Φάκελος Σνόουντεν: Η ιστορία του Νο 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο τώρα και στα ελληνικά!

Περίληψη: Είναι προδότης ή μήπως σωτήρας ο Έντουαρντ  Σνόουντεν; Με αφορμή την κυκλοφορία του...

Είναι προδότης ή μήπως σωτήρας ο Έντουαρντ  Σνόουντεν; Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά καθώς και την "ανήσυχη" συζήτηση την Τετάρτη 9 Ιουλίου στο Public Συντάγματος, ανατρέχουμε στην υπόθεση του αποκαλυπτικού βιβλίου...

Όλα ξεκίνησαν από ένα ανυπόγραφο e-mail: «Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών». Ακολούθησε η πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, έργο ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Οι συνέπειες συντάραξαν τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Ομπάμα και τον Κάμερον ως τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας νεαρός άσος της πληροφορικής που εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, αποκάλυψε με ποιον τρόπο ο ισχυρός αυτός οργανισμός χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κατάσκοποι το χαρακτηρίζουν ως «κυριαρχία στο διαδίκτυο». Άλλοι το χαρακτηρίζουν ως τον θάνατο της ιδιωτικότητάς μας.

hardingΤι οδήγησε τον Σνόουντεν να θυσιαστεί; Ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Guardian Λουκ Χάρντινγκ απαντά στο ερώτημα που οφείλει να προβληματίσει κάθε πολίτη της διαδικτυακής εποχής. Ο Λουκ Χάρντινγκ είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και βραβευμένος ξένος ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian. Έχει υπάρξει ανταποκριτής στο Δελχί, στο Βερολίνο και στη Μόσχα και έχει καλύψει τους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Συρία. Μεταξύ 2007 και 2011 ήταν διευθυντής του γραφείου της Guardian στη Μόσχα· το Κρεμλίνο τον απέλασε από τη χώρα, η πρώτη τέτοιου είδους περίπτωση μετά τον ψυχρό πόλεμο. Έχει γράψει άλλα τρία βιβλία έρευνας. Τα The Liar: The Fall of Jonathan Aitken (υποψήφιο για το Βραβείο Orwell) και WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy γράφτηκαν μαζί με τον David Leigh. Το 2011 εκδόθηκε το Mafia State: How One Reporter Became an Enemy of the Brutal New Russia. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Ως υποχρέωση και καθήκον του θεωρεί τις αποκαλύψεις των προγραμμάτων παρακολούθησης ο Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος μίλησε στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται με προσωρινό άσυλο. Δείτε το βίντεο.

Περιηγούμενοι στην ιστοσελίδα του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε για όλα τα παράξενα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συγγραφής του, αλλά και να ενημερωθείτε για την υπόθεση με τα πρόσφατα άρθρα του Λουκ Χάρντινγκ. Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν θα μεταφερθεί σύντομα στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Όλιβερ Στόουν.

Το βιβλίο Ο φάκελος Σνόουντεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και θα το βρείτε εδώ.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, οι εκδόσεις Καστανιώτη και το PUBLIC Συντάγματος σάς καλούν την Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 20.30 σε μια «ανήσυχη» συζήτηση με συντονίστρια τη Μικέλα Χαρτουλάρη. Στο πάνελ συμμετέχουν οι Α.Βλάχος, Θ.Γεωργακόπουλος, Σ.Κούλογλου, Δ.Χριστόπουλος.

 Δείτε εδώ την εκδήλωση.