Smart Home: Tι πρέπει να ξέρεις αλλά πάντα ντρεπόσουν να ρωτήσεις!

Περίληψη: Το Smart Home είναι το σπίτι του μέλλοντος. Έρχεται ολοταχώς και σύντομα όλα τα σπίτια θα είναι έξυπνα. Πώς θα είναι και πώς θα κάνεις και το δικό σου σπίτι smart;

Δεν χρειάζεται να το φανταστείς καν. Υπάρχουν άπειρες σειρές και ταινίες με σπίτια του μέλλοντος για να δεις το πώς θα είναι τα έξυπνα σπίτια σε λίγα χρόνια. Βέβαια, σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, τα φουτουριστικά smart homes οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι τα φαντάζονταν μάλλον… αντισηπτικά, άδεια, κατάλευκα, κρύα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, απλώς γιατί το ανθρώπινο είδος λατρεύει το χάος και την ακαταστασία. Αλλά πολλές τεχνολογίες από αυτές που βλέπουμε στην τηλεόραση, όχι απλώς έρχονται, είναι ήδη εδώ! Και τα σπίτια μας δεν είναι ίδια με αυτά 10 ή 20 χρόνια πριν.

Σπίτια από το… χτεσινό μέλλον

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο από το σπίτι σου, σταμάτα για λίγο ό,τι κάνεις και κοίτα λίγο τον χώρο που σε περιβάλλει. Θα δεις πράγματα τα οποία υπάρχουν στο σπίτι σου για χρόνια, κάποια και για δεκαετίες. Κορνίζες, έπιπλα, κουρτίνες, βιβλία, διακοσμητικά, φωτιστικά, χαλιά. Ακόμη και πράγματα όπως οι βρύσες ή τα κατσαρολικά δεν αλλάζουν. Αυτό θα μπορούσε να ονομάζεται «οικιακή αδράνεια»· όπως και να το ονομάσει κανείς, όμως, η πραγματικότητα είναι πως τα σπίτια δεν αλλάζουν περιεχόμενο ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Ένα απτό παράδειγμα είναι οι κορνίζες: πριν από 15 περίπου χρόνια, εμφανίστηκαν οι πρώτες ψηφιακές κορνίζες και τότε όλοι πίστευαν πως σύντομα τα σπίτια θα γέμιζαν τέτοιες, ενώ οι παλιές κορνίζες με χάρτινες φωτογραφίες θα εξαφανίζονταν. Fast forward στο παρόν και η θεωρία καταρρίπτεται πανηγυρικώς! Αρκετοί έχουν μία ή άντε δύο ψηφιακές κορνίζες στο σπίτι τους, όμως δύσκολα θα βρεις σπίτι χωρίς τυπωμένες φωτογραφίες κρεμασμένες σε τοίχους ή σε κορνίζες σε έπιπλα. Οι έξυπνες συσκευές θα πρέπει να έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης και απτά πλεονεκτήματα για να αντικαταστήσουν τα παλιά.

smart-home-future-01

Smart Home και πραγματικές λύσεις

Ήδη έχουμε πολλές συσκευές στην κατηγορία «Smart Home». Οι κατασκευαστές δοκιμάζουν πράγματα, αλλά φαίνεται πως έχουν μάθει το μάθημά τους και η πλειοψηφία των smart συσκευών πλέον έχουν πρακτική αξία. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι οι έξυπνες λάμπες και οι έξυπνες πρίζες. Οι έξυπνες λάμπες σου επιτρέπουν να τις αναβοσβήνεις από το smartphone σου, να βάζεις προγράμματα, ακόμη και να αλλάζεις τη φωτεινότητα ή και το χρώμα τους! Αντιστοίχως, οι έξυπνες πρίζες – οι οποίες κυρίως έχουν αξία όταν τις χρησιμοποιείς για έλεγχο φωτιστικών – μπορούν να κάνουν το ίδιο, αλλά επιπροσθέτως να σε καθησυχάσουν αν ξεχνάς συχνά κάποια συσκευή στην πρίζα, πχ σίδερο ή την πρέσα μαλλιών. Απλά κλείνεις την πρίζα, ακόμη κι αν είσαι στη δουλειά, και ησυχάζεις!

Μια ολόκληρη κατηγορία είναι τα κλιματιστικά και οι θερμοστάτες με Wi-Fi. Όπως και στις λάμπες, μπορείς να τα ανάψεις ή να τα σβήσεις από οπουδήποτε, να παρακολουθήσεις τη θερμοκρασία του σπιτιού σου, να τα βάλεις σε λειτουργία λίγο πριν επιστρέψεις στο σπίτι, ώστε να γλυτώσεις χρήμα και να νιώθεις άνετα μόλις μπεις. Ομοίως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και ανεμιστήρες με Wi-Fi, τους οποίους ρυθμίζεις από το κινητό, χωρίς να σηκωθείς!

Στο μέλλον περιμένουμε να δούμε την εξάπλωση και άλλων συσκευών, όπως τα έξυπνα κουδούνια πόρτας, τα οποία ήδη κυκλοφορούν και διαθέτουν κάμερα και μνήμη για να ξέρεις ποιος σου χτύπησε όταν έλειπες, αλλά ακόμη και να απαντήσεις, μέσω του app του κινητού σου, ακόμη κι αν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη της γης! Επίσης πολύ χρήσιμα είναι και τα έξυπνα συστήματα για παντζούρια και τέντες. Εκτός του ότι μπορείς να ανοιγοκλείνεις τα παντζούρια αυτομάτως και εξ αποστάσεως, μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τις τέντες και μάλιστα φτιάχνοντας προγράμματα έτσι ώστε οι τέντες να είναι κατεβασμένες όταν ο ήλιος είναι μπροστά, και να ανεβαίνουν σταδιακά όταν ο ήλιος περάσει σε άλλη θέση ή όταν αρχίσει να βραδιάζει! Παράλληλα, αισθητήρες φωτός μπορούν να παρέχουν δεδομένα για να ανάψουν αυτομάτως κάποιες έξυπνες λάμπες ή να ανοίξουν έξυπνες πρίζες, ενώ μια σκούπα-ρομπότ φροντίζει έτσι ώστε το πάτωμα να είναι πάντοτε καθαρό, σκουπίζοντας όταν λείπεις!

smart-home-future-02

Ασφάλεια και smart home

Εκτός από συστήματα που είναι βολικά, υπάρχουν και άλλα έξυπνα συστήματα τα οποία ενισχύουν την ασφάλεια του σπιτιού σου. Για παράδειγμα, οι κάμερες Wi-Fi σου επιτρέπουν να έχεις εποπτεία των χώρων του σπιτιού, να στέλνουν ειδοποίηση όποτε ανιχνεύσουν κίνηση σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά και να ηχούν συναγερμό. Έξυπνοι αισθητήρες ανιχνεύουν άνοιγμα θυρών ή παραθύρων και σε ειδοποιούν, ενώ υπάρχουν και παρόμοιοι αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν διαρροές νερού ή γκαζιού, καπνό, μονοξείδιο του άνθρακα, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, και τα έξυπνα φώτα παρέχουν επιπλέον ασφάλεια, φροντίζοντας το σπίτι σου να μην φαίνεται σκοτεινό, ακόμη κι όταν λείπεις.

Ενώνοντας τα κομμάτια

Αυτή τη στιγμή, οι τεχνολογίες των μεμονωμένων τμημάτων του smart home είναι πολύ ανεπτυγμένες, αλλά η τεχνολογία που θα τα ενώσει όλα σε ένα ενιαίο και ευφυές σύστημα ακόμη δεν υπάρχει. Η Google, η Apple και η Amazon προσπαθούν να ενοποιήσουν τις διάφορες έξυπνες συσκευές, όπως και η Xiaomi με το Hub και το Gateway, αλλά η πραγματική ενοποίηση δεν είναι τέλεια. Για παράδειγμα, όποιο σύστημα κι αν έχεις, μπορείς να δώσεις φωνητικές εντολές (πχ στο Google Assistant ή στην Alexa), αλλά ακόμη δε μπορείς να προγραμματίσεις αυτοματισμούς, όπως για παράδειγμα «αν η ώρα είναι μετά τη δύση του ηλίου και αν η τέντα είναι σηκωμένη, άναψε το λαμπατέρ στο καθιστικό και, αν είναι σαββατοκύριακο, βάλε το θερμοστάτη στους 22°C». Αυτά είναι, για την ώρα, πράγματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί. Στο πολύ κοντινό μέλλον, όμως, θα είναι εφικτά! Ήδη φροντίζουμε ώστε στα Public να μπορείς να βρεις πολλές τέτοιες έξυπνες λύσεις, gadgets και λοιπές συσκευές smart home, για να μπορείς να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου παρέχουν ήδη, αλλά και τις ακόμη περισσότερες δυνατότητες που θα ανοίγονται σε λίγο καιρό!