Green Home: Πώς θα κάνεις το σπίτι σου πιο έξυπνο το 2023

Περίληψη: Το smart home είναι και green home! Δες πώς θα δώσεις στο σπίτι σου ευφυΐα και θα εξοικονομήσεις χρήματα κάνοντας τη ζωή σου πιο άνετη!

Τα σπίτια μας έχουν παραμείνει πρακτικά αμετάβλητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Σίγουρα έχουν γίνει αλλαγές, αλλά τα βασικά δεν έχουν αλλάξει, κι αυτό είναι κάτι που έχουμε γράψει πολλές φορές. Κι όμως, το περιβάλλον αλλάζει, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει αναγκαιότητα, ενώ η τεχνολογία προχωρά με άλματα. Όλοι μας ανησυχούμε για την κλιματική αλλαγή, και τώρα έχει φτάσει η ώρα να κάνουμε αλλαγές και στο σπίτι μας, κάνοντάς το smart home!

Σε τομείς όπως ο φωτισμός και η θέρμανση τα πράγματα έχουν γίνει σχετικά πιο εύκολα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και πάλι δεν υπάρχει «smart». Για πράγματα όπως παράθυρα, παντζούρια, τέντες, και λοιπά, ουδεμία αλλαγή. Ναι, τα σύγχρονα κουφώματα είναι πολύ καλύτερα και μονώνουν περισσότερο, αλλά και πάλι πρέπει να τα ανοίξεις και να τα κλείσεις εσύ. Η σύγχρονη τεχνολογία που φέρνει το «smart home» επιβάλλει μια ριζική αλλαγή!

Green home και Smart home

Το «πράσινο» δεν είναι απλά χρώμα αλλά κάτι που επιβάλλει πολύ καλύτερη διαχείριση ενέργειας, έξυπνα συστήματα διαχείρισης, πηγές ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα, ακόμη και διαχείριση του βρόχινου νερού. Η τεχνολογία του σήμερα επιτρέπει πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτά. Ο στόχος εδώ είναι να μειώσουμε την κατανάλωση του ρεύματος και άλλων πηγών ενέργειας (πχ. φυσικό αέριο, πετρέλαιο) χωρίς όμως να υποβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας. Καλό το πράσινο σπίτι, αλλά κανένας δεν πρόκειται να κάθεται στα μαύρα σκοτάδια για να γλυτώσει μερικές βατώρες, ούτε να φοράει μπουφάν μέσα στο σπίτι.

Το smart green home ουσιαστικά δεν αλλάζει τις συνήθειές μας· τις ελέγχει, περιορίζοντας τη σπατάλη! Ένα παράδειγμα: αν φεύγεις το πρωί από το σπίτι και ξέρεις πως θα γυρίσεις αφού έχει νυχτώσει, ίσως αφήνεις ένα φως ανοιχτό – πχ. στην κουζίνα – για να μην είναι σκοτεινό το σπίτι. Η τεχνολογία πλέον σου επιτρέπει να βάλεις αυτοματισμό και να ανάβουν κάποια φώτα όταν αρχίσει και νυχτώνει, και όχι να αφήνεις φώτα αναμμένα για ώρες χωρίς λόγο. Αλλά ας δούμε συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις!

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Δεν είναι παντού εφικτό, αλλά μπορείς να αλλάξεις τις πηγές ενέργειας σε πιο φιλικές για το περιβάλλον. Αν μπορείς, εξέτασε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσεις μερικούς ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη. Συμπληρωματικά, θα μπορούσες να βάλεις μια μικρή ανεμογεννήτρια. Η ενέργεια αυτή μπορεί να σου εξοικονομήσει ολόκληρο το κόστος του φωτισμού και κάποιων άλλων συσκευών.

Φωτισμός LED με Wi-Fi

Η τεχνολογία LED χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια και σε συνδυασμό με τεχνολογία Wi-Fi σου δίνει έξυπνες λάμπες και επιτρέπει να ελέγχεις τα πάντα από το κινητό σου! Μπορείς να βάλεις προγράμματα για το πότε ανάβει η κάθε λάμπα, αλλά και να συνδυάσεις δεδομένα από άλλες πηγές (πχ. αισθητήρες φωτισμού, ώρα δύσης ηλίου) για ακόμη πιο αποδοτική διαχείριση. Ακόμη, τέτοια συστήματα σου επιτρέπουν να αναβοσβήνεις τα φώτα με φωνητικές εντολές σε ψηφιακούς βοηθούς τύπου Siri ή Alexa!

Θερμοστάτης με τεχνητή ευφυΐα

Οι θερμοστάτες που ξέρουμε είναι παρωχημένοι. Ξέχνα τους παλιούς θερμοστάτες με τη ροδέλα, ή έστω τους λίγο πιο νέους με τις μικροσκοπικές οθόνες LCD και τα 1-2 “προγράμματα”. Τώρα οι νέοι θερμοστάτες, όπως το Nest της Google, έρχονται με μεγάλες οθόνες και Wi-Fi, επιτρέποντάς σου να διαχειρίζεσαι το σύστημα θέρμανσης (και ψύξης αν υπάρχει) μέσω app, ενώ κάποια διαθέτουν και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και «μαθαίνουν» τις προτιμήσεις σου! Έτσι, όχι μόνο δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με το άναμμα και το σβήσιμο, δεν χρειάζονται καν προγράμματα. Αλλά ακόμη κι αν θες, μπορείς να έχεις όσα προγράμματα θεωρείς πως χρειάζονται! Μπορείς μάλιστα να χρησιμοποιήσεις δεδομένα από μετεωρολογικές υπηρεσίες και να ρυθμίζεις τη θέρμανση ανάλογα με την πρόβλεψη του καιρού. Ακόμη και να σβήνει τη θέρμανση όταν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι!

Παραθυρόφυλλα και τέντες

Αν διαθέτεις παντζούρια ή και τέντες με ηλεκτρικό χειρισμό, τώρα μπορείς να τα έχεις όλα στον αυτόματο! Τα οφέλη είναι πολλά. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορείς να έχεις τις τέντες να κατεβαίνουν τις ώρες που ο ήλιος «βλέπει» κάποια πλευρά του σπιτιού, ενώ όταν φεύγει, να ανεβαίνουν για καλύτερο εξαερισμό και φωτισμό! Ομοίως και για τα παντζούρια, μπορείς να τα ρυθμίσεις να ανοίγουν το πρωί και να κλείνουν μετά τη δύση του ηλίου, για να μειώνονται οι απώλειες σε θερμότητα τον χειμώνα.

Άλλες συσκευές

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετές συσκευές για τον αυτοματισμό του σπιτιού και, όσο περνά ο καιρός, θα γίνουν περισσότερες! Μπορείς να έχεις smart plugs για να ελέγχεις συσκευές που δεν είναι smart, μέσω της τροφοδοσίας τους, αλλά και για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο – παράδειγμα: «έβγαλα το σίδερο από την πρίζα;» Αλλά και στο επίπεδο της ασφάλειας, ασύρματες κάμερες για την επόπτευση χώρων, κουδούνια πόρτας με κάμερα, αισθητήρες για άνοιγμα θυρών και παραθύρων, αισθητήρες νερού για διαρροές, κλειδαριές με Wi-Fi για αυτόματο κλείδωμα και ξεκλείδωμα, και πολλά ακόμη!

Το μέλλον είναι Matter

Αυτή τη στιγμή συντελείται μια επανάσταση στον χώρο του smart home, με το πρωτόκολλο Matter να έχει οριστικοποιηθεί. Το Matter επιτρέπει, για πρώτη φορά, τη συνεργασία όλων των συσκευών τύπου smart home ανεξαρτήτως κατασκευαστή, δίνοντάς τους μια κεντρική διαχείριση! Από τα απλά smart plugs, τις πρίζες με Wi-Fi, τις έξυπνες λάμπες, μέχρι και τους έξυπνους θερμοστάτες, αλλά και όλες τις άλλες συσκευές, το smart home είναι προ των πυλών και πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε! Για πρώτη φορά στην ιστορία, το σπίτι μας θα αποκτήσει τη δική του ευφυΐα και όλες αυτές οι λειτουργίες, που τώρα πρέπει να γίνουν από εμάς, θα γίνονται αυτομάτως, γλυτώνοντάς μας ενέργεια, αυξάνοντας την αποδοτικότητα του σπιτιού και μειώνοντας τις απώλειες.