Ψυγείο και ενεργειακή απόδοση: 10 Tips για μέγιστη εξοικονόμηση

Περίληψη: Είναι όλα τα ψυγεία ίδια; Μπορεί ένα αποδοτικό ψυγείο να δουλεύει με λάθος τρόπο; Γίνεται να μειώσω την κατανάλωση; Απαντάμε σε αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα!

Το ψυγείο είναι μια συσκευή από αυτές που υπάρχουν στο σπίτι και… ξεχνάμε πως υπάρχουν. Απλά γίνονται μέρος της κουζίνας, ένα άλλο ντουλάπι στο οποίο κάνει μονίμως κρύο και όπου βρίσκουμε κρύο νερό, γάλα, αναψυκτικά, και άλλα τρόφιμα. Σπανίως – έως και ποτέ – δεν ασχολούμαστε μαζί του, δεν θέλει άναμμα, δεν θέλει σβήσιμο, δεν θέλει ρυθμίσεις. Το βάζεις στην πρίζα και… απλά υπάρχει. Είναι όμως έτσι; Η ενεργειακή απόδοση του ψυγείου δεν είναι «φιξ», δηλαδή δεν είναι μονίμως ίδια, αλλά – προφανώς – αλλάζει ανάλογα με τον φόρτο και τις δικές σου ρυθμίσεις. Ναι, ναι, έχει ρυθμίσεις! Και μπορείς να τις αλλάξεις, μπορείς να κάνεις τη δουλειά του πιο εύκολη, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας με απλές παρεμβάσεις και λίγες (και καλές) αλλαγές στις συνήθειές σου. Πάμε να τα δούμε με τη σειρά;

1. Πάρε ενεργειακά αποδοτικό ψυγείο

Προτού αναφωνήσεις «σώωωωπα!», πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν πως τα παλιά ψυγεία είναι καλύτερα! Μονολεκτικά, όχι. Δεν είναι καλύτερα. Μπορεί να κατασκευάζονταν από ανθεκτικά υλικά, αλλά όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τα παλιά ψυγεία ήταν… τραγικά. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν και φρέον παλαιού τύπου, από αυτό που καταστρέφει το όζον, και δεν ήταν καν κατάλληλο για τις κλιματικές συνθήκες της δικής μας χώρας. Τα νέα ψυγεία που έρχονται στην Ελλάδα είναι σχεδιασμένα για τις δικές μας συνθήκες. Δεν το συζητάμε καν για ψυγεία 30ετίας και άνω, αν έχεις και δουλεύει ακόμα, πήγαινέ το σε κάποιο… μουσείο. Αλλά ακόμη και σε σύγκριση με ψυγεία 10–15 ετών, τα σημερινά ψυγεία είναι μέχρι και 50% πιο αποδοτικά.

2. Βάλε το ψυγείο στο… ψυγείο

Δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά η θέση του ψυγείου στο σπίτι πρέπει να είναι ευάερη αλλά όχι ευήλια. Με άλλα λόγια, το ψυγείο πρέπει να είναι σε κρύο μέρος, που δεν το χτυπά ο ήλιος, μακριά από φούρνους, καλοριφέρ, ή άλλες πηγές θερμότητας.

3. Δώσε αέρα στο ψυγείο

Το ψυγείο θα πρέπει να έχει χώρο για να «αναπνέει»! Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ψυγεία με μηδενικό χώρο γύρω τους, με ντουλάπια κολλητά πάνω τους, αλλά και, ακόμη κι αν υπάρχει χώρος, να είναι παραγεμισμένος με κουτιά, κονσέρβες, μπουκάλια, σακούλες, ή πλαστικά καλάθια Λοιπόν, όλα αυτά εμποδίζουν τη ροή του αέρα και το ψυγείο από το να δουλεύει αποδοτικά. Άσε ελεύθερο χώρο γύρω από το ψυγείο, και από πάνω, και από πίσω! Δίνοντας αέρα στο ψυγείο, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωσή του σε τεράστιο βαθμό!

4. Βάλ' του θερμόμετρο!

Πάρε ένα θερμόμετρο ψυγείου και παρακολούθησε την πραγματική εσωτερική θερμοκρασία του. Βρες ποια σημεία είναι πιο κρύα και ποια είναι πιο ζεστά μέσα στο ψυγείο, και ρύθμισέ το αναλόγως. Ρύθμισε την ψύξη ώστε να βρίσκεται στους 3°C, όχι υψηλότερα, όχι χαμηλότερα. Αντίστοιχα, η ιδανική θερμοκρασία για την κατάψυξη είναι οι -18°C. Μη βασίζεσαι στην ένδειξη του ίδιου του ψυγείου.

5. Βρες το σωστό μέρος για το κάθε πράγμα

Βάζεις τα πράγματα όπου να 'ναι στο ψυγείο; Κακώς. Το κάθε τι έχει τη θέση του, κι αυτό έχει να κάνει με τις θερμοκρασίες. Στην πόρτα που είναι το πιο θερμό μέρος του ψυγείου, βάζουμε μουστάρδες, τουρσιά, και οτιδήποτε δεν χρειάζεται μεγάλη ψύξη. Το γάλα στην πόρτα, όμως, είναι λάθος γιατί θα χαλάσει πιο γρήγορα. Το κάτω ράφι, αντιθέτως, είναι το πιο κρύο, κι εκεί θα πρέπει να βάλεις κρέατα και ψάρια, αλλά και τις μπύρες για να είναι πιο κρύες!

6. Γνώριζε τι έχεις στην κατάψυξη (και στο βάθος του ψυγείου)

Μην ξεχνάς πράγματα στην κατάψυξη για μήνες! Βάλε ταμπέλες ή κράτα μια λίστα με τα περιεχόμενα της κατάψυξης (ή και του ψυγείου) και κάνε συχνό ξεσκαρτάρισμα. Το να καταλήξεις με μια ενιαία παγωμένη μάζα τροφίμων αγνώστου ταυτότητος μέσα στην κατάψυξη, είναι σπάταλο και μη αποδοτικό.

7. Καθάριζε το ψυγείο μέσα και έξω

Βασικά το έξω είναι πιο σημαντικό για την ενεργειακή απόδοση, το μέσα για την υγιεινή. Φρόντισε μια φορά το τετράμηνο να τραβάς το ψυγείο έξω και να καθαρίζεις τις αθέατες πλευρές, το μοτέρ του συμπιεστή, και τον ανεμιστήρα που συνήθως βρίσκεται εκεί κοντά. Τα σύγχρονα ψυγεία δεν έχουν την παραδοσιακή σχάρα με τα σωληνάκια στο πίσω μέρος, αλλά πρέπει όλες οι πλευρές να είναι καθαρές και χωρίς σκόνες και χνούδια, για να κυκλοφορεί ο αέρας.

8. Μην αφήνεις άδειο το ψυγείο – και οπωσδήποτε όχι την κατάψυξη

Τα σύγχρονα ψυγεία ψύχουν ενεργά μόνο την κατάψυξη, και κρυώνουν τον χώρο της συντήρησης κυκλοφορώντας κρύο αέρα από την κατάψυξη. Εάν η κατάψυξη είναι άδεια, η θερμική μάζα είναι μηδέν (δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα για να παγώσει) – τα τοιχώματα είναι λεπτό πλαστικό – και το μοτέρ αναγκάζεται να δουλεύει συνεχώς. Αν δεν έχεις πράγματα, γέμισε την κατάψυξη κατά τα 2/3 με μπουκάλια νερού.

9. Κλείνε την πόρτα!

Προφανές, αλλά πολλοί ξεχνούν την πόρτα ανοιχτή ενώ ατενίζουν τα περιεχόμενα με βαθύ στοχασμό. Άλλοι μαγειρεύουν αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή «αφού θα την ξανανοίξω». Ε, ξανάνοιξέ την! Αλλά κλείσ' την πρώτα! Η ψύξη που χάνεται είναι αρκετή για να βάλει το ψυγείο σε λειτουργία για πολλή ώρα!

10. Άφηνε χώρους στο εσωτερικό

Είσαι από αυτούς που παίζουν tetris με το ψυγείο; Σταμάτα! Άσε κενά κι ελεύθερους χώρους, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας και τα πράγματα να ψύχονται καλύτερα. Μην τα βάζεις όλα κολλητά το ένα πάνω και δίπλα στο άλλο, λες και αν συμπληρώσεις γραμμή θα κάνεις high–score! Το ψυγείο λειτουργεί με ροές κρύου αέρα και όχι με… μαγεία.

Τώρα που τα διάβασες όλα αυτά, ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς καλύτερα το ψυγείο σου, αλλά και πώς να αποφεύγεις λάθη που κοστίζουν σε ρεύμα και σε μακροζωία τροφίμων. Αν έχεις ψυγείο από την εποχή της… Ολυμπιάδας, μπες στο Public γιατί έχουμε σίγουρα το κατάλληλο ψυγείο για εσένα, και σίγουρα θα κάνεις απόσβεση σε ελάχιστο χρόνο!