Factfulness: Η τέχνη του να πιστεύεις μόνο την αλήθεια

Περίληψη: Αν τύχει να διαβάσετε ένα τυχαίο άρθρο για την κλιματική αλλαγή, το ποσοστό των ανθρώπων...

Αν τύχει να διαβάσετε ένα τυχαίο άρθρο για την κλιματική αλλαγή, το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας παγκοσμίως ή τον αριθμό των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, οι πιθανότητες να γεμίσετε με απαισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις πιθανότητες που θέλουν την εκάστοτε πληροφορία να φτάνει στα μάτια και τα αυτιά σας διαστρεβλωμένη, υπερβολική ή ανακριβήςΧαρακτηρισμένο ήδη ως «το παγκόσμιο best-seller του 2018», ισορροπώντας με βαθιά γνώση ανάμεσα στην ακαδημαϊκή προσέγγιση και την εκλαϊκευμένη φιλοσοφία, το «Factfulness» προσφέρει στις σελίδες του μια ριζικά καινούργια εξήγηση του γιατί συμβαίνει αυτό, φέρνοντας στο φως τα δέκα ένστικτα που διαστρεβλώνουν την οπτική μας. Παρότι το «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» του Σωκράτη αντηχεί αιώνες τώρα ως μια από τις σοφότερες φράσεις που ειπώθηκαν ποτέ, ο συγγραφέας του βιβλίου Hans Rosling υποστηρίζει πως το πρόβλημά μας είναι ότι «δεν γνωρίζουμε τι δε γνωρίζουμε». «Ακόμη και οι εικασίες μας», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «διαμορφώνονται βάσει ασυνείδητων όσο και προβλέψιμων μεροληψιών. Όταν η οπτική μας βασίζεται σε στοιχεία, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο κακός όσο φαίνεται· και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να συνεχίσουμε να τον βελτιώνουμε».

Αποκαλυπτικό, συναρπαστικό και απόλυτα χρήσιμο στην εποχή της υπερπληροφόρησης του διαδικτύου, το Factfulness εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, κερδίζοντας ήδη από τους πρώτους μήνες το αναγνωστικό κοινό.

Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε τον Ιούνιο, όταν ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, πρότεινε μέσω του προσωπικού site του πέντε βιβλία που διάβασε και βρήκε εξαιρετικά, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και το Factfulness! «Το έχει γράψει ο Hans Rosling, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας» σημειώνει ο Bill Gates «και είναι γεμάτο με συμβουλές για το πώς να βλέπει κανείς τον κόσμο με καθαρό μάτι. Αν και νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να το διαβάσει, έχει ιδιαίτερα χρήσιμες γνώσεις για όσους κάνουν το άλμα από το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο στο επόμενο στάδιο της ζωής τους».Μολονότι όσο ήταν ακόμα εν ζωή αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής μας, ο Rosling απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2017 χωρίς να προλάβει να δει το «Factfulness» να φιγουράρει στην κορυφή των προτιμήσεων. Και είναι μια σπάνια νίκη όχι μόνο γι’ αυτόν, αλλά και για τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα. Όπως γράφτηκε πρόσφατα στους Times, «τα ευπώλητα βιβλία της στατιστικής είναι τόσο σπάνια όσο οι μονόκεροι. Το να βρίσκεται ένα τέτοιο βιβλίο πρώτο στους σχετικούς καταλόγους είναι τόσο σπάνιο όσο ένας μονόκερος στη Σελήνη. Το Factfulness είναι ένα τέτοιο σεληνιακό πλάσμα». Το βιβλίο κυκλοφορεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά και μπορείτε να το βρείτε στο κοντινότερο κατάστημα Public ή στο public.gr !