αφού, λοιπόν, η συσκευή κρυώσει για τα καλά, ξεκίνα αφαιρώντας τα ψίχουλα που σίγουρα έχουν συγκεντρωθεί. Πολλές φρυγανιέρες έχουν ενσωματωμένο δίσκο στο κάτω μέρος, ο οποίος μαζεύει τα περισσότερα τρίμματα που δημιουργούνται όσο το ψωμί φρυγανίζεται. Αφαίρεσέ τον και άδειασε τα υπολείμματα στον κάδο σκουπιδιών ή στο νεροχύτη. Σκούπισέ τον καλά ή πλύνε τον με λίγο νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Πριν τον ξαναβάλεις στη θέση του, σιγουρέψουν ότι έχει στεγνώσει σωστά.

Για να φύγει ως και το.... τελευταίο τρίμμα ψωμιού, γύρνα τη φρυγανιέρα σου ανάποδα στον νεροχύτη και τίναξέ την. Γιατί; Επειδή ακόμα και δίσκο για τα ψίχουλα να έχει η συσκευή σου, υπάρχουν σίγουρα κολλημένα τρίμματα που δεν θα πέσουν εύκολα. Αν τώρα σκοπεύεις να κάνεις ακόμα πιο βαθύ καθάρισμα, τότε με ένα μικρό καθαρό βουρτσάκι, όπως π.χ. μια παλιά οδοντόβουρτσα, μπορείς να τρίψεις τις σχάρες εσωτερικά. Απλά, σε αυτή την περίπτωση, μη χρησιμοποιήσεις ούτε ελάχιστο νερό ή σαπούνι!

Τώρα, που τελείωσες με το εσωτερικό της, μπορείς να φροντίσεις την εξωτερική της επιφάνεια. Εδώ ένα πανί ή ένα καθαρό σφουγγάρι αρκούν - μη φοβηθείς να χτησιμοποιήσεις και σαπούνι, αν οι λεκέδες το απαιτούν.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις; Εξαρτάται από τη χρήση της, σίγουρα όμως μια φορά τον μήνα είναι αναγκαία, για να είναι η φρυγανιέρα σου πεντακάθαρη και έτοιμη για επαναληπτικά ψησίματα!