Fast Share: Η απάντηση της Google στο AirDrop

Περίληψη: Με κάθε νέα έκδοση του Android συνήθως προστίθενται νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Στην έκδοση Q,...

Με κάθε νέα έκδοση του Android συνήθως προστίθενται νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Στην έκδοση Q, όμως, ξέραμε πως θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια, αυτή του Android Beam, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων μέσω NFC μεταξύ δύο συσκευών.

Η αφαίρεση αυτής της δυνατότητας δεν ήταν αυθαίρετη τελικά, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Google εργάζεται επάνω στο Fast Share, το οποίο είναι μια μέθοδος διαμοιρασμού στα πρότυπα του AirDrop της Apple.

Η νέα υπηρεσία Fast Share μοιάζει αρκετά με την αποστολή μέσω Bluetooth, αλλά απλοποιεί ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Στο Fast Share το Bluetooth χρησιμοποιείται μόνο για να γίνει το αρχικό «pairing» δύο συσκευών, αλλά η αποστολή γίνεται μέσω Wi-Fi Direct. Αυτό θα επιτρέπει στους χρήστες του Fast Share να αποστέλλουν μεγαλύτερα αρχεία πιο γρήγορα. Επιπλέον, θα μπορεί να γίνει και εύκολη αποστολή συνδέσμων ή κειμένου.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Fast Share από το Android Beam ή το Bluetooth είναι το «preferred visibility». Αν δώσεις σε μια συσκευή preferred visibility, τότε αυτή θα μπορεί να εντοπίσει τη συσκευή σου όταν αυτή βρίσκεται κοντά, ακόμα κι όταν δεν είναι ενεργοποιημένο το Fast Share.

Ίσως όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Fast Share είναι η πολλαπλή αποστολή αρχείων. Στέλνεις όσα αρχεία θες και δεν χρειάζεται αυτός που τα λαμβάνει να πατάει «Accept» για καθένα από αυτά!

Παρότι το Fast Share θα έρθει με την έλευση του Android Q, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως δεν θα χρειάζεται η πιο πρόσφατη έκδοση για να χρησιμοποιηθεί.

Το χαρακτηριστικό αυτό βασίζεται στο Google Play Services, οπότε αν η Android συσκευή σου έχει Bluetooth και Wi-Fi Direct, θα μπορείς κι εσύ να χρησιμοποιήσεις το Fast Share της Google!