Φάκελος Θέρμανση: Θερμαντικά σώματα & tips για αποδοτική χρήση!

Περίληψη: Ο χειμώνας μπορεί να φεύγει ημερολογιακά, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καιρικά. Δες πώς θα ζεσταθείς με αποδοτικά και οικονομικά θερμαντικά σώματα!

Βρισκόμαστε στα τέλη του Φεβρουαρίου, του τελευταίου μήνα του χειμώνα – σε θεωρητικό επίπεδο. Πρακτικά, η κλιματική αλλαγή έχει μετακινήσει τις εποχές και πλέον έχουμε… άλλα κόλπα, με την πιθανότητα να δούμε πάλι χιόνια τον Μάρτη να μην είναι αμελητέα. Η θέρμανση του σπιτιού είναι απαραίτητη, για να νιώθεις άνετα στον χώρο σου και, βέβαια, να μην κάθεσαι μέσα στο σπίτι με πολλαπλές στρώσεις ρούχων και κουβέρτες. Λύσεις για πιο αποδοτική και οικονομική θέρμανση υπάρχουν, αρκεί να κάνεις τις σωστές επιλογές για κάθε χώρο και κάθε ανάγκη. Πάμε να δούμε ξεχωριστά τα θερμαντικά σώματα, αλλά και πώς θα ζεστάνεις τους χώρους του σπιτιού σου με τον βέλτιστο τρόπο!

Ζέστη εκεί που πρέπει

Οι περισσότεροι έχουμε στα σπίτια μας κάποιου είδους κεντρική θέρμανση, είτε στην πολυκατοικία είτε στο διαμέρισμα, η οποία θερμαίνει ολόκληρο το σπίτι. Σπανίως, όμως, είναι όλοι οι χώροι του σπιτιού σε χρήση. Επομένως, δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια χωρίς λόγο για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία σε ένα ολόκληρο σπίτι, ενώ στην ουσία «χρειάζεσαι» απλά ένα ή δύο δωμάτια. Μπορείς να κρατάς την κεντρική θέρμανση σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε το σπίτι να είναι σε τέτοια θερμοκρασία που να μην κρυώνεις μεν όποτε βγαίνεις από το δωμάτιό σου, αλλά ούτε να σπαταλάς ενέργεια για άδεια δωμάτια δε. Στο δωμάτιο που σε ενδιαφέρει, μπορείς να έχεις μια ενισχυτική συσκευή θέρμανσης, ώστε να είσαι άνετα – ακόμη και με το… φανελάκι – και να καταναλώνεις συνολικά πολύ λιγότερη ενέργεια! Η λύση είναι ένα φορητό θερμαντικό σώμα!

thermantika-swmata-01

Αέρας… ζεστός!

Ναι, προφανώς μιλάμε για αερόθερμα! Θέλεις να ζεστάνεις ένα δωμάτιο γρήγορα; Το αερόθερμο είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις! Όλοι γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του αερόθερμου, ενώ πρακτικά όλοι όσοι ήταν φοιτητές σε άλλη πόλη ξέρουν πως δεν πάγωσαν απ' το κρύο χάρη σε ένα τέτοιο. Το αερόθερμο είναι μικρό, ελαφρύ, κάνει δουλίτσα και σε ζεσταίνει χωρίς να σε καίει. Επίσης μπορείς άνετα να το βάλεις κάτω απ' το γραφείο την ώρα που διαβάζεις. Επίσης μπορείς να το βάλεις να ζεστάνει το μπάνιο στα γρήγορα, πριν μπεις για ντους!

Θερμότητα μακράς διαρκείας…

Για τις περιπτώσεις που θέλεις κάτι να «κρατάει» ζέστη, τα καλοριφέρ λαδιού είναι μια παραδοσιακή, δοκιμασμένη, καλή λύση. Το καλοριφέρ λαδιού θα πάρει ώρα μέχρι να ζεστάνει τον εαυτό του και τον χώρο, αλλά θα κρατήσει αυτή τη ζέστη για ώρες, χωρίς να χρειάζεται να παραμένει αναμμένο συνεχώς. Μπορείς να το ρυθμίσεις να ζεστάνει το υπνοδωμάτιο μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο και να σβήσει μια ώρα μετά, και θα είσαι σίγουρος πως η θερμοκρασία του δωματίου δεν θα πέσει απότομα μόλις σβήσει. Επίσης, το καλοριφέρ λαδιού εκπέμπει μάλλον την «καλύτερη» ζέστη: γλυκιά θαλπωρή χωρίς να σε καίει και χωρίς απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασίας στον χώρο.

thermantika-swmata-03

Εντοπισμένη θερμότητα με ακτινοβολία

Τα θερμαντικά σώματα λειτουργούν με ακτινοβολία και υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που βασίζονται σε αυτήν. Οι σόμπες χαλαζία ή αλογόνου, τα καλοριφέρ mica, οι σόμπες υγραερίου, είναι σε αυτή την κατηγορία – κυρίως οι πρώτες δύο. Η ζέστη που εκπέμπουν προέρχεται από τα στοιχεία τους και την ακτινοβολία υπερύθρων. Οι σόμπες χαλαζία/αλογόνου έχουν σαφώς πιο εντοπισμένη ακτινοβολία, για να ζεστάνεις ακριβώς την περιοχή που σε ενδιαφέρει και όχι ολόκληρο το δωμάτιο (το οποίο θα ζεσταθεί κάποια στιγμή). Μπορείς να την έχεις να σε «σημαδεύει» για να ζεσταίνεσαι χωρίς να ζεσταίνεις και τους γύρω σου – οι οποίοι μπορεί να μην θέλουν. Βέβαια, υπάρχουν και μοντέλα – όπως και τα καλοριφέρ mica – τα οποία έχουν περιμετρική ακτινοβολία, για να ζεστάνουν ολόκληρο το δωμάτιο. Διαλέγεις και παίρνεις!

Θερμοπομποί, θερμάστρες, σόμπες

Όλα αυτά λειτουργούν κατά βάσιν θερμαίνοντας τον αέρα. Οι θερμοπομποί είναι οι πιο ήπιοι, καθώς χρησιμοποιούν τη φυσική ροή του αέρα και ζεσταίνουν γλυκά και αργά. Οι σόμπες υγραερίου συνδυάζουν ακτινοβολία και (κυρίως) θερμό αέρα, για να ζεστάνουν με δύο τρόπους. Τέλος, οι θερμάστρες πετρελαίου ζεσταίνουν τον αέρα, οι περισσότερες και με τη βοήθεια εσωτερικού βεντιλατέρ για να αυξήσουν τη ροή και να επιταχύνουν τη διαδικασία της θέρμανσης. Το προσόν των δύο τελευταίων είναι η αυτονομία: μπορείς να τις πάρεις και στο χωριό, ακόμη κι αν δεν έχεις καν ρεύμα!

thermantika-swmata-02

Ζέστη… ενδοκρεβάτια!

Αν είσαι από αυτούς που κρυώνουν ακόμη και κάτω απ' τα παπλώματα, τότε… ηλεκτρική κουβέρτα! Σκέφτεσαι τα κρύα σεντόνια και σε πιάνει ρίγος; Δε θες να πας για ύπνο γιατί σκέφτεσαι «ποιος μπαίνει τώρα 'κει μέσα»; Κοιμάσαι με τις κάλτσες και… κασκόλ; Μια ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να ζεστάνει το κρεβάτι σου πολύ γρήγορα και να το κρατήσει ζεστό όσο πρέπει! Για τους κρυουλιάρηδες και τους φανατικούς του κατακαλόκαιρου, είναι must!

Τώρα που ξέρεις τι πρέπει να χρησιμοποιήσεις και πού, μπες στο Public.gr και διάλεξε το θερμαντικό σώμα που σε καλύπτει, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και το σώμα σου ζεστό! Εμείς έχουμε τις συσκευές για να βλέπεις απ' έξω το χιόνι και το κρύο, αλλά μέσα να είσαι warm and cosy!