Ψήσιμο αρνιού: Βήμα-βήμα όλα τα μυστικά

Περίληψη: Το Πάσχα πλησιάζει! Μάθε όλα τα μυστικά του ψησίματος και προετοιμάσου με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για το τέλειο αρνί, σούβλας ή και όχι.

Το αρνί είναι το πατροπαράδοτο έδεσμα από την εποχή του Οδυσσέα και του Αχιλλέα! Στη χώρα μας το αρνί είναι ένα από τα βασικά κρέατα και το σούβλισμα του αρνιού, όσο κι αν δεν περιορίζεται στο Πάσχα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό. Όσο περνούν τα χρόνια, όμως, και απομακρυνόμαστε από την παράδοση, τείνουμε να ξεχάσουμε τα βασικά του ψησίματος και ειδικά της σούβλας. Γι' αυτό σου έχουμε ετοιμάσει τον απόλυτο οδηγό για να μπορέσεις κι εσύ να σουβλίσεις αρνί με 100% επιτυχία! Τα μυστικά του σουβλίσματος δεν είναι πολλά, ούτε περίπλοκα, αρκεί να τα ακολουθήσεις κατά γράμμα.

Μυστικό Σούβλας #1: δέσιμο

Πρώτο και πιο σημαντικό: να δέσεις το αρνί στη σούβλα πολύ καλά! Όσο κι αν ακούς συμβουλές για σπάγγους, ξέχνα τις. Το μυστικό βρίσκεται στο γαλβανιζέ σύρμα! Πάρε κάμποσα μέτρα σύρμα πάχους 1mm, μια πένσα και ένα κόφτη και ξεκίνα το δέσιμο. Εκτός των ποδιών εμπρός και πίσω, θα πρέπει να δέσεις και τη σπονδυλική στήλη στη σούβλα, είτε σε 3-4 σημεία μεμονωμένα είτε κάνοντας κανονική ραφή μέσα-έξω, αλλά και τον λαιμό. Επίσης με το σύρμα θα κάνεις και τη ραφή της κοιλιάς. Προσοχή - μην αφαιρέσεις τη μπόλια από την πλάτη!

Μυστικό Σούβλας #2: αλάτισμα

psisimo-arniou-01

Το αρνί στη σούβλα δεν χρειάζεται περίεργα μπαχαρικά ή μυρωδικά. Γέμισε ένα πιάτο με πολύ αλατοπίπερο και κάλυψε όλο το εσωτερικό του αρνιού με… πολύ αλατοπίπερο. Μιλάμε για 2-3 χούφτες! Μπορείς να βάλεις και μερικά σκόρδα, αν θέλεις, για μυρωδιά. Για το εξωτερικό, ετοίμασε μπόλικο λαδολέμονο με ρίγανη κι αλάτι, για να περιχύνεις το αρνί πάνω στη σούβλα, όσο θα ψήνεται, για να μη στεγνώσει.

Μυστικό σούβλας #3: φωτιά και γύρισμα

Ετοίμασε την ψησταριά ή το έδαφος από την προηγούμενη μέρα. Άναψε ξύλα μία ώρα ή τα κάρβουνα μισή ώρα πιο πριν, για να πιάσει θερμοκρασία και να είναι όλα τα κάρβουνα έτοιμα και αναμμένα. Πριν βάλεις το αρνί, σπρώξε τα κάρβουνα προς τα άκρα, μιας και το κέντρο του αρνιού έχει το λιγότερο ψαχνό. Ξεκίνα με το αρνί στην ψηλότερη σκάλα και με γρήγορο γύρισμα, τουλάχιστον για την πρώτη ώρα, και σιγά σιγά, καθώς θα πέφτει και η φωτιά, επιβραδύνεις και κατεβάζεις, μην ξεχνώντας το λαδολέμονο! Στο τέλος, θα πρέπει να βλέπεις το κρέας να ξεχωρίζει από τα κόκκαλα μόνο του, ειδικά στις κλειδώσεις.

Ψήσιμο στο φούρνο ή ψησταριά

Το αρνί γίνεται εξ ίσου καλό και στην ψησταριά ή στο φούρνο, με την ιδανική περίπτωση να είναι αυτή της γάστρας. Εκεί μπορείς να βάλεις και πατάτες για αποτέλεσμα λουκούμι.

Μυστικό ψησίματος #1: κοπές

Διάλεξε διαφορετικά μέρη του αρνιού για μεγαλύτερη ποικιλία και υφές. Σπάλα, μπούτι, παϊδάκια, λαιμός, δίνουν ποικιλία στο ψητό και διασφαλίζουν καλή αναλογία ψαχνού και λίπους. Η νοστιμιά πάντα είναι κοντά στα κόκκαλα, ενώ το λίπος διασφαλίζει το ότι δεν θα είναι στεγνό το κρέας.

Μυστικό ψησίματος #2: μυρωδικά

psisimo-arniou-02

Πέραν των… νεωτερισμών, το σκόρδο είναι απολύτως απαραίτητο. Κόψε σφήνες σκόρδου, άνοιξε τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού σε διάφορα σημεία με πολύ ψαχνό (πχ μπούτι) και βάλε εκεί από μια σφήνα σκόρδου. Αν μπορείς να βρεις, αντικατέστησε το απλό πιπέρι με μακρύ πιπέρι, ενώ για το ψήσιμο ταιριάζει και το δεντρολίβανο. Προφανώς, αλάτι και ρίγανη εννοούνται.

Μυστικό ψησίματος #3: κάλυψη – απόκρυψη

Μην βάλεις το κρέας σε ανοιχτό ταψί στον φούρνο. Η γάστρα είναι το ιδανικό σκεύος για να κρατήσει το αρνί τα υγρά του. Ανοίγουμε το σκεύος μόνο στο τέλος του ψησίματος, για λίγα λεπτά.

Μυστικό ψησίματος #4: μαρινάρισμα

Μόνο σε περίπτωση ψησίματος στη σχάρα, μαρινάρουμε τα κομμάτια του αρνιού για μία ώρα τουλάχιστον σε μείγμα λαδιού, μπαχαρικών, μουστάρδας, λίγου χυμού λεμονιού, αλατιού, σκόρδου, στο οποίο μπορείς να προσθέσεις και κάποιο μυρωδικό (ιδανικά φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι, φρέσκο κόλιαντρο).

Τελικά πόσο παχαίνει το αρνί;

Το αρνί είναι κάπως παρεξηγημένο κρέας, μιας και έχει μεν κάπως αυξημένες θερμίδες, αλλά τίποτα το εξαιρετικό – αρκεί να αφήσεις κάτω τις πέτσες! Μια κανονική μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου 300 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους, αλλά είπαμε, ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΕΤΣΕΣ! Αν προσέχεις τη διατροφή σου, θα πρέπει να διαλέξεις ένα καθαρό κομμάτι κρέατος, πχ μπούτι ή σπάλα, χωρίς τα λίπη και τα γλυκάδια.

Αξεσουάρ για ξεκούραστο σούβλισμα ή ψήσιμο!

Όλοι έχουμε ανάμνηση έναν θείο ή παππού να μας βάζει να γυρίζουμε το αρνί για ώρες! Τώρα υπάρχει η τεχνολογία – λέγε με μοτέρ – για να κάνεις το αρνί μηχανοκίνητο χωρίς να βάλεις κάποιον μικρό να γυρίζει. Δεν υπάρχει λόγος πλέον. Επίσης η ταχύτητα ρυθμίζεται και είναι πολύ πιο σταθερή.

psisimo-arniou-03

Για ψήσιμο στη σχάρα, μπορείς να πάρεις μια ψησταριά κάρβουνου ή και μια μεγαλύτερη υγραερίου. Το κάρβουνο δίνει αυτή την χαρακτηριστική τσίκνα στο κρέας, αλλά το υγραέριο δεν θέλει άναμμα και προετοιμασία, ενώ διατηρεί σταθερή θερμοκρασία.

Η λύση του φούρνου είναι κι αυτή θεμιτή, αλλά όπως προείπαμε, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς μια γάστρα ικανού μεγέθους για το τέλειο ψήσιμο επιπέδου «κλέφτικο».

Σε κάθε περίπτωση πλην γάστρας, θα χρειαστείς και ένα μεγάλο ταψί για να μεταφέρεις τα ψημένα κομμάτια, κρατώντας τα κοντά στη φωτιά για να μην κρυώσουν. Στα Public θα βρεις και άλλα αξεσουάρ όπως σπάτουλες, πιρούνες, συρματόβουρτσες, και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας καλός ψήστης.

Έτοιμος για… master (chef) στην ψηστική!

Τώρα ξέρεις! Άσε τους υπόλοιπους να ψάχνονται και δίδαξε με την ψηστική σου δεινότητα την Κυριακή της Ανάστασης. Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, θα αφήσεις συγγενείς και φίλους άφωνους και… χορτάτους! Για ό,τι άλλο χρειαστείς, τα Public βρίσκονται πάντα δίπλα σου, με τις σωστές συμβουλές και τα κατάλληλα αξεσουάρ, για να κάνεις τη διαφορά και να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή. Γιατί Public και Πάσχα είναι έννοιες συνώνυμες, και όχι μόνο για τη λαμπάδα και τα δώρα στα βαφτιστήρια!