Ζέστη τις κρύες νύχτες: Επιλογές σε θερμαντικά & κλιματιστικά

Περίληψη: Μπορεί να τελειώνει ο χειμώνας, αλλά το κρύο δε λέει να φύγει! Φέρε τη ζέστη στον χώρο σου με τον καλύτερο τρόπο και μείωσε το κόστος!

Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση του πλανήτη δε σημαίνει πως θα έχουμε μονίμως ζέστη, αλλά πως τα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο ακραία. Τρανταχτό παράδειγμα η άνευ προηγουμένου χιονόπτωση του προηγούμενου μήνα, αλλά και το απίστευτο κρύο των τελευταίων εβδομάδων, ειδικά τα βράδια μόλις πέσει ο ήλιος. Ταυτοχρόνως, έχουμε και τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών, με τις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί. Τώρα πρέπει να διαλέξεις τον κατάλληλο συνδυασμό συσκευών θέρμανσης, έτσι ώστε το σπίτι σου να είναι ζεστό όταν και όπου πρέπει!

Κλιματιστικό

Τα κλιματιστικά μπορεί στη χώρα μας να τα έχουμε ταυτίσει με το καλοκαίρι και τη λειτουργία ψύξης, όμως όλα (σχεδόν) έχουν και λειτουργία θέρμανσης. Σίγουρα δεν είναι μόνιμη λύση, αλλά αν θέλεις να ζεστάνεις ένα χώρο γρήγορα, το κλιματιστικό μπορεί να σου δώσει θέρμανση μέσα σε λίγα λεπτά! Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι πολύ αποδοτικά και έχουν καλύτερη απόδοση απ' ότι άλλες λύσεις που δουλεύουν με ηλεκτρικό. Ειδικά σε υπνοδωμάτια και κλειστούς χώρους, είναι ιδανικά! Μάλιστα, μπορείς να διαλέξεις μοντέλο με Wi-Fi και να το ελέγχεις και εξ αποστάσεως, από το smartphone! Για παράδειγμα, δες το Inventor Supreme των 9000 BTU για υπνοδωμάτια, ή το Toyotomi των 12000 BTU για λίγο μεγαλύτερους χώρους!

Αερόθερμο

Το αερόθερμο είναι ιδανικό για μικρούς χώρους, τους οποίους θέλεις να κρατήσεις ζεστούς, αλλά και ως συμπληρωματικό για χώρους που δεν έχουν κεντρική θέρμανση ή που έχουν πολύ μικρά σώματα. Για παράδειγμα, γραφεία και παιδικά δωμάτια ή ακόμη και για να ζεστάνεις το μπάνιο πριν μπεις! Δες το Delonghi με ισχύ 2200W, το οποίο μπορεί σε δευτερόλεπτα να ζεστάνει οποιονδήποτε χώρο.

Καλοριφέρ

Τα καλοριφέρ λαδιού είναι ιδανικά για να κρατήσουν έναν χώρο ζεστό, όταν η κεντρική θέρμανση σβήσει. Προσφέρουν μια "γλυκιά" ζέστη και κρατάνε τη θερμοκρασία τους, λόγω της θερμοχωρητικότητας του λαδιού, για μεγάλο διάστημα, ενώ είναι εντελώς αθόρυβα! Μάλιστα, λόγω του ότι το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται τη θερμοκρασία μέσω της ακτινοβολίας που δέχεται στην επιδερμίδα, τα καλοριφέρ λαδιού σε κάνουν να αισθάνεσαι τη ζέστη και να νιώθεις άνετα! Δες το Morris με ισχύ 2500W και χρονοδιακόπτη!

Θερμάστρα

Αφού μιλήσαμε για ακτινοβολία, η θερμάστρα χαλαζία είναι "πρωταθλήτρια" σε αυτό τον τομέα. Όλη η ενέργεια "μεταφράζεται" σε ακτινοβολία και ζεσταίνει ακόμη και μεγάλους χώρους πολύ γρήγορα. Είναι εντελώς αθόρυβη, ενώ αυτό το πορτοκαλί φως που εκπέμπει, σε κάνει να νιώθεις τη ζέστη, ενώ ταυτοχρόνως θερμαίνει όλο το δωμάτιο, μέχρι και τους τοίχους! Αν θέλεις να ζεστάνεις το καθιστικό, δεν υπάρχει καλύτερο. Η Hobby με ισχύ 2800W είναι ένα καλό παράδειγμα για θερμάστρα με μεγάλη απόδοση, αλλά και ρυθμιζόμενο (400, 600, 1800, 2800W) για να τη μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Ηλεκτρική Κουβέρτα

Επισήμως ονομάζεται "θερμαινόμενο υπόστρωμα" και το τοποθετείς πάνω από το στρώμα και κάτω από τα σεντόνια και τα παπλώματα. Αν το κρεβάτι σου είναι μονίμως κρύο και τρέμεις όλο το βράδυ, δεν υπάρχει λόγος να χαλάς ρεύμα χωρίς λόγο, για να ζεστάνεις όλο το δωμάτιο! Απλά βάλε το υπόστρωμα σε λειτουργία μισή ώρα πριν ξαπλώσεις και απόλαυσε έναν ζεστό και άνετο ύπνο. Καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια στην μεγάλη "σκάλα" (πολύ λιγότερο στη μικρή), ενώ έχουν και προστασία υπερθέρμανσης. Το Primo Preb είναι ένα μονό υπόστρωμα για τέτοιες καταστάσεις.

Τώρα που ξέρεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις την κατάλληλη συσκευή για τις δικές σου ανάγκες, έτσι ώστε να ζεστάνεις τον χώρο σου με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Μάλιστα, μπορείς να δεις αν διαθέτεις και νυχτερινή χρέωση, έτσι ώστε να μειώσεις ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό του ρεύματος Βάζοντας το θερμαντικό σώμα σε λειτουργία τις ώρες που ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο, μπορείς να ρίξεις το κόστος κοντά στο μισό. Οι ώρες είναι από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί για συνεχές ωράριο ή από 2 έως 8 τα ξημερώματα και 3 έως 5 το μεσημέρι, για τμηματικό ωράριο.

Η θέρμανση αυτή την εποχή, δυστυχώς, θα πρέπει να γίνεται "έξυπνα" και να μη σπαταλάς ενέργεια για τη θέρμανση χώρων τους οποίους δεν χρησιμοποιείς. Αυτός είναι και ο λόγος που μιλήσαμε και για ταχύτητα θέρμανσης στις συσκευές. Για παράδειγμα, τα τυπικά καλοριφέρ της κεντρικής (ή αυτόνομης) θέρμανσης θέλουν περίπου μισή ώρα μέχρι ο χώρος να αρχίσει να ζεσταίνεται – και σχεδόν τόση μέχρι να αρχίσει να κρυώνει, αναλόγως και της μόνωσης. Ένα κλιματιστικό μπορεί να ζεστάνει ένα δωμάτιο μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ένα καλοριφέρ λαδιού μπορεί να χρειαστεί 15 λεπτά, αλλά κρατά τη θερμότητα για πολύ περισσότερο, όταν σβήσει. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να κρατάς ζεστά τα δωμάτια στα οποία κάθεσαι εσύ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σου, χωρίς να σπαταλάς ενέργεια για άδεια ή "κλειστά" δωμάτια. Διάλεξε το καλύτερο κλιματιστικό, το πιο αποδοτικό καλοριφέρ, μια θερμάστρα χαλαζία ή και μια ηλεκτρική κουβέρτα, μπαίνοντας στην κατηγορία "Κλιματισμός και Θέρμανση" στο Public.gr και κράτα το σπίτι σου ζεστό εκεί που χρειάζεται!