4+1 έξυπνοι αυτοματισμοί που δεν είχες σκεφτεί ότι χρειάζεσαι στο σπίτι!

Περίληψη: Θέλεις smart home γεμάτο αυτοματισμούς που να λειτουργεί σαν το… Star Trek; Νομίζεις πως δεν γίνεται; Κι όμως, μπορείς να το κάνεις!

Θέλεις να κάνεις το σπίτι σου αυτόματο; Να δουλεύουν όλα μόνα τους; Θέλεις να τα ελέγχεις όλα από το smartphone, ή μήπως, ακόμα καλύτερα, να μη χρειάζεται καν να τα ελέγχεις; Γίνεται! Σήμερα όλοι έχουμε πολλές ηλεκτρικές συσκευές, αλλά ακόμη χρειάζεται ένα ανθρώπινο χέρι για να πατήσει το «on». Επιτέλους, όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αυτόματα μέσα στο σπίτι. Το smart home είναι εντελώς εφικτός στόχος, και δε μιλάμε απλώς για «χρονοδιακόπτες». Πάμε να δούμε τι άλλο μπορείς να κάνεις, για να κάνεις το home… smart home, απλά και εύκολα!

1. Έξυπνος φωτισμός σε κάθε δωμάτιο

Δύο είναι τα αξεσουάρ που θα σου λύσουν τα χέρια: έξυπνες λάμπες και έξυπνες πρίζες. Οι πρώτες μπορούν να μπουν σε οποιοδήποτε ντουί. Οι δεύτερες δεν είναι ακριβώς πρίζες αλλά μικρές συσκευές που μπαίνουν ανάμεσα στην πρίζα του τοίχου και στο φις του λαμπατέρ (ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής). Και τα δύο μπορούν να μετατρέψουν ένα σπίτι χωρίς υποδομές smart home (πχ εντοιχισμένους έξυπνους διακόπτες) σε smart. Από το app μπορείς να προγραμματίσεις ό,τι μπορείς να φανταστείς, ενώ υπάρχουν και λάμπες, αλλά και LED strips, με πλήρες RGB, για να προγραμματίσεις τόσο το χρώμα του φωτισμού όσο και την ένταση.

2. Έξυπνοι βοηθοί και έξυπνα ηχεία

Μουσική για το σπίτι, με μια εντολή! Μιλάμε για έξυπνα ηχεία αλλά και έξυπνους voice assistants. Ακριβώς όπως έχεις στο κινητό το «hey Google», αλλά χωρίς κινητό! Μπορείς να του ζητήσεις να παίξει μουσική, αλλά οι αρετές του δεν περιορίζονται σε αυτό. Αν έχεις φροντίσει να συνδέσεις όλες τις συσκευές "smart" με το Google Home, μπορείς να ελέγχεις τα πάντα με φωνητικές εντολές. Και τις λάμπες! Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το ότι δεν χρειάζεται να έχεις το κινητό στο χέρι, ούτε να πρέπει να το ξεκλειδώσεις για να πεις απλά «άναψε τη λάμπα στο σαλόνι». Τα έξυπνα ηχεία δουλεύουν και από απόσταση, ενώ μπορούν να ελέγξουν τα πάντα, μιας και η Google έχει φροντίσει να μετατρέψει το Google Home σε hub, και για το πρωτόκολλο Matter!

3. Ασφάλεια με IP Cameras

Πλέον δεν χρειάζεσαι πανάκριβο εξοπλισμό και πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση για να βάλεις κάμερες οπουδήποτε θέλεις. Οι Wi-Fi cameras μπαίνουν οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει πρίζα σε λογική απόσταση, και δεν χρειάζονται καλώδια εικόνας ή δικτύου. Μάλιστα, τα τελευταία μοντέλα έχουν και δυνατότητα καταγραφής βίντεο και αποθήκευσης στο cloud, έτσι ώστε, ακόμη και αν καταστραφεί η ίδια η κάμερα, τα αποδεικτικά στοιχεία παραμένουν ασφαλή! Επιπλέον μπορείς να συνδέσεις τα alerts της κάμερας με άλλες συσκευές, πχ άναμμα λάμπας ή… ό,τι άλλο μπορεί να φανταστείς για να βελτιώσεις την ασφάλεια στους χώρους του σπιτιού σου.

4. Αισθητήρες και ανιχνευτές μέσα και έξω

Πλέον μπορείς να γεμίσεις το σπίτι μικρούς αισθητήρες, για να γνωρίζεις τα πάντα. Αισθητήρες κίνησης, για να σε ειδοποιούν αν κάτι εκινήθη! Αισθητήρες ανοίγματος για πόρτες και παράθυρα, για προφανείς λόγους. Αισθητήρες νερού για να προλάβεις τυχόν διαρροές. Αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, για να συνδέσεις τον κλιματισμό και την κεντρική θέρμανση, ώστε να λειτουργούν αυτόματα. Αισθητήρα φωτός, για να ανάβουν οι λάμπες ακόμη και όταν έχει συννεφιά! Ακόμη και αισθητήρες καπνού και γκαζιού, για να σε ειδοποιούν αν γίνει κάτι.

+1. Σήμα στο 100% με router ή extender

Όπως είναι φανερό, όλα αυτά απαιτούν σύνδεση με το Wi-Fi και δυνατό σήμα. Μπορεί να μην το είχες σκεφτεί, αλλά πλέον το έξυπνο σπίτι θέλει καλό Wi-Fi ακόμη και στα μπαλκόνια ή στον κήπο, για να δουλεύουν οι κάμερες και τα έξυπνα φώτα. Εσύ πιθανώς καλύπτεσαι με το Wi-Fi στο κέντρο του σπιτιού, αλλά οι υπόλοιπες συσκευές όχι. Η τεχνολογία υπάρχει, όμως, και είτε με κάποιο Wi-Fi extender, είτε με Mesh, είτε με Powerline, μπορείς να καλύψεις το σπίτι σου στο… 150% και να έχεις παντού σήμα στο 100%.

Public, για σπίτι smart!

Όλα αυτά, από έξυπνες πρίζες μέχρι και προηγμένα συστήματα smart home, θα τα βρεις στα PublicΤο δικό μας σπίτι είναι smart… για να κάνεις και το δικό σου, έλα μια βόλτα από το κοντινότερο Public ή απλά μπες στο Public.gr, και θα τα δεις όλα!